Hjärtstartare
Hjärtstartare
Att snabbt använda en hjärtstartare, defibrillator, kan rädda livet på en person. Så här gör du.
- Ring 112
Ring 112 eller be någon annan att göra det.
Ring 112 - Starta hjärtstartaren
Om det finns en hjärtstartare tillgänglig, starta den och följ råden som den ger. Om du är ensam ska den finnas nära dig för att du ska hämta den. Är ni två kan en av er hämta den och den andra stanna hos personen. - Gör hjärt- och lungräddning – HLR
Även om defibrillering är en viktig del för att överleva ett hjärtstopp får du inte glömma hjärt- lungräddning, HLR. En hjärtstartare kan aldrig ersätta bröstkompressioner och inblåsningar.
Relaterad första hjälpen
Frågor och svar – hjärtstartare
Hur gör vi om vi är två som hjälper till?
Om ni är två hjälpare, be den andra larma 112 redan från början och sedan hämta hjärtstartare, om sådan finns i närheten.
Vad är en hjärtstartare (defibrillator/AED)?
En hjärtstartare, även kallad defibrillator eller AED, är en apparat som, genom en strömstöt, kan få hjärtat att slå i normal takt igen. När du öppnar hjärtstartaren ger den dig tydliga röstinstruktioner om hur du ska göra. Hjärtstartaren ska alltid användas tillsammans med hjärt- och lungräddning, HLR.
Får jag använda en hjärtstartare?
Ja, vem som helst får använda en hjärtstartare. På många offentliga platser, till exempel flygplatser och shoppingcenter, finns det idag hjärtstartare. Apparaten kommer inte att avge någon strömstöt om det inte är det som behövs. Hjärtstartare är säkra och användarvänliga, men trots maximala insatser måste du vara beredd på att det inte alltid går att rädda livet på en människa med hjärtstopp.
Kan jag använda en hjärtstartare för vuxna på ett barn?
Om det finns en hjärtstartare för barn, alternativt en hjärtstartare med barn-elektroder eller ett barnläge aktiverat, ska den användas på barn under 8 år. Finns det ingen hjärtstartare för barn ska en hjärtstartare för vuxen användas.
Var kan jag lära mig mer om livräddande första hjälpen?
Röda Korset arrangerar kurser i första hjälpen och hjärt-lungräddning, HLR, för privatpersoner, ideella föreningar, föräldragrupper med flera. Lär dig rädda liv vid ett olycksfall eller akut sjukdom på barn och på vuxna.
Röda Korsets kurser i första hjälpen och hjärt- lungräddning, HLR
Alla instruktioner
Livräddande – första hjälpen
Instruktioner för livräddande insatser du kan göra när något allvarligt hänt.
Akuta sjukdomsfall – första hjälpen
Instruktioner om vad du kan göra vid olika akuta sjukdomsfall.
Skador och olyckor – första hjälpen
Instruktioner om vad du kan göra vid olika skador och olyckor.
Stick och bett – första hjälpen
Information om olika stick och bett från djur och vad du kan göra.