Svenska kan vara mycket svårt

Våren är här och sommarlovet hägrar för alla skolelever. Skolåret avslutas den 5 juni. Också Röda Korsets volontärer vill vara lediga under sommaren. Läxhjälpen på Eskilstuna stadsbibliotek har sin sista sammankomst redan veckan före skolavslutningen men språkkaféet håller öppet ännu måndagen den 10 juni.

Dit är det en dryg månad. Firdows Hassan (t.v.) och Sakina Rezaie har fem måndagar på sig att prata svenska med varandra,  med de svenskspråkiga volontärerna och med de andra invandrarna på språkkaféet i Gunborg Nymans rum på Stadsbiblioteket. Två timmar en gång i veckan är inte mycket, men det är ändå något. Det är nämligen extremt svårt för invandrare som fortfarande står utanför arbetslivet att komma åt att träna sin muntliga svenska.

OBS! Språkkaféets sommarlov börjar först den 10 juni. Datum har korrigerats i texten.

I måndags var det en fröjd att se hur pensionerade Firdows Hassan från Irak kunde hjälpa datateknikern Sakina Rezaie från Afghanistan med den svenska grammatiken., som i många fall inte är volontärernas starka sida.

– Jag vet hur det ska vara men jag kan inte förklara varför, säger till exempel Johanna Westman och hejar på Firdows förklaringar om hur ordföljden i svenskan ändras i frågesats.

Tjugosjuåriga Sakina hoppas på att hon efter några år ska kunna arbeta med it-teknik, det ämne hon utbildade sig i i hemstaden Kabul. Det var förstås före talibans maktövertagande; i dag får flickor gå i skolan endast tills de fyller tolv.

 

Firdows Hassan hjälper Sakina Rezaie med den svenska grammatiken på Röda Korsets språkkafé.