Röda Korset-volontär pratar med barn.

Röda Korsets närvaro ger trygghet längs flyktvägen

Röda Korsets närvaro ger trygghet längs flyktvägen

Det har varit ett stort engagemang i Nynäshamn för att möta och hjälpa de människor som kommer med färjan från Gdansk. För ICA-handlaren Bo Backman på ICA Maxi i Nynäshamn var det en självklarhet att hjälpa till.

Dela: Dela på Facebook Dela på LinkedIn Dela på Twitter

”Många känner en lättnad när de ser oss. De berättar att de mött Röda Korset på flera ställen längs flyktvägen och att det känns tryggt att vi finns här.” Det säger Lena Poolsaar, volontär i Röda Korset Nynäshamn som är på plats i hamnen för att möta människor som flytt från kriget i Ukraina. 

– Jag kände att jag ville vara med och hjälpa, berättar Lena Poolsaar som är nybliven volontär i Röda Korset.  

Och hon är inte ensam om att vilja hjälpa till. Det har varit ett stort engagemang i Nynäshamn för att möta och hjälpa de människor som kommer med färjan från Gdansk. Tack vare det kan Röda Korset vara på plats varje dag då båten anländer. Lidia Kolpakova är också volontär och hon säger så här:  

– Jag ville hjälpa till på något sätt och insåg att mina språkkunskaper kunde vara till nytta. Jag hjälper till att tolka på plats. Det märks att många uppskattar det.  

Lena Poolsaar volontär Röda Korset
Lena Poolsaar, volontär Röda Korset

Förutom Lena och Lidia är även Ida Johansson, Markus Holmer och Margareta Sjöholm på plats idag. Alla jobbar febrilt med att ställa i ordning borden i ankomsthallen innan båten lägger till.  

– Tack vare vårt samarbete med ICA Maxi i Nynäshamn kan vi dela ut vatten, klämmisar, russin, godis, kex och frukt samt hygienprodukter som blöjor, bindor, tvål och näsdukar till de som anländer. Det är mycket uppskattat, berättar Lena medan hon plockar upp varor.  

– Förutom att dela ut saker så finns vi här för att ge trygghet och lugn, vara en medmänniska helt enkelt, fortsätter Lena att berätta. Många känner en lättnad när de ser oss. De berättar att de mött Röda Korset på flera ställen längs flyktvägen och att det känns tryggt att vi finns här. 

Ett bord fyllt med gosedjur  

Ett av borden i ankomsthallen är fyllt med gosedjur. Det betyder mycket för barnen. 

– Känslan att se barnens leende när de väljer ett gosedjur är obeskrivlig. Många har tvingats lämna sina leksaker och kanske kan detta trösta lite, säger Markus och sätter en stor nalle på en stol bredvid bordet. Den är för stor för att ta med, så vi gjorde den till vår maskot. Vi kallar den för Arthur och han får många barn att dra på smilbanden.  

Klockan är klockan tolv och båten från Polen lägger till. Vuxna och barn strömmar in i ankomsthallen. Många stannar till vid borden och pratar, får något att äta och dricka och väljer vad de behöver bland de olika sakerna som ligger framlagda. Det finns även översatt material som samhällsinformation och instruktioner om var Migrationsverket finns och hur en tar sig dit.  

– Det är många upplevelser och öden vi möter, berättar Ida Johansson. Att ha Lidia här som kan översätta gör stor skillnad. Idag mötte jag en liten pojke som hämtade Lidia för att säkert se till att jag förstod hur tacksam han var för chokladkakan han fått. 

"Vi har lämnat allt vi har"

Ett möte som berör lite extra denna dag är det med tvåbarnsmamman Vita och hennes två små barn. De har flytt från Donetskregionen och hon berättar om svåra upplevelser.  

– Jag känner mig trött men lättad över att vara här. Men det är tungt. Vi har fått lämna allt vi har och min man är kvar i Ukraina. Vårt hus blev bombat när vi var där och jag är glad att vi klarade oss. 

Hennes två barn skiner upp när de får välja varsin leksak och storasyster hjälper lillebror att hitta ett gosedjur som passar honom. Samtidigt berättar Vita att det inte är första gången hon möter Röda Korset längs flyktvägen.   

– Vi har fått hjälp på flera ställen längs vägen. Det har betytt mycket för oss. 

När de sista passagerarna lämnat färjan börjar volontärerna plocka ihop borden. I morgon anländer en ny färja.  

– Det varierar från dag till dag hur många som kommer, berättar Lena. Vi har bra kontakt med hamnpersonalen och de berättar för oss ungefär hur många som kommer. Det gör att vi kan vara förberedda. 

Efter passet samlas alla volontärer för att prata om dagen och gå igenom vad som behöver fyllas på i förråden eller om det har varit något speciellt som har efterfrågats. Därefter skickas en lista till ICA Maxi i Nynäshamn som levererar nya varor.   

Samarbeten som gör skillnad lokalt och globalt 

På flera orter i Sverige pågår samarbeten mellan ICA handlare och rödakorsföreningar med det gemensamma målet att göra skillnad lokalt. För ICA-handlaren Bo Backman på ICA Maxi i Nynäshamn var det en självklarhet att hjälpa till. 

– Vi är en del av samhället och för oss är det viktigt att hjälpa till där vi kan. När vi fick förfrågan om att hjälpa till med varor så ställde vi upp direkt och det känns väldigt bra, säger han. 

Förutom att bidra med varor till Röda Korsets lokala verksamhet i hamnen, berättar Bo Backman att de är flera ICA butiker som gått samman för att skänka pengar till Röda Korsets insamling för att hjälpa människor som drabbats av kriget i Ukraina.  

– Det känns bra att kunna göra skillnad både lokalt och globalt. Vi är glada att vi kan jobba tillsammans med Röda Korset, säger Bo. Då vet vi att de medel vi bidrar med och det vi gör verkligen hamnar där det behövs som mest. 

Bo påminner om hur viktigt det är att tänka på att alla inte kan göra allt men att många tillsammans kan göra stor skillnad.  

 – Tillsammans blir det en riktigt fin helhet. 

Bo Backman ICA Nynäshamn
Bo Backman, ICA Nynäshamn