Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. 

Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Bryt ensamheten, låt äldre uppleva en fin cykeltur

Plats: Helsingborg

Om verksamheten

Cykling utan ålder är en verksamhet där frivilliga cykelpiloter erbjuder äldre cykelturer i specialbyggda trehjuliga elcyklar, rickshaws. Syftet med verksamheten är huvudsakligen att motverka ensamhet bland äldre. Ofrivillig ensamhet drabbar allt fler äldre och medför ofta isolering, nedsatt hälsa och sämre livskvalitet. 

Genom verksamheten erbjuds passagerare och frivilliga en meningsfull aktivitet med möjlighet att skapa nya relationer, gemenskap, minnen och livskvalitet. Det kan t ex handla om att komma ut till stadens parker, uppleva vårens grönska, höra fåglarnas kvitter, åka förbi ungdomens kvarter, stanna till vid ett kafé eller bara få känna vinden i håret.

Uppdragsbeskrivning

Som rödakorsfrivillig inom Cykling utan ålder-gruppen erbjuder du ut en eller två personer/passagerare ett avbrott i vardagen genom en fin cykeltur tillsammans. Du ansvarar för att hämta cykeln som förvaras i Röda Korsets lokaler på Örnsköldsviksgatan i Helsingborg. Du cyklar sedan och möter upp den/de som bokat sig för turen och ni bestämmer tillsammans vad som skulle vara en bra tur den dagen.

Cykelturerna erbjuder en social kontakt och gemenskap till de som känner sig ensamma och utanför. Som frivillig gäller det att vara nyfiken och lyhörd för den äldre. Syftet är att bryta ensamheten! Målet är att både den/de som åker med och du som cyklar känner glädje och ett ömsesidigt utbyte.

Du bestämmer själv när det passar dig att utföra uppdraget. Vi önskar dock att du cyklar minst två, men gärna fler turer i månaden. Varje tur varar normalt en till två timmar, och anpassas till de förutsättningarna som finns den dagen och med de personer som är med. I uppdraget ingår introduktion, utbildning och regelbundna träffar med frivilliggruppen.

 

Utbildning

 • Att vara frivillig samt Rödakorskunskap (obligatoriska, finns som e-kurser)
 • Utbildning för att bli cykelpilot (obligatorisk)
 • Att mötas i vardag och kris samt Hjärt- och lungräddning (valfria vidareutbildningar)

Frivilligprofil

Du delar Röda Korsets människosyn och humanitära värderingar. Våra grundprinciper och frivilligpolicyn är vägledande i frivilligarbetet. Vi ser mångfald som en stor tillgång i vårt arbete. Människor med olika bakgrunder, etnicitet, kön, åldrar och funktionsvariationer breddar vår förmåga att utföra vårt uppdrag.

 

Erfarenheter och kompetens

 • Du är van att möta människor med olika erfarenheter och bakgrund och tycker det är givande
 • Du är van att uppmärksamma andras behov och reaktioner
 • Du har god kommunikativ förmåga
 • Du kan cykla och har god kunskap om trafiksäkerhet och trafikregler
 • Du har förmåga att planera och genomföra olika typer av aktiviteter
 • Personliga egenskaper/förhållningssätt
 • Du är lugn, trygg, lyhörd och flexibel
 • Du är empatisk och har en positiv livssyn
 • Du kan bekräfta och vara känslomässigt nära
 • Du är öppen för återkoppling och handledning
 • Uppdraget kräver ett uppvisat utdrag från polisens belastningsregister

Ålder: Du har fyllt 18 år

Kontaktperson

Ulf Sellergren
Frivilligledare Cykling utan ålder
070-1703180
cykel.helsingborg@redcross.se


Ansök