Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Bli Språkvän!

Plats: Linköping

Ideellt uppdrag 

Du behövs! Frivilligt engagemang utgör själva grunden för Röda Korsets arbete. Vi Ses! Språkvänner i Linköping söker efter svensktalande som kan bli språkvän med någon som önskar öva på svenska. Men din språkvän gör du det som vänner gör - fast du samtidigt hjälper någon med att få prata svenska.

Vi Ses! Språkvänner i Linköping är ett vänskapsprojekt med integrationssyfte. Vi Ses fungerar som en neutral mötesplattform för människor som vill träffa en ny vän. Vi matchar en som är ny i Sverige* mot någon som är etablerad*. Den som är ny i Sverige önskar att öva/bli bättre på svenskan. Den som är etablerad önskar att lära känna någon från en annan kultur och svara på de frågor man har som ny i landet. Att vara språkvän ska vara lärorikt och givande för både den som är ny i Sverige och etablerad! 

Etablerad*: är ett ord som vi använder för att beskriva att man pratar bra svenska och kan hjälpa någon med svenska språket. Som etablerad kan man 1) vara född i Sverige 2) uppväxt i Sverige 3) bott i Sverige i många år och uppleva sig vara etablerad och att man inte behöver öva mer svenska. Ny i Sverige*: Som ny i Sverige vill man öva svenskan och få en etablerad kompis - någon som känner till samhället väl.

 

Uppdragsbeskrivning 

Ni ska i första hand umgås och ha roligt tillsammans och bekanta er med varandra. Som till exempel gå på promenader, ta en fika, gå på studiecirklar tillsammans och annat som ni finner roligt och intressant. Ni bestämmer detta tillsammans; vad ni vill göra. 

Ni träffas minst två gånger i månaden i 6 månader. 

Att vara språkvänner handlar inte om att vara en lots eller förmyndare som gör saker för någon annan. Det handlar inte heller om att få en "svensk kontakt" som man ställer krav på hjälp och stöd ifrån. Det handlar om att lära känna varandra över kulturgränserna, ha roligt tillsammans och kanske få en vän för livet.

När man anmäler sig till projektet får man lämna önskemål om vem man skulle vilja träffa. Kanske vill man bli matchad mot någon i samma ålder, med samma familjesituation, gemensamt språk eller gemensamt intresse? Vi gör en kvalitativ matchning - ibland blir det bra ibland inte lika bra men förhoppningsvis har ni lärt er något av varandra ändå!

Behovet av etablerade språkvänner är mycket stort! Det är många som står i kö i många månader för att träffa en svensktalande kompis. Våga testa!

Omfattning 

Du åtar dig att: 

  • ha kontakt minumum två gånger i månaden via telefon, mail eller personligt möte.  

Läs mer om Språkvänner på vår hemsida www.visessprakvanner.se 

 

Följ oss på sociala medier! 

Instagram Facebook

Kontaktperson

Hargita Horvat
Projektsamordnare
vises.linkoping@redcross.se
vises.linkoping@redcross.se


Ansök