Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. 

Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Volontärer till inköpshjälpen i Skellefteå

Plats: Skellefteå

Du behövs! Hela samhället behöver hålla i och hålla ut. Coronapandemin är inte över. Framför allt personer i riskgrupper för viruset behöver fortsättningsvis hålla social distans för att inte utsättas för smittspridningen. För många blir därför inköp av mat och andra förnödenheter ett stort problem. Svenska Röda Korset är en del av Sveriges beredskap och vi behöver bli fler som kan stötta dem som är mest utsatta. 

Röda Korset i Skellefteå söker nya volontärer till Inköpshjälpen. Personer i riskgrupp för coronaviruset kan ringa vår hjälptelefon 073-82 57 112 och får då kontakt med en volontär som hjälper dem att handla. Är du en av våra nya inköpsvolontärer? Läs mer om vad det innebär. 


Uppdragsbeskrivning  

Som inköpsvolontär kommer Röda Korset i Skellefteå att para ihop dig med en eller flera hjälpbehövande. Du anger själv hur mycket tid du kan avsätta. Den du hjälper kommer sedan att ta kontakt direkt med dig när personen behöver hjälp med sina inköp, eller så kommer ni överens om en dag i veckan/varannan vecka då du alltid handlar åt personen. Den du hjälper lämnar sin inköpslista till dig och du handlar och levererar hem till personen. Det finns flera butiker som fakturerar kunden så du som volontär inte behöver lägga ut pengar och bli ersatt av den du hjälper. Vi har också ett samarbete med en butik i centrum som levererar och tar betalt direkt av kund och du som volontär behöver där endast ta emot inköpslistan och packa varorna. Självklart får du information och utbildning kring hur allt fungerar innan du gör ditt första uppdrag.

Upplägget med fasta volontärer (att du som volontär hjälper en eller fler personer regelbundet) har varit mycket uppskattat av både volontärer och personerna vi hjälper. Det bygger en trygghet för er båda och uppdraget blir både roligare och enklare. 

Vi behöver också volontärer för enstaka uppdrag, där du blir inkallad efter behov.

Vi vill att du:  

 • kan vara tillgänglig för den du hjälper med relativt kort varsel (handla inom max tre dagar från det att personen hör av sig)
 • går att nå per telefon när den du hjälper hör av sig och behöver få hjälp med inköp (max en gång per person och vecka)
 • tar del av den information Röda Korset ger dig innan och under ditt uppdrag
 • förstår att det är ett frivilliguppdrag utan ersättning från Röda Korset eller den du hjälper
 • är beredd att engagera dig under minst några månader  
 • står bakom Röda Korsets grundprinciper och värderingar

Omfattning  

 • Vi söker i första hand volontärer som kan hjälpa en eller flera personer regelbundet, ca en gång i veckan
  • ange i din ansökan om du kan ha ett eller flera uppdrag
  • ange i din ansökan om du inte har möjlighet att leverera varor hem till den du hjälper men kan hjälpa med att ta emot inköpslista och plocka varor i en butik i centrala Skellefteå
 • Vi söker också volontärer som kan stå på vår reservlista för enstaka ärenden och hjälpa till efter behov
  • ange i din ansökan om du har mycket begränsad tid och endast vill stå på vår reservlista

 Är det här du?  

Vi förutsätter att du delar Svenska Röda Korsets människosyn och humanitära värderingar. Röda Korsets grundprinciper är vägledande i allt frivilligarbete och inom ramen för uppdraget skriver du under ett tystnadslöfte och genomgår en kort obligatorisk webbaserad utbildning 

Inom Svenska Röda Korset ser vi mångfald som en stor tillgång i arbetet. Människor med olika bakgrund, etnicitet, könsidentitet, ålder och funktionsvariation breddar vår kompetens och förmåga att utföra vårt uppdrag.  

Anmäl ditt intresse och ange vad du kan hjälpa till med genom att klicka på ANSÖK nedan. 

 

Svenska Röda Korset är en del av Sveriges beredskap och har stor vana av att hantera extraordinära händelser. Vi samordnar i vissa fall uppdrag i samarbete med andra aktörer under den pågående coronakrisen. I de fallen tar vi emot intresseanmälningar och förmedlar personer vidare till den aktör som leder insatsarbetet på en specifik plats. På plats är det aktören som leder arbetet som också är ansvarig för dig som volontär. Det kan vara Röda Korset eller annan aktör. Röda Korset samordnar också volontärer på platser där annan koordinering inte redan finns.

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation. Vi finns på plats före, under och efter en katastrof, oavsett om det är en naturkatastrof, konflikt eller annan kris. Vi ska förhindra och lindra mänskligt lidande var och när det förekommer, skydda liv och hälsa och säkerställa respekt för varje människas värde, särskilt under tider av väpnad konflikt och andra nödsituationer.  

Vi har sju grundprinciper: Humanitet – Opartiskhet – Neutralitet – Självständighet – Frivillighet – Enhet – Universalitet 

 

Kontaktperson

Alexandra Sundberg
Verksamhetschef
070-663 34 33
alexandra.sundberg@redcross.se


Ansök