Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

"Corona förstärker mångas ensamhet"

När coronapandemin bröt ut var Ann Wedin en av dem som anmälde sig som frivillig till Röda Korsets stödlinje. Dit kunde oroliga ringa för råd och stöd. Många känner sig ensamma och isolerade, inte bara på grund av corona.
När coronapandemin bröt ut var Ann Wedin en av dem som anmälde sig som frivillig till Röda Korsets stödlinje. Dit kunde oroliga ringa för råd och stöd. Många känner sig ensamma och isolerade, inte bara på grund av corona.
Publicerad: 15 dec 2020
Lästid: ca

Vad var de vanligaste samtalsämnena i stödtelefonen?

Det var verkligen varierande. Många samtal var kopplade till oro, smittspridning och corona. Men när vi pratade vidare skapades en bild av personens liv, vilken struktur och vilka sociala kontakter som fanns. Det var vanligt att det sociala nätverket med släkt och bekanta funkade dåligt eller innehöll konflikter. Men det fanns också de som sällan haft nära kontakter eller få personer i sin närhet att prata med.

Hur brukar ensamhet beskrivas i samtalen?

Den vanligaste öppningen var ”jag behöver bara prata” eller ”jag behöver någon att prata med”. Många sa inte rakt ut ”jag är ensam”, det finns fortfarande en hel del skam och skuld kopplat till det. Det var snarare något som kom fram i samtalet. Det finns säkert de som själva valt att inte ha så många sociala kontakter, men jag upplever att begränsningarna under corona förstärker mångas ensamhet. En person sa ”tidigare gick jag ut och växlade ett par ord med grannen, så är det inte nu”. Det är inte alltid människor har djupare samspel med andra, men det blir påtagligt när även de ytliga kontakterna försvinner.

Hur stöttade du?

I stället för att föreslå saker frågade jag ”vad skulle du kunna göra, vad kan du förändra” för att få människor att tänka till själva. Jag försökte bejaka och stötta lösningar människor kom på själv, i synnerhet de lösningar som var relaterade till pandemin. Jag pratade till exempel med en person som upplevde sig som oerhört ensam, men som under samtalet kom på att det fanns ett fik i närheten där det gick att sitta ute och hålla avstånd, och där fanns stammisar att byta några ord med.

Vilka ville prata om sin ensamhet?

Det var i högre grad i äldre som ringde, men även yngre som ville prata. Jag märkte att många yngre var vana att använda datorn för sociala kontakter men att de inte hade så många i sitt liv i övrigt. De saknade kontakterna på jobbet när det var mycket hemarbete och permitteringar. Men även med arbetskamrater kan man känna sig ensam och isolerad. Bland yngre är det också vanligt att känna sig ensam för att man inte har en partner.