Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Hundratals får matstöd i Hagsätra

I Hagsätra delas mat, kläder, tvål och schampo ut två dagar i veckan. Hundratals personer köar för gemenskap och för att smaka soppan som smakar hemma.
I Hagsätra delas mat, kläder, tvål och schampo ut två dagar i veckan. Hundratals personer köar för gemenskap och för att smaka soppan som smakar hemma.

– Jag saknar min stad, mina föräldrar och mina barn, säger lågstadieläraren Liudmyla Moisiienko från Kiev.

Hon är en av hundratals ukrainska flyktingar som varje vecka kommer till Röda Korset i Hagsätra i södra Stockholm. Här finns varm mat, kläder och gemenskap.

– Sverige har tagit emot oss och gett oss någonstans att bo. Röda Korset ger oss mat och annat, vi kan leva här och jag är så tacksam för det, säger Liudmyla.

Innan Liudmyla kommer har Charlotte Lagersten, ordförande i Röda Korset lokalförening Stockholm Sydost, varit igång i flera timmar. Hon har handlat bröd och pålägg, att smöra mackorna hinns inte med. Skänkta kläder och inköpta hygienprodukter som bindor, blöjor och tvål ska packas upp.

Var hjälpen som aldrig lämnar

Som månadsgivare är du med oss varje månad, i Sverige och världen över och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
Personuppgifter
Signering
Skatteåterbäring*
Skatteåterbäring*
Minsta belopp är 50 kronor
kr

Starkt stöd från volontärer

Varje onsdag och fredag bjuds det på soppa och mackor. Förra onsdagen kom drygt 500 människor, framför allt kvinnor och barn. Charlotte och volontären Liudmyla samt några andra ukrainska flyktingar hjälper till att laga mat. Röda Korset delar varannan vecka ut matkort, värda 200 kronor. Att välja vad man vill handla är en fråga om värdighet.

– Ingen ska behöva gå hungrig, här är alla välkomna, säger Charlotte.

Volontärerna från Ukraina behövs för att verksamheten ska fungera. En av dem är överläkare, en annan lärare. Med volontärer från Sverige gör de smörgåsar, sorterar kläder och lagar storkok på en liten värmeplatta.

Innan öppning ringlar kön lång – när soppan är klar slås portarna upp. De köande får sedan välja tre plagg från ett stort bord med kläder. En ung mamma byter kläder för nyfödda till större storlekar. Därefter bjuds det på borsjtj – soppan som smakar hemma.

Mer hjälp behövs

Besökarna slussas in i en liten sal där Viktoria Nilova och Irina Khval står och serverar soppa och kaffe. Irina flydde med sin son i augusti i fjol, men föräldrarna och maken är kvar. Ensamheten är värst berättar hon.

– Här kan vi utbyta erfarenheter, sorg och tankar. Besökarna får något varmt i magen och kan vara sig själva en stund. Det är det viktigaste, betonar Charlotte.

Det behövs både pengar och volontärer, behoven är enorma, resurserna små, menar Charlotte.

– Bindor och mer välling behövs nästa vecka, konstaterar hon. Men varje gång vi går hem har vi i alla fall gjort skillnad.

Fattigdom i Sverige – nu ökar behoven

Människor i kö för mat. Familjer som inte har råd med kläder till barnen. När fattigdomen ökar skalar Röda Korset upp för att ...

Fattigdom i Sverige