Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Rita tvingades bli barnsoldat

Rita var barnsoldat i Liberia. Här berättar hon om sin fasansfulla resa mot det liv hon lever i dag.
Rita var barnsoldat i Liberia. Här berättar hon om sin fasansfulla resa mot det liv hon lever i dag.
Publicerad: 14 jan 2020
Lästid: ca

– Soldaterna sa att vi inte skulle gråta. Om vi grät skulle de döda oss också. Därefter våldtog rebellerna min storasyster och vi tvingades slå följe med rebellarmén ut i bushen.

Soldaterna ville att Rita skulle lära sig att använda vapen. Men hon var bara åtta år och orkade inte bära karbinen. Istället tvingades hon bära ammunition långa sträckor. När hon ramlade av trötthet fick hon sparkar för att resa sig och fortsätta.

– De sa att de skulle döda mig om jag inte lydde. Jag visste att de skulle göra det. Jag hade ju sett på när de dödade pappa.

Under tiden som barnsoldat bevittnade Rita många hemskheter, hur människor dödades och hur rebellerna ofta stympade och skändade de döda kropparna.

Lyckades fly

Rita lyckades fly under ett eldöverfall och under några krigsår levde hon här och där på landsbygden hos människor hon lärt känna. När hon var 13 år och nybliven mamma kom hon till huvudstaden Monrovia. Där hade folk ingen tolerans med de barn som tvingats bli barnsoldater, och ibland slog människor på gatan till henne - helt utan anledning. Frustrationen växte.

En novembermorgon 2004 kom så äntligen vändningen. Hon var ute på gatan då hon träffade på personal från Liberias Röda Kors som sökte efter ungdomar som på olika sätt utnyttjats av väpnade aktörer.

– Det här var precis vad jag önskade skulle hända mig! Jag trängde mig igenom folkmassan och skrev min ansökan direkt om att få bli antagen. Nu kunde jag vända blad och gå vidare med mitt liv, säger Rita.

Första tiden på centret var mycket svår. Många svåra minnen måste bearbetas samtidigt som känslan av ensamhet var påfrestande.

På väg mot sitt drömyrke

Rita blev en mönsterelev, och bäst i klassen på att färga kläder i batikmönster och att göra tvål – en kunskap som skulle bli en viktig inkomstkälla för henne och barnen när skolan var slut.

När den ettåriga utbildningen var klar, fick Rita hjälp med att starta en egen affär, där hon än i dag säljer sina färgade tyger, egentillverkad tvål och jeans. Fast nu kommer affärerna i andra hand – viktigast är studierna. Rita fick stipendium från Röda Korset och har fortsatt med att läsa in grundskolan som hon missade under kriget, för att kunna förverkliga drömmen om att bli sjuksköterska.

– Jag har Röda Korset att tacka för allt bra som hänt i mitt liv sedan dess, säger Rita.

– Jag kan inte nog uttrycka min tacksamhet för att jag fick chansen att komma på fötter igen, och jag fick höra från personalen att jag visst kunde bli allt det som jag drömt om innan kriget kom. Det gav mig styrka och kraft. Nu har jag lärt mig att leva med mina minnen.

Att gå i Röda Korsets skola förde också med sig en annan lika oväntad som lycklig händelse. Hennes mamma som gått runt och frågat efter sin dotter, fick höra att Rita skulle finnas på skolan. Efter åtta långa år utan vetskap fick Rita och hennes mamma äntligen träffas igen. Nu bor de alla nära varandra vid familjens hus igen; Rita och barnen, hennes mamma med sin nya man och flera syskon.