Trevlig firande av 90-års jubiléet!
I lördags den 26 oktober firade vi 90-år med Röda Korset i Habo. Besökarna bjöds både på mat och kaffe med tårta samt på underhållning av Cosmos Cowboys. Ett 60-tal personer kom till festen som också fick ta del av information om Röda Korset och en utställning om Röda Korset i Habo.
Carina Bergman hälsade välkommen och berättade lite om verksamheten i Habo. Hon tackade Gunila Hammarberg som sponsrat festen. Gunilla berättade att det var ett sätt för henne att hedra sina föräldrar som bildade Röda Korsets Habokrets den 31 oktober 1934. Därefter fick besökarna se film om Röda Korset och titta på en utställning om vad Habokretsen gjort för insatser från 30-talet och till idag. Efter utställning och ett klurigt quizz serverades pajer och sallad samtidigt som Cowboy Cowboys stod för en mycket uppskattad underhållning.
Eftermiddagen fortsatte med att Margareta Sterner tidigare Röda Korsets regionråd i Göta informerade om verksamheten både lokalt och internationellt. Bland annat lyfte hon fram Röda Korsets sju grundprinciper:
- Humanitet
- Opartiskhet
- Neutralitet
- Självständighet
- Frivillighet
- Enhet
- Universalitet
Röda Korset är: ”Först på plats, alltid kvar”.
Vi fick också se en tecknad film om den Schweiziske affärsmannen Henri Dunanat som i slaget vid Solferino 1859 öppnade upp en kyrka för att hjälpa skadade från båda sidor av kriget. Fyra år senare startade han Röda Korset.
Därefter blev det tårta och ett litet lustspel om hemsystrarna med Lars Elwing och Maria Bergqvist. Cosmos Cowboys underhöll fram tills avslutningen med prisutdelning till vinnare i i quizzet och ett tack från ordföranden Carina Bergman.
Vinnare i quizzet blev 1. Monica Berg, 2. Marie-Louise Friberg och 3. Lena Vigren.
En kort sammanfattning av Röda Korset i Habos historia
1934 startades Habo Röda kors av Gilbert och Elin Karlsson vid ett sammanträde den 31 oktober.
Flera verksamheter som Röda Korset startat har senare tagits över av landsting eller kommun. Exempel på sådana verksamheter i Habo är skoltandvård, hemsystrar och fotvård som Röda Korset här startade upp under 30- , 40- respektive 60-talen. Hemsystrar var kvinnor utbildade till att sköta hushåll, barn och sjukvård och som under kortare perioder flyttade hem till familjer när husmor var sjuk.
Under andra världskriget tog Habokretsen emot norska flyktingar och gjorde insamlingar både till Norge och Finland. Från 50-talet har insamlingar i form av klädinsamlingar och pengar genomförts för att kunna ge bidrag till allt från katastrofer till husmorssemester under 70-talet.
Verksamheten under 80-talet var omfattande med sömnadsgrupper, hobbygrupp och syförening samt anordnar julbasarer. Redan då har man en studiecirkel ”om kriget kommer…”. 1986 var Habokretsen som störst med 535 medlemmar i Habo och 120 stycken i Brandstorp. Då fanns fortfarande Röda Korsets katastrofförråd i Halmstad kvar dit kretsen skickade stora mängder kläder.
På 90-talet bygger Röda Korset, andra föreningar och kommunen upp väntjänsten. Insamling i bössor startas i affärerna och julbasaren ersätts av lotteri på biblioteket i samband med julskyltningen. Under 2000 och framåt håller kretsen flera Hjärt- och lungräddningskurser (HLR), vi deltar i insamling till Väldens Barn och hjälper till på olika sätt i samband med flyktingkrisen 2015 och Corona-pandemin. Under de senaste åren har vi samarbetat med Habo kulturskola vid flera tillfällen. Vi har också fått ett utpekat ansvar som del i den civila beredskapen i Habo.