Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Drömmer om en framtid

Farid och flera av hans kompisar riskerade att behöva flytta från den lilla orten i Västergötland. Men människorna i bygden slöt sig samman och ordnade så att killarna fick stanna kvar. Nu bor Farid tillsammans med sina vänner i ett hus och tar själva ansvar för att allt ska funka. Och det gör det!
Farid och flera av hans kompisar riskerade att behöva flytta från den lilla orten i Västergötland. Men människorna i bygden slöt sig samman och ordnade så att killarna fick stanna kvar. Nu bor Farid tillsammans med sina vänner i ett hus och tar själva ansvar för att allt ska funka. Och det gör det!
Publicerad: 10 maj 2019
Lästid: ca

– Jag trivs och vill bo här, säger Farid.

På fritiden umgås Farid med sina kompisar, de betyder mycket för varandra. Despelar X-box, cyklar, spelar kort och så allt det där man måste göra när man har ett eget boende – handla och laga mat, städa, tvätta och hålla ordning.

– Det är roligt att laga mat, säger Farid. Jag är bra på att laga mat.

Vardagen bestårtill stor del av skolarbete. En kort promenad bort från huset i den lilla byn hoppar han varje morgon på lokalbussen in till den närliggande orten där han går i gymnasiet.

– Jag började högstadieskolan här men nu har jag gått i gymnasiet i grannstaden i ett halvår, säger Farid. Bäst tycker jag om svenska och matte. Och samhällskunskap.

Farid är en fena på språk. Han berättar att han pratar fem språk, nej sex förresten: Uzbek, persiska, dari, turkiska, svenska och så lite engelska. Några av dem, bland annat turkiska, har han lärt sig under sin tid på flykt från Afghanistan.

Vägen till Sverige var lång

Vägen hit till Sverige var lång. Vissa sträckor åkte han lastbil, andra fick han gå till fots. Farid hade tränat innan, men terrängen var tuff och de fanns de som inte orkade med smugglarnas tempo.

– Jag såg människor dö längs vägen, säger Farid tyst. Jag var rädd, rädd för allt, men inte trött.

Många av ungdomarna är osäkra på vad som hänt familjerna hemma i Afghanistan. Att inte veta är svårt, liksom att inte veta vad som ska hända med en själv eller kompisarna.

– Om jag fick besked om att jag får stanna skulle jag vara glad varje dag hela året, säger Farid och ansiktet lyser upp. Man måste kämpa. Jag vill inte åka tillbaka till Afghanistan. Jag kan inte åka tillbaka. Det är krig där.

Akut boendesituation löstes tillsammans

Tidigare var de ensamkommande ungdomarna placerade i familjer och på ett HVB-hem. När Migrationsverket bedömde att ungdomarna var över 18 år betydde det att kommunen inte längre hade ansvar för att ordna deras boende. Istället skulle Farid och hans kompisar behöva flytta till Restad Gård i Vänersborg.

– Vi och ungdomarna ville att de skulle få vara kvar här där de rotat sig och trivs, säger Kerstin Alin som är engagerad i Röda Korset. För att lösa situationen gick Röda Korset, Rädda Barnen, Svenska Kyrkan, Ekumeniakyrkan, gode män och fadderhem samman och bildade en förening – allt för att visa att vi inte ger upp, berättar Kerstin.

Föreningen tecknade avtal med kommunen som upplåter ett hus till de 13 killarna. Kommunen står för hyra, el och vatten medan killarna själva står för övriga kostnader och ansvarar för att det fungerar.

– Det fungerar fantastiskt bra, säger Kerstin. Vi ser hur de växer med ansvaret och uppgiften. Jag är glad att det fungerat så bra och att vi har kunnat behålla dem här i kommunen.

Volontärer från de olika organisationerna turas om att komma dit på kvällarna för att hjälpa till med olika saker. Kerstin berättar att från början var de på besök varje kväll, nu är det inte lika ofta, kanske 2-3 gånger i veckan.

– Det är alltid roligt när ni kommer, ni får gärna komma varje kväll, säger Farid glatt.

Det finns en del saker som ungdomarna behöver lite hjälp med. Till exempel skjuts till affären för att handla.

– Vi kan cykla till affären nere i byn när det inte är vinter och halt, men storhandla är det bättre att göra i grannstaden. Dit är det för långt att cykla, säger Farid.

Varje dag funderar Farid på framtiden

Farid drömmer om en framtid här i Västergötland.

– Jag vill bli snickare. Det är kul, kreativt, säger han och visar upp ett träskrin som han gjort i slöjden.

Farid visar ett träskrin han har gjort i slöjden

På sidorna och locket har han täljt ett fint, sirligt mönster och på ovansidan står två initialer ingraverade: F och M. F som i Farid, M som i ett namn på en person som uppenbarligen gör honom glad eftersom han ler stort när han visar. Men framtiden är mycket osäker och tillvaron består till stor del av väntan för Farid och de andra killarna.

– Vi har varit här i tre år nu, säger Farid. Varje dag funderar jag på hur det ska bli, vad som ska hända. Min högsta önskan är att leva som människor lever här. Jag vill jobba, betala skatt, leva som andra människor gör.

Rädda liv varje dag!

Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
Personuppgifter
Signering
Minsta belopp är 50 kronor
kr