Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Han förlorade sin familj på Medelhavet

Mazens värsta mardröm blev verklighet under flykten till Sverige. Frun och barnen dog när båten de färdades i gick under. "Många gånger har jag önskat att jag också försvann där i havet", säger han.
Mazens värsta mardröm blev verklighet under flykten till Sverige. Frun och barnen dog när båten de färdades i gick under. "Många gånger har jag önskat att jag också försvann där i havet", säger han.
Publicerad: 24 maj 2019
Lästid: ca

Han försöker att glömma det som hände för snart tre år sedan. Men tiden kan inte läka alla sår. Det som hänt Mazen är på många sätt ofattbart – men det händer faktiskt gång på gång just nu.

– Jag kunde aldrig förställa mig att den här tragedi skulle kunna drabba mig, säger han.

Mazen är i dag 38 år och bor i Västsverige. I hemlandet Syrien arbetade han som neurokirurg på ett sjukhus. Han levde sitt liv tillsammans med frun Reem och de tre barnen Mohamed, 8 år, Tarek, 4 år och Bisher, 1 år.

Svävade i fara i nya landet

När kriget blossade upp i hemlandet behandlade Mazen många av de människor som skadats. 2013 bestämde sig familjen för att fly. Först tog de sig till Turkiet och sedan vidare till Libyen där de bodde i nio månader. Men i Libyen hade de inget bra liv och familjen svävade dessutom i fara.

Tillsammans med flera andra läkarfamiljer som bodde i Libyen bestämde sig Mazen och hans fru för att fly till Europa. Det enda sättet att ta sig dit var att åka över Medelhavet - med hjälp av människosmugglare. Familjen valde att resa med den största båt som fanns, den var 23 meter lång och hade tre våningar.

– Jag reste för min familjs skull. Vi tänkte inte att det var farligt och vi hade många kompisar som skulle åka med. På den här tiden, 2013, var det inte så känt att båtar med flyktingar kapsejsade, säger Mazen.

Men redan efter några timmar ut på havet blev det problem.

Vatten började läcka in efter beskjutning

– Några gangsters följde efter oss i en liten båt. Det var kanske något missförstånd om pengarna mellan smugglarna och dem. De började skjuta på oss och tre personer fick skottskador, säger Mazen.

Vad de cirka 400 passagerna inte förstod förrän senare var att gevärsskotten även skadade båten. Vatten började obemärkt läcka in. Först senare upptäcktes det vad som hänt och då larmade båten om nödhjälp. Men innan hjälpen nått fram var mardrömmen ett faktum. Mazen berättar att båten mycket plötsligt kantrade och att alla hamnade i vattnet.

– Jag hamnade i chock. Min fru var mycket rädd. Jag minns att jag höll i henne, men plötsligt försvann hon, tillsammans med alla mina barn.

Frun och barnen kom aldrig tillbaka. De dog där ute på havet.

– På tio sekunder så var tio år av mitt liv borta, säger Mazen.

Själv lyckades han greppa tag i en blå trädörr som han höll fast i tills han slutligen räddades av en båt.

– Många gånger har jag önskat att jag också försvann där i havet, säger han.

Rädda liv varje dag!

Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.
Anmäl dig senast 18 dec så får du vår unika tygkasse, behåll själv eller ge bort i julklapp!

Belopp
Personuppgifter
Signering
Minsta belopp är 50 kronor
kr

"Inget man kan sudda bort"

Efter ett tag kom Mazen till Sverige. Han mådde väldigt dåligt psykiskt och orkade inte lära sig ett ord svenska det första halvåret. Vidare berättar Mazen att han har mardrömmar och att han anklagar sig själv för att familjen gjorde resan. När han ser barn som är ute och leker väcks minnena och sorgen över den förlorade familjen till liv på nolltid.

– Det här är inget man kan sudda bort från minnet, säger Mazen.

Nu har han bott i Sverige några år och talar språket flytande. Han jobbar som läkarassistent och kämpar för att få en svensk läkarlegitimation. Livet fortsätter med andra ord, men det är svårt.

– Jag kan inte gråta längre. Men livet är inte så roligt för mig, tyvärr, säger Mazen.

Tusentals människor har omkommit på Medelhavet under flykten till Europa de senaste åren. Ibland hör Mazen såklart talas om dessa andra tragedier.

– Det är en farlig resa och jag kan inte rekommendera någon att ge sig ut där. Men hur ska människor göra? Folk flyr eftersom de fruktar för sina liv, är rädda för att utsättas för tortyr i fängelser och för att bli svårt skadade, säger Mazen.