Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Muhammad lever utanför samhällets skyddsnät

Inget jobb, inget hem, inga rättigheter. Muhammad är en av tiotusentals människor som lever utanför det svenska samhällets skyddsnät. Röda Korset är hans enda fasta punkt i en tuff tillvaro som tär på kropp och själ.
Inget jobb, inget hem, inga rättigheter. Muhammad är en av tiotusentals människor som lever utanför det svenska samhällets skyddsnät. Röda Korset är hans enda fasta punkt i en tuff tillvaro som tär på kropp och själ.
Publicerad: 15 maj 2019
Lästid: ca

– Jag levde ett bra liv med min familj. I dag har jag ingenting. Jag och min son sover här, i ett buskage bredvid motorvägen.

Det är en kall och solig vinterdag i norra Stockholm. Muhammad visar en trasig bit frigolit som han använder som kudde. Täcket är en fuktig fleecefilt som han förvarar i en blå Ikeakasse om dagarna. Han skjuter in den i de frostbitna buskarna intill motorvägen vid det stora Järvafältet i norra Stockholm, så att ingen ska hitta och stjäla kassen. I går försvann sovunderlaget, en bit överbliven tältduk.

– När det blir för kallt går det inte att ligga här. Då vandrar vi runt i området och tar ibland skydd inne vid tunnelbanan. Vi har en liten eldstad, men vill helst inte använda den. Tänk om det börjar brinna?

Får hjälp av Röda Korset

Muhammad är trött och det syns.  Han vill egentligen bara få sova. Men natthärbärgena i Stockholm är inte öppna för honom och hans son. Muhammad och Hosan som kommer från Mellanöstern har fått avslag på sina asylansökningar och lever utan tillstånd i Sverige. Bland stans alla hemlösa är de som ofta kallas för papperslösa mest utsatta.

– Vår trygga plats är Röda Korset. Vi åker till Rödakorshuset i Skärholmen varje dag som det är öppet och är där tills det stänger.

Rödakorshuset hjälper samhällets mest utsatta och frågar inte efter papper eller nationalitet. Här kan besökarna även få träffa en sjuksköterska och få hjälp med vårdkontakter.

– Där är det varmt, människor lyssnar på oss, vi får mat och kan sova en stund i vilrummet. Vad vi gör resten av tiden? Väntar.

Fler och fler lever i skuggsamhället

Muhammad och Hosan tillhör en växande och i långa stycken osynlig grupp som civilsamhällets organisationer möter och gör sitt bästa för att hjälpa. I takt med att den offentliga sektorn inte klarar välfärdsuppdragets alla delar, samtidigt som det tillkommer nya grupper i behov av stöd, tar organisationer som Röda Korset ett allt större ansvar.

Muhammad sätter sig på frigolitbiten och tar stöd mot marken med sin friska arm. Den vänstra armen hänger obrukbar längs med överkroppen. När han drar upp jackans ärm syns ärren efter glödande cigaretter och hans armbåge som är vriden i en konstig vinkel. Han berättar att han utsattes för tortyr i sitt hemland och armen blev aldrig gipsad på plats igen.

Muhammad drev ett tryckeri i 35 år. Det gick med tiden väldigt bra och han och familjen kunde leva gott. Men så uppstod problem, mäktiga människor ville komma över hans företag. Muhammad protesterade – och fängslades. När han tog frågan till högre instans blev följden tortyr. Familjen hotades och till slut såg han ingen annan utväg än att fly.

– Jag flydde först till Libyen. Min son följde med mig eftersom jag var i så dåligt skick. Det var för fem år sedan. Vi kom med en av båtarna över Medelhavet. Jag drömde om att komma till Sverige, för jag hade hört att det var ett bra land med respekt för mänskliga rättigheter, säger Muhammad.

"Helt beroende av andra människors välvilja"

Men det blev inte som han hade hoppats. Det blev avslag på asylansökan i Sverige. För att inte riskera att skickas tillbaka lämnade Muhammad och Hossan asylboendet i närheten av Sundsvall förra sommaren. Nu lever de som hemlösa i hopp om att kunna få sin ansökan prövad igen. Muhammad har också vänt sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

– Det är tufft, vi är helt beroende av andra människors välvilja. Både jag och Hosan skulle så gärna vilja jobba, göra rätt för oss. Jag kan tänka mig vad som helst.

Muhammads ögon tåras. Han tar fram sin telefon och visar upp bilder på några av sina åtta barn. En liten flicka i vit klänning. Och så en bild på Hosan som ung pojke i pappas knä.

– Jag är en gammal man, snart sextio, men jag oroas så fruktansvärt över min son, hans hälsa och hans framtid. Han är vuxen, men hans liv har helt stannat av. Vad ska hända? Han har bara mig, inget annat.

Vad gör vi för papperslösa?

  • Driver Rödakorshuset i södra Stockholm där besökare har tillgång till språkkafé, dusch, tvättmaskin, vilrum och sjukvårdskontakt. Där erbjuds också lättare lunch och kläder. Huset är modell för en liknande satsning i Malmö.
  • Driver en nattöppen värmestuga i Malmö tillsammans med Svenska kyrkan och Kontrapunkt.
  • Har en vårdförmedling och nationell rådgivning för papperslösa och andra migranter.
  • Erbjuder juridisk rådgivning via telefon för papperslösa och andra migranter.
  • Bedriver påverkansarbete för att utsatta människor ska få det stöd och den vård de har rätt till.
  • Röda Korsets kretsar runt om i landet har mötesplatser och verksamhet för att stötta människor i utsatthet.

Fakta: 27 000 personer har gått under jorden

  • Det finns uppskattningsvis 50 000 papperslösa gömda i Sverige. Någon riktigt tillförlitlig statistik finns inte. 
  • Enligt Migrationsverket har 27 000 personer gått under jorden de senaste fyra åren. De kommande fyra åren väntas ytterligare 42 000 försvinna.
  • Under år 2017 avgjordes 7 480 asylärenden för ensamkommande barn i Sverige, enligt migrationsinfo.se. 5 429 beviljades asyl.