Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Familjen återförenades i Sverige efter tre år

Att leva utan de man älskar allra mest är svårt. Det vet familjen Moustafa som flytt från kriget i Syrien. I nästan tre år väntade de på att få återförenas.
Att leva utan de man älskar allra mest är svårt. Det vet familjen Moustafa som flytt från kriget i Syrien. I nästan tre år väntade de på att få återförenas.
Publicerad: 07 nov 2018
Lästid: ca

Mohamad Moustafa minns den där dagen i juni 2017 som om det var igår. Med en blomsterbukett i handen och presenter bredvid sig stod han på Arlanda flygplats och väntade på sin fru Yasmin och barnen Kamal och Iliyada.

– Jag var nervös. Nervös för hur min familj skulle acceptera mig efter tre år isär, säger Mohamad.

Dottern Iliyada var bara sex månader gammal när de sågs sist och hon kom inte ens ihåg att hon träffat Mohamad. För henne var pappa bara en bild i mobiltelefonen.

Yasmin berättar att hon och barnen hade svårt att sova i flera dagar före resan till Sverige. När flygplanet landade började hennes hjärta slå snabbt. Med snabba steg skyndade sig hon och barnen genom ankomsthallen.

Så här såg det ut när familjen återförenades på Arlanda flygplats.

Till slut kom de ut. Mohamad såg sin son och ropade.

– Då tittade Kamal på mig och sprang emot mig. När vi kramades kände jag att det var på riktigt, att vi äntligen var tillsammans igen efter så lång tid. Det är svårt att beskriva med ord, säger Mohamad.

– Vi kramades allihop och jag grät. Det kändes jättebra, men också lite overkligt. När vi var ifrån varandra tänkte jag ibland att jag aldrig mer kommer att träffa min man, säger Yasmin.

Kriget kom för nära – flydde till Sverige

Familjen Moustafa är kurder och kommer från staden Afrin. De har också bott i Aleppo. Men på grund av striderna i Syrien blev de tvungna att fly.

– Vi hade ett bra liv men när kriget kom hade vi inget val. Vi tog oss till Turkiet och försökte bo där, men det var svårt, det gick inte få ett bra liv där, säger Mohamad.

Efter ett tag bestämde de sig för att försöka komma till Europa. Att ta med sig barnen på den svåra resan var för farligt, så Mohamad fick göra resan med båt, bil och lastbil ensam.

Hjälpte andra familjer med återförening

Efter några veckor kom han fram till Sverige och hamnade på ett asylboende i Värmland. Då trodde han och familjen att det skulle ta sex månader innan de kunde återförenas. Men det visade sig att migrationsprocesserna skulle ta betydligt längre tid.

– Det är väldigt svårt att vara utan familjen i nästan tre år. Jag tänkte på hur min fru och mina barn hade det hela tiden. Men jag försökte att hitta något positivt att göra medan jag väntande, säger Mohamad.

I Syrien jobbade han som advokat och med sin erfarenhet kunde han ge stöd till andra som flytt till Sverige med sina ansökningar om familjeåterförening.

– Jag hade en svår situation själv, men när jag kunde hjälpa andra så kändes det bättre, säger han.

Mohamad började också jobba för den lokala Röda Kors-kretsen i Forshaga och han är glad över det stöd som han fått av Röda Korset under sin första tid i Sverige.

”Hoppas att vi alltid kommer vara tillsammans”

Nu har familjen bott tillsammans i Värmland i ett år och fyra månader. Mohamad har fått jobb i försäkringsbranschen, Yasmin lär sig svenska, barnen går i skola och förskola - och så har familjen växt. För sju månader sedan föddes sonen Jan-Beri.

– Jag har börjat glömma den svåra tid vi haft. Nu är vi tillsammans och jag känner att livet är jättefint, säger Yasmin.

– Det senaste året har varit fantastiskt med min familj. Vi lever i trygghet nu i ett trevligt samhälle. Framtiden är ljus, säger Mohamad.

Att äntligen få dela vardagen ihop igen betyder såklart mycket för hela familjen. Sonen Kamal, som saknade sin pappa mycket under tiden de var ifrån varandra, summerar sina känslor så här:

– Utan sin mamma och pappa blir man ledsen, men med mamma och pappa så blir man glad. Jag hoppas att vi alltid kommer att bo tillsammans.

Rädda liv varje dag!

Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
Personuppgifter
Signering
Minsta belopp är 50 kronor
kr