Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Flydde för att slippa bli självmordsbombare

Reza och Jafars pappa blev mördad. Kort därefter tvingades de båda bröderna 11 och 9 år att fly från Afghanistan för att inte tvingas bli självmordsbombare.
Reza och Jafars pappa blev mördad. Kort därefter tvingades de båda bröderna 11 och 9 år att fly från Afghanistan för att inte tvingas bli självmordsbombare.
Publicerad: 01 maj 2019
Lästid: ca

Efter faderns död gick ryktet om att självmordsrekryterarna var på väg att hämta Reza och Jafa Khavaryr. De lämnade sin mamma och tre andra bröder för att bokstavligt talat fly för sina liv. De lyckades sätta sig i säkerhet l grannlandet Iran.

I fem år levde de utan uppehållstillstånd i Iran och hankade sig fram med hjälp av en man som ägde en snickerifabrik. De arbetade åt mannen som hjälpte dem att undkomma granskningar från polis och myndigheter.

Men till slut blev situationen ohållbar och de fick hjälp att fly igen. Flykten skedde med hjälp av människosmugglare. Sex månader senare befann sig de båda bröderna i Malmö. Det är augusti 2008.

Rädda liv varje dag!

Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
Personuppgifter
Signering
Minsta belopp är 50 kronor
kr

Gav aldrig upp

Under tiden lyckades mamman och tre andra bröder också att ta sig till Iran där alla vistades under något år utan att ha vetskap om varandra. Det var först i Sverige som de båda bröderna kunde börja göra efterforskningar om sin familj. En komplicerad och svår återförening av familjen påbörjades av Röda Korsets flyktinggrupp med hjälp av Kerstin Hedlund.

– Det fanns många skäl till att det var svårt, men främst handlade det om att mamman och bröderna vistades utan uppehållstillstånd i Iran. Trots det gav vi aldrig upp utan fortsatte vårt arbete, säger Kerstin Hedlund.

I juni 2010 stod de så på flygplatsen och väntade.

– Jag upplevde en enorm glädje efter allt som hänt under vägen. Det var otroligt fint att se dem kliva av planen och återförenas efter sex år. Lättnaden och glädjen genomsyrar allt i en sådan stund, säger Kerstin.