Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Hej pappa, jag lever!

Föreställ er glädjen när tioåriga Samir (han heter egentligen något annat) fick ringa och prata med sin pappa igen för första gången på nio månader.
Föreställ er glädjen när tioåriga Samir (han heter egentligen något annat) fick ringa och prata med sin pappa igen för första gången på nio månader.
Publicerad: 01 maj 2019
Lästid: ca

När Samir och hans familj var på flykt från sitt hemland utbröt skottlossning vid gränsen mellan Iran och Turkiet. I tumultet kom Samir ifrån sin familj.

Efter en lång flykt hamnade han i Sverige. Men var resten av familjen tagit vägen hade han ingen aning om, och det plågade den tioåriga pojken. Efter en tid fick Samir kontakt med Röda Korset och det bokades ett möte med Göran Wredemark som jobbar med efterforskning och familjeåterförening.

- När vi sågs rann Samirs tårar och han sa till mig: "Alla jag träffar här i Sverige lovar att de ska hitta mamma och pappa, men inget händer. Lovar du att du ska hitta dem?".

- Jag svarade: "Nej jag kan inte lova att jag hittar dem, men jag lovar att göra mitt bästa", berättar Göran.

"Alla jag träffar här i Sverige lovar att de ska hitta mamma och pappa, men inget händer. Lovar du att du ska hitta dem?"

– Samir, 10 år

Och Görans arbete har gett resultat. Han har hittat Samirs pappa i ett annat land i Norden. Nu vet Samir att pappa lever och pojken fick nyligen ringa och prata med sin pappa.

Både far och son är fortfarande asylsökande, men i olika europeiska länder. Reglerna inom Dublinöverenskommelserna medger att de kan återförenas för att tillsammans genomgå asylprocessen i ett av länderna. Sökandet efter mamma och syskon fortsätter till dess att även de är återfunna.