Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Mens i katastrofer – något det pratas tyst om

Mens är något helt naturligt som 1,5 miljarder kvinnor och flickor har varje månad. I många delar av världen förknippas det dock med skam, förlägenhet och fruktan. Hur tufft det kan bli i en katastrofsituation är inte svårt att föreställa sig.
Mens är något helt naturligt som 1,5 miljarder kvinnor och flickor har varje månad. I många delar av världen förknippas det dock med skam, förlägenhet och fruktan. Hur tufft det kan bli i en katastrofsituation är inte svårt att föreställa sig.
Publicerad: 16 maj 2019
Lästid: ca

Ingen, oavsett vem eller var den bor, ska behöva lida fysiskt eller psykiskt på grund av bristande hygien. Det är en grundläggande mänsklig rättighet.

För många kvinnor fungerar det dock inte så bra. I krissituationer är till exempel tillgången på vatten och sanitetsanläggningar oftast mycket begränsad vilket gör att möjligheten att sköta sin hygien inskränks. Det kan ställa till stora problem för menstruerande kvinnor, inte minst för att de då behöver tillgång till mer vatten.

Detta blir som mest tydligt i kulturer där kvinnorna ses som orena vid menstruation och när många människor trängs ihop, som vid flyktingströmmar. Då måste kvinnorna ibland söka sig långt bort från andra för att kunna sköta sin hygien i enskildhet. Detta utsätter dem för stora risker, som våld, våldtäkt, bortrövande och minskador.

Situationen lika illa för alla

Efter jordbävningen i Nepal 2015 pratade Röda Korset med kvinnor från Rasuwa-distriktet. Deras förutsättningar för att hantera sina menstruationer varierade före jordbävningen. En del hade möjlighet att använda sanitetsbindor, andra i mer avlägsna områden rev remsor av tyg och lindade runt sig eller stoppade vikt bomullstyg i sina kläder. Efter jordbävningen blev dock situationen lika illa för de allra flesta. Alla flydde i bara de kläder de hade på sig, allt annat blev begravt i leran.

Med utgångspunkt från Nepalkatastrofen togs det fram ett hygien-kit. Det distribuerades i en liten hink med lock och innehöll två par bomullsbyxor, fyra tygstycken i mjuk bomull och tvål.

– Att få tillgång till bra sanitetsprodukter är avgörande för kvinnors och flickors välbefinnande och möjligheten för dem att behålla sin värdighet även när de har mens, säger Sally Chapman som jobbar med bland annat könsfrågor åt Röda Korset.

Ge en gåva som räddar liv

Får inte laga mat

Många kvinnor världen över känner sig obekväma när de har sin menstruation, det är ett obehag starkt kopplat till normer, sociala värderingar och kulturella tabun och är en anledning till att flickor behöver stanna hemma från skolan flera dagar i månaden. I vissa länder får kvinnor under sin menstruation inte bada, laga mat eller besöka religiösa byggnader.

Eftersom menstruation ofta är skamfyllt innebär det också att många flickor är helt oförberedda när de får sin första mens och har begränsade kunskaper om biologiska processer.

Om flickor och kvinnor inte får hygienartiklar de första veckorna vid en katastrof undergräver det också deras motståndskraft mot sjukdomar och infektioner.