Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Så bröt vi menstabu

I en skola i Kenya brukade tjejerna stanna hemma när de hade mens. Men plötsligt sjönk frånvaron – och det fanns en förklaring.
I en skola i Kenya brukade tjejerna stanna hemma när de hade mens. Men plötsligt sjönk frånvaron – och det fanns en förklaring.
Publicerad: 16 maj 2019
Lästid: ca

Betty Cherotich står utanför sitt klassrum i den brännande solen. Hon blir mycket engagerad när hon pratar om mens.

– Förut gömde jag mina mensskydd för min man. Inte ens jag kände till allt om menstruation, berättar hon.

Betty är lärare på Kimangora Primary School i Bomet i Kenya, som fått välkommet stöd från Röda Korset.

"Inget att dölja"

Skolan har för första gången fått ordentliga toaletter och rent vatten. Röda Korset har också utbildat lärarna i hälsa så att de kan lära eleverna mer om ämnet. Lärarna bad om ytterligare stöd för att prata om hygien vid mens, eftersom det var ett problem för eleverna och lärarna var osäkra på hur de skulle hantera det.

– Våra elever ville till en början inte prata om mens, säger Betty och förklarar att det är tabu här på den kenyanska landsbygden, liksom på så många andra platser i världen.

– De vände bort sina ansikten eller struntade i att komma till de här lektionerna. Vi berättade för dem att mens är något som alla flickor är med om. Att det inte är något att dölja.

– Sakta blev de mindre blyga och snart ville de veta allt. Vi berättade för dem vad sanitetsprodukter är och hur de ska användas.

Över en miljarder har mens varje månad

  • En fjärdedel av världens befolkning, cirka 1,5 miljarder kvinnor, har mens varje månad i 2-7 dagar.

  • Menstruationen är en naturlig del av den reproduktiva cykeln, men i stora delar av världen är det fortfarande ett tabu och inget man talar om. Det leder inte bara till hälsoproblem, det får också konsekvenser för kvinnors värdighet och rörelsefrihet.

  • I vissa länder undviker flickor att gå till skolan när de har mens och på en del håll är det förbjudet för dem att utföra vissa aktiviteter, som att laga mat.

Sjukfrånvaron minskade

Tidigare hade skolan bara två toaletter, en för skolpersonal och en för elever. De var byggda av bucklig korrugerad plåt, trånga och ohygieniska. Eleverna föredrog att uträtta sina behov utanför i stället.

För flickorna fick det till följd att de ofta stannade hemma från skolan när de hade mens. Det påverkade deras utbildning och skolresultat.

– Vi upptäckte att vissa tjejer var frånvarande en viss tid varje månad. Men när vi fick nya toaletter sjönk sjukfrånvaron, säger Betty som även ser att utbildningen gjort skillnad hemma.

 – Efteråt gick jag hem till min man och ställde alla hygienprodukter på bordet. Han frågade vad de skulle användas till och jag berättade vad jag lärt mig, säger hon och ler stolt.