Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Bortsprängda ben var Åsas vardag

Kirurgen Åsa Molde har arbetat för Röda Korset i många krigszoner. Ibland har striderna rasat farligt nära operationsrummen. ”Då trodde vi inte att vi skulle överleva”, säger hon.
Kirurgen Åsa Molde har arbetat för Röda Korset i många krigszoner. Ibland har striderna rasat farligt nära operationsrummen. ”Då trodde vi inte att vi skulle överleva”, säger hon.
Publicerad: 15 jun 2019
Lästid: ca

I början av 1990-talet gjorde Åsa Molde sina två första utlandsuppdrag för Röda Korset som kirurg. Det skulle bli hennes farligaste resor. I Etiopien 1991 flyttades krigsfronten plötsligt och striderna började pågå inne i staden och vid sjukhuset där Åsa jobbade.

– Det var väldigt svårt för vi var avskurna från alla förbindelser och vi hade samtidigt en stor mängd sårade att ta hand om. Men det var vårt uppdrag att göra det så vi gjorde så gott vi kunde.

Året efter var Åsa utsänd till Kabul när striderna i staden blev allt intensivare. En hel del skott och olika typer av raketer hamnade inne på sjukhusområdet.

– Det var mycket farliga vapen överallt, vägarna var avskurna och flygplatsen bombad. Så då trodde vi inte att vi skulle överleva. Men vi gjorde det till slut i alla fall, vi flydde i bilar som vi hängde upp ordentligt med rödakorsflaggor på, säger Åsa.

Hon har fortsatt att åka till krigszoner med Röda Korset och hon upplever att hon har kunnat göra stor nytta på de platser hon varit tack vare sina kunskaper och erfarenheter.

Vad kan göras för att sjukvård ska kunna ges på ett tryggt sätt i krigszoner?

– Det handlar om att sprida information om krigets lagar, till exempel att sjukvårdspersonal inte får angripas och att vi inte stöder någon sida utan bara är på plats för att ta hand om skadade.

Tusentals attacker mot sjukvård

  • 2 398 attacker har dokumenterats mot sjukvårdsinstitutioner och sjukvårdspersonal i 11 länder under åren 2012-2014 av Internationella rödakorskommittén (ICRC).
  • 1 933 av dessa händelser var riktade mot lokala sjukvårdare, däribland 262 från nationella rödakorsföreningar. 18 attacker skedde mot personal från ICRC och 121 mot internationella organisationer.
  • De flesta händelser inbegrep militära styrkor eller väpnade grupper, men också polis och enkilda individer. Merparten av attackerna riktades mot hälsokliniker, sjukhus och ambulanser. 

Om bilden:
Åsa Molde (t.v.) arbetade för några år sedan på Röda Korsets fältklinik i pakistanska Peshawar. Dit kom många människor som fått sina ben lemlästade av bomber, minor och skottlossning. Åsa var en av kirurgerna som fanns där för att operera de sårade.
(Foto: Anna-Lena Lundqvist/Röda Korset)

ICRC Internationella rödakorskommittén lär ut krigets lagar till militärer i Colombia.
Krigets lagar - allt du behöver veta

Få bättre koll på krigets lagar och den humanitära rätten. Här har vi samlat texter, frågor och svar, filmer, handböcker, årsböcker och våra webbkurser.

Lär dig mer