Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Värsta krigen och konflikterna i världen just nu

Runt om i världen rasar ett stort antal konflikter – och några av dem sticker ut i sin grymhet. Här är världens just nu svåraste konflikter, där Röda Korset är på plats för att bistå med livräddande insatser.
Runt om i världen rasar ett stort antal konflikter – och några av dem sticker ut i sin grymhet. Här är världens just nu svåraste konflikter, där Röda Korset är på plats för att bistå med livräddande insatser.
Publicerad: 25 okt 2021
Lästid: ca

Jemen

Jemen var redan före kriget ett av världens fattigaste länder. Med över 22 miljoner människor i behov av humanitärt stöd är detta världens enskilt största humanitära kris just nu.

De gamla grekerna brukade kalla det rika och bördiga landet vid Röda Havets port för ”det lyckliga Arabien”. I dag är Jemen varken rikt eller lyckligt, utan sönderslaget och plågat av ett brutalt krig.

– Det finns inte en enda familj i Jemen som inte påverkas, säger Adnan Hezam, Internationella rödakorskommitténs talesperson i huvudstaden Sanaa.

Minst 15 000 civila har dödats och över 3,5 miljoner människor befinner sig på flykt inom landet. Flera miljoner barn och vuxna står på randen till svält.

– När vi är ute och delar ut mat är människor så tacksamma, men de frågar oss också ofta: ”ni hjälper oss nu, men vad händer sedan?” säger Hezam.

Jemens nuvarande konflikt tog avstamp i den så kallade Arabiska våren 2011. Folkliga protester tvingade bort president Ali Abdullah Saleh efter 33 år vid makten. Saleh ingick då en allians med huthirebeller i norra Jemen, som redan hade stridit mot centralregeringen i flera år. Med förenade krafter tog de under 2014-2015 kontroll över huvudstaden Sanaa och jagade Jemens internationellt erkända regering på flykten. Snart såg det ut som att huthierna, tillsammans med Salehs trupper, var på väg att ta över hela landet. Detta kunde Jemens granne Saudiarabien inte acceptera. De shiitiska huthirebellerna uppfattades stå nära Saudis ärkefiende Iran, och man bildade därför en militär koalition som invaderade Jemen. Därmed gick konflikten in i en ny, dödligare fas, med luftangrepp, blockad av hamnar och gränser och ett extremt lidande för civilbefolkningen som följd. Mer än två tredjedelar av landets befolkning är i dag i behov av humanitärt stöd.

Fyra miljoner människor har hittills fått hjälp av rödakors- och rödahalvmånerörelsen i Jemen. Men arbetsförhållandena är extrema. För några år sedan sköts en medarbetare ihjäl i staden Taiz och alla projekt som inte är direkt livräddande stoppades.

– Men det mesta vi gör i Jemen är livräddande: vi delar ut mat och rent vatten till människor, bistår kliniker med medicin och utrustning. Allt det måste fortsätta, säger Adnan Hezam.

Ge en gåva som räddar liv

Vi är på plats och kan garantera att pengarna går direkt till de som behöver dem. Stöd vårt arbete i kris och katastrofer.

Fyll i valfritt belopp
Minsta belopp är 50 kronor
kr

Ge en gåva som räddar liv

Vi är på plats och kan garantera att pengarna går direkt till de som behöver dem. Stöd vårt arbete i kris och katastrofer.

(Personnummer är inte obligatoriskt men krävs för att få skattereduktion på gåvor.)

Tack för din gåva!

Vi har skickat en bekräftelse till din mejl. Genom din gåva kan vi ge hopp och rädda liv i Sverige och världen!

Ge en företagsgåva som räddar liv

Vi är på plats och kan garantera att pengarna går direkt till de som behöver dem. Stöd vårt arbete i katastrofer.

Uppgifter

Tack för er gåva!

Vi har skickat en bekräftelse till din mejl. Genom er gåva kan vi ge hopp och rädda liv i Sverige och världen!

Syrien

Kriget i Syrien har rasat i över tio år. Över halva befolkningen har tvingats lämna sina hem. Det gör Syrien till världens största flyktingkatastrof.

Ett bröllop. En dag på stranden. Äldsta dottern på väg till sin första skoldag. I telefoner och fotoalbum finns de ännu kvar – minnena av ett Syrien före kriget. Det är tio år sedan nu. Det som började med demonstrationer mot president Bashar al-Assads regim under den Arabiska våren 2011, utvecklades snart till blodigt inbördeskrig. Med åren har Syrien blivit spelplan inte bara för lokal maktkamp utan också regionala och globala intressen: USA, Ryssland och Iran har idag militärbaser och trupper i Syrien.

För civilbefolkningen har kriget haft katastrofala följder. Av landets 18 miljoner invånare beräknas 13 vara i behov av humanitärt stöd. Över sex miljoner människor befinner sig på flykt inom landet, fem miljoner har sökt sig över gränsen för skydd. Hela städer är raserade, sjukhus har bombats och det råder brist på det mest grundläggande: mat, vatten, sjukvård. Miljontals barn går inte i skolan.

Rödakorsrörelsen bistår människor såväl inne i Syrien som dem som har flytt till grannländerna med bland annat mat, rent vatten och vård av sjuka och skadade.

Sydsudan

Ett fredsavtal för det krigshärjade Sydsudan skrevs under i september 2018. En strimma av hopp i det land där flest människor tvingats på flykt i Afrika. Dessvärre har våldsamheter blossat upp även efter 2018.

Sydsudan är världens yngsta land och födelsen blev blodig. Bara två år efter självständigheten från Sudan 2011 bröt inbördeskrig ut till följd av motsättningar mellan president Salva Kiir och vicepresident Riek Machar. Konflikten har med tiden fått en allt mer etnisk prägel till följd av att de två ledarna kommer från varsin folkgrupp: Kiir tillhör majoritetsfolket dinka och Machar nuerna.

Kriget har gjort att det redan mycket fattiga Sydsudans ekonomi har kollapsat. Bönder går miste om såväl sådd som skörd. På många håll råder därför akut matbrist. I konfliktens spår utsätts civila också för fruktansvärda övergrepp såsom massvåldtäkter och massakrer. Av landets cirka 12 miljoner invånare befinner sig cirka 4 miljoner på flykt. Över 2 miljoner har flytt till omkringliggande länder. Över halva landets befolkning bedöms vara i behov av humanitärt stöd.

Rödakorsrörelsen i Sydsudan hjälper familjer att bli självförsörjande, bistår kliniker och arbetar för respekt för mänskliga rättigheter.

Somalia

Somalia blir sakta stabilare efter över 25 års inbördeskrig. Men fortfarande är landet mycket farligt och befolkningen är extremt sårbar.

Somalia ligger längst ut på Afrikas horn och har omkring 15 miljoner invånare. Landet kastades in i inbördeskrig 1991 då den dåvarande diktatorn, Mohamed Siad Barre, störtades. Rivaliserande krigsherrar och klaner slogs om makten. I mitten på 2000-talet tog den islamistiska milisgruppen al-Shabaab över stora delar av landet.

2012 fick Somalia sitt första parlament på över 20 år. Samma år hölls det första presidentvalet sedan 1967. I dag finns en internationellt erkänd regering, men styret är inte stabilt och det pågår fortfarande konflikter på flera håll i landet. Al-Shabaab har pressats tillbaka, men utgör fortfarande ett stort hot och utför med jämna mellanrum blodiga terrordåd.

Landet har stora problem med undernäring, hög mödradödlighet och svåra mässlings- och kolerautbrott. Återkommande torka och översvämningar slår hårt mot den ansträngda civilbefolkningen.

Rödakorsrörelsen delar bland annat ut nödhjälp, återuppbygger vattensystem, bistår sjukhus och kliniker och hjälper familjer att bli självförsörjande.

Afghanistan

I fyra decennier har väpnade konflikter plågat befolkningen i Afghanistan och den humanitära situationen är kritisk. Av landets cirka 38 miljoner människor har många en väldigt svår situation.

Afghanistan har slitits sönder av inbördeskrig och utländska interventioner sedan 1979, vilket raserat såväl ekonomi som infrastruktur. Den USA-ledda invasionen 2001 drev bort talibanerna från makten i Afghanistan, men efter att Nato-insatsen avslutades i årsskiftet 2014-2015 återtog talibanerna initiativet. Nu har USA lämnat landet och talibanerna har åter tagit makten. Terrorgruppen Islamiska staten har också etablerat sig i landet.

År av konflikt har gjort civilbefolkningen sårbar för återkommande jordbävningar och naturkatastrofer. Efter den senate tidens svåra torka saknar 11 miljoner människor tillräckligt med mat. Många barn går dessutom inte i skola.

Rödakorsrörelsen i Afghanistan arbetar med sjukvård, medicinskt och humanitärt bistånd, vattentillgång och familjeåterförening.

Demokratiska Republiken Kongo

Det centralafrikanska landet Demokratiska Republiken Kongo (även kallat Kongo-Kinshasa) är stort som hela Västeuropa och har över 80 miljoner invånare – rikt på naturresurser och konflikter, fattigt på det mesta annat. Landet var skådeplatsen för det som har kallats ”Afrikas första världskrig” mellan 1998 och 2003, där nio afrikanska stater och en lång rad väpnade grupper var inblandade. Landets östra delar har aldrig fullt stabiliserats och plågas fortfarande av konflikter. Även Kasairegionen, som gränsar mot Angola, är svårt drabbad av våldsamheter.

Till följd av konflikt, korruption och utbredd fattigdom är Kongos civilbefolkning mycket sårbar. Omkring 20 miljoner människor är i behov av humanitärt stöd. Mer än 5 miljoner människor befinner sig på flykt från sina hem och hundratusentals har flytt till landet från grannländer.

Epidemier är vanliga. Flera ebolautbrott har drabbat landet de senaste åren och det är extra komplicerat att bekämpa smittan i ett konfliktområde. Rödakorsrörelsen deltar i insatserna för att stoppa spridningen, bland annat genom säkra begravningar och stöd till lokala sjukhus och vårdinrättningar.

Myanmar

Myanmar pågår en stor flyktingkris. Här finns också en av Rödakorsrörelsens allra största insatser.

Efter decennier av militärstyre var förväntningarna stora när Myanmar gick till val 2015. Men förhoppningarna om en fredlig, demokratisk förändring har inte infriats. I augusti 2017 bröt strider ut i delstaten Rakhine, som är Myanmars fattigaste delstat, mellan landets armé och oppositionsgrupper. Hem brändes ned, civila dödades och torterades. Våldet har drivit över 700 000 människor över gränsen till Myanmars grannland Bangladesh, i vad FN kallat världens snabbast växande flyktingkris. Omkring 860 000 personer i delstaterna Rakhine, Kachin, Shan och Kayin beräknas dessutom vara i behov av nödhjälp, men det är svårt för hjälporganisationer att nå fram till dessa.

Rödakorsrörelsen bistår människor både i Myanmar och Bangladesh med bland annat mat, vatten, hushållsföremål och sjukvård.

Den senaste tiden har våldsincidenter ökat i Myanmar. Det är en djupt oroande utveckling. Vi har mobiliserat över 1000 volontärer och har bistått med första hjälpen inklusive livräddande interventioner och ambulanstransporter.

Mali

Hjälpbehoven i Mali har blivit stora sedan 2012, då rebeller och islamister i landets norra delar startade ett uppror, med militärkupp, inbördeskrig och internationell intervention som följd.

Våldet i Mali har ökat de senaste åren. Ett fredsavtal undertecknades 2015, men grupper som inte omfattas av avtalet fortsätter sina attacker. De strider också sinsemellan. Oroligheterna är inte isolerade till landets norra delar, flera olika väpnade grupper har fått fäste också i centrala Mali där säkerheten nu är mycket dålig. Statliga institutioner har lagts ned och hjälporganisationer har tvingats dra sig tillbaka från området för att skydda sin personal. Det råder brist på mat, skolor håller stängt och många människor har drivits från sina hem. 5,9 miljoner av landets cirka 20 miljoner invånare beräknas i dag vara i behov av humanitärt stöd.

Rödakorsrörelsen i Mali hjälper människor att återförenas med familjemedlemmar som de förlorat kontakten med till följd av konflikt och migration. Vi vårdar också människor som skadats i våldsamheter, delar ut fröer och verktyg till bönder, vaccinerar djur, återuppbygger vattensystem och besöker personer som har fängslats.

Tchad

Tchad är ett av världens fattigaste länder där många går till sängs hungriga. En redan svår situation ansträngs ytterligare av att hundratusentals människor flytt hit, undan våldsamheter i grannländerna.

Sedan självständigheten från Frankrike 1960 har Tchad plågats av instabilitet, interna motsättningar och konflikter som spillt över från grannländerna. Landet är också hårt drabbat av klimatförändringarna, med öken som breder ut sig samtidigt som den livsviktiga Tchadsjön krymper. Nio av tio tchadier lever under fattigdomsgränsen, och hungern är utbredd. Av landets drygt 16 miljoner invånare beräknas 5,5 miljoner vara i behov av humanitärt stöd.

En ström av flyktingar från grannländerna skapar ytterligare tryck på landets begränsade tillgångar. Tchad hyser i dag omkring 400 000 flyktingar huvudsakligen från grannländerna Sudan, Centralafrikanska republiken och Nigeria. I området runt Tchadsjön finns dessutom omkring 800 000 internflyktingar. Den väpnade gruppen Boko Haram är aktiv i området och jagas av en specialstyrka med soldater från Nigeria, Kamerun, Tchad, Niger och Benin. Våldet och stridigheterna har slagit sönder den lokala ekonomin och drivit människor från sina hem. Många i området är nomader, och när de tvingas fly med sina djur blir dessa särskilt sårbara för nya sjukdomar.

Rödakorsrörelsen är aktiv i regionen runt Tchadsjön: Niger, Kamerun, Tchad och Nigeria.