På rodakorset.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. 

Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor och frivillig riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Termometer för att mäta feber.

Coronaviruset - råd och fakta om smittan

Det nya coronaviruset har drabbat människor i Kina och flera andra länder. Röda Korset följer läget noggrant, stöttar sjukvården och står redo att öka våra insatser.
Det nya coronaviruset har drabbat människor i Kina och flera andra länder. Röda Korset följer läget noggrant, stöttar sjukvården och står redo att öka våra insatser.
Publicerad: 29 jan 2020
Lästid: ca

Kring nyår upptäcktes det nya coronaviruset (även kallat 2019-nCoV) efter att människor blivit sjuka i staden Wuhan i Kina. Viruset tillhör virusfamiljen Corona, dit även bland annat SARS hör.

Världshälsoorganisationen, WHO, klassar nu virusutbrottet som ett internationellt hot mot människors hälsa. Klassningen för med sig enklare samordning mellan världens länder.

Hur är situationen i Sverige?

Enligt Folkhälsomyndigheten är risken att viruset ska sprida sig i Sverige mycket låg, men enstaka fall kommer att upptäckas med tanke på det omfattande internationella resandet som sker.

I Sverige har vi en stark smittskyddsorganisation som tidigare har hanterat den här typen av situationer vid ett antal tillfällen. Viktigast just nu är att identifiera och begränsa viruset, att ge vård och behandling åt smittade och att öka förebyggande insatser. Information är av största vikt och kan rädda liv. 

Vi vill vi uppmana till att endast hämta information från pålitliga källor. Vi rekommenderar till exempel www.krisinformation.se

Vilka är symptomen?

Olika luftvägssymtom, feber och hosta. Viruset kan spridas genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar.

Inkubationstiden, det vill säga tiden mellan att en person smittas till att sjukdomen bryter ut, för viruset är 2-14 dagar. Folkhälsomyndigheten bedömer att viruset endast smittar när du är sjuk eller i samband med insjuknandet. 

Om någon är sjuk och misstänker att den blivit smittad av det nya coronaviruset, så ska den personen kontakta 1177 Vårdguiden via telefon och berätta om sina symtom och sina misstankar.

Det finns i nuläget inget vaccin och än är det mycket som vi inte vet om det nya viruset. Experterna lär sig dock mer och mer hela tiden.

Hur kan smitta förhindras?

Det nya coronaviruset sprider sig dels genom direkt kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar.

För att stoppa denna typ av smittspridning, tänk på att:

 • Tvätta händerna med tvål ofta. Handsprit kan användas då du inte har möjlighet till handtvätt.
 • Undvik att röra vid ansiktet och ögon.
 • Undvik nära kontakt med personer som har influensaliknande symptom.                             
 • Hosta och nys i armveck eller i en pappersnäsduk
 • Stanna hemma när du är sjuk så att du undviker att smitta andra människor.

Om du är eller reser utomlands är det bra att tänka på att smitta också kan förhindras genom att:

 • Undvika marknader med levande djur och att undvika oskyddad kontakt med vild djur eller lantdjur.
 • Tillaga ägg och kött väl. 

Hur arbetar Röda Korset

Vi följer smittans utveckling noggrant och informerar om hur människor kan skydda sig och förhindra spridning. Att dela kunskap och möta människors oro är något som Röda Korsets volontärer över hela världen har lång erfarenhet av, inte minst i Kina som tidigare drabbats av både SARS och fågelinfluensa.

På plats i de drabbade områdena stöttar vi sjukvården på olika sätt. Några exempel på pågående insatser:

 • 55 ambulanser finns på plats i Wuhan för att avlasta sjukhusen.
 • Röda Korsets team bistår vid sjukhusentréer i Kina, där vi screenar besökare med feber.
 • I Sydkorea har 2 000 hjälpkit delats ut till människor som sitter i frivillig karantän i sina hem. Kiten innehåller skyddsmask, handskar och termometer.
 • I Nepal florerar många rykten om viruset. Vi arbetar med att minska dessa genom spridning av korrekt information.

Information från svenska myndigheter finns samlad på www.krisinformation.se