Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. 

Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Coronaviruset - råd och fakta om smittan

Coronaviruset och sjukdomen covid-19 drabbar människor i Sverige och resten av världen. Här får du viktiga råd och fakta om situationen.
Coronaviruset och sjukdomen covid-19 drabbar människor i Sverige och resten av världen. Här får du viktiga råd och fakta om situationen.
Publicerad: 14 dec 2020
Lästid: ca

Vilka är symtomen på att du blivit sjuk av viruset?

Vanliga symtom är:

 • Feber 
 • Hosta 
 • Andningsbesvär 
 • Snuva 
 • Nästäppa
 • Halsont 
 • Huvudvärk 
 • Illamående 
 • Muskel- och ledvärk
 • Förlorat lukt- och smaksinne

Det är viktigt att komma ihåg är att man inte kan avgöra utifrån symtomen om man fått covid-19. För att veta detta måste man göra ett test som analyseras i ett laboratorium.  

Hur sprids smittan?

Coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19 smittar framförallt genom droppsmitta, alltså genom hostningar och nysningar.  

Hur kan du hjälpa till att minska och förhindra smittspridning?  

 • Stanna hemma när du är sjuk, även om du bara har lindriga symtom, så att du undviker att smitta andra människor.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten. Handsprit kan användas då du inte har möjlighet till handtvätt.
 • Undvik att röra vid ansiktet – ögon, näsa och mun.
 • Håll avstånd till andra – både inomhus och utomhus    
 • Hosta och nys i armveck eller i en pappersnäsduk. 

Från och med 14 december till 30 juni 2021 gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd. Alla är skyldiga att vidta åtgärder för att både skydda sig själv och andra mot spridning av covid-19.  

Det innebär bland annat att alla bör: 

 • vara noggrann med handhygienen, tvätta händerna ofta.
 • hålla avstånd till varandra, både inomhus och utomhus.
 • begränsa nya nära kontakter – umgås bara med de personer du normalt träffar, till exempel de du bor tillsammans med eller några vänner/närstående utanför hushållet.
 • undvika miljöer där trängsel kan uppstå, till exempel köpcentrum, butiker och kollektivtrafiken.
 • resa på ett sätt som minimerar risken för smitta, till exempel välja andra färdsätt än kollektivtrafik eller andra färdsätt än där plats inte går att boka.
 • avstå från onödiga resor.

Mer information om de skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd kan du läsa här.

Lokala allmänna råd

Med anledning av den ökad smittspridningen finns det från och med den 19 oktober möjlighet att införa lokala allmänna råd. Om ett utbrott pågår i en region kan Folkhälsomyndigheten, i samråd med den regionala smittskyddsläkaren, besluta att lokala allmänna råd ska börja gälla i en region eller delar av en region. Information om eventuella lokala allmänna råd hittar du här.

Du kan även hitta en sammanfattning om de regionala lägesbilderna på krisinformation.se under Regional information om coronaviruset.

Information från svenska myndigheter finns samlad på www.krisinformation.se 

Information om COVID-19 på andra språk

Behöver du hjälp?

Få hjälp med att handla

På många platser i landet hjälper våra volontärer dig som är i en riskgrupp med inköp. Röda Korset samarbetar med andra frivilligorganisationer och kommuner runt om i Sverige. För att få mer information och få stöd med handlande så kontaktar du din hemkommun som lotsar dig vidare till rätt organisation.

Läxhjälp och jourhavande kompis

Pluggar du hemifrån just nu och behöver hjälp med en klurig uppgift? Vårt ungdomsförbund har gratis läxhjälp som är öppen för alla

Känner du att du behöver prata med någon? Jourhavande kompis tar emot samtal från dig som är upp till 25 år. Vi är inga psykologer eller experter, bara andra unga människor som finns här när du behöver det.

Kring nyår upptäcktes det nya coronaviruset (även kallat 2019-nCoV och SARS-CoV-2) efter att människor blivit sjuka i staden Wuhan i Kina. Viruset tillhör virusfamiljen Corona, dit även bland annat SARS hör. Sjukdomen som viruset orsakar har fått namnet COVID-19.                         

Fakta om coronaviruset:

Världshälsoorganisationen, WHO, klassar virusutbrottet som en pandemi. Det innebär att det sker en omfattande spridning av sjukdomen till världens alla kontinenter. Stora delar av världens samhällen och människor påverkas. Enligt Folkhälsomyndigheten är risken för samhällsspridning av viruset fortsatt mycket hög i Sverige.

Fakta om coronaviruset

Kring nyår upptäcktes det nya coronaviruset (även kallat 2019-nCoV och SARS-CoV-2) efter att människor blivit sjuka i staden Wuhan i Kina. Viruset tillhör virusfamiljen Corona, dit även bland annat SARS hör. Sjukdomen som viruset orsakar har fått namnet COVID-19.                         

Världshälsoorganisationen, WHO, klassar virusutbrottet som en pandemi. Det innebär att det sker en omfattande spridning av sjukdomen till världens alla kontinenter. Stora delar av världens samhällen och människor påverkas.

Enligt Folkhälsomyndigheten är risken för samhällsspridning av viruset fortsatt mycket hög i Sverige.