Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Akuta hjälpbehov i coronakrisens spår

I pandemins spår förlorar människor sina inkomster, matpriser stiger och hungern ökar. Miljontals människor behöver akut hjälp här och nu!
I pandemins spår förlorar människor sina inkomster, matpriser stiger och hungern ökar. Miljontals människor behöver akut hjälp här och nu!
Publicerad: 26 jun 2020
Lästid: ca

Ge en gåva som räddar liv

Vi är på plats och kan garantera att pengarna går direkt till de som behöver dem. Stöd vårt arbete i kris och katastrofer.

Fyll i valfritt belopp
Minsta belopp är 50 kronor
kr

Ge en gåva som räddar liv

Vi är på plats och kan garantera att pengarna går direkt till de som behöver dem. Stöd vårt arbete i kris och katastrofer.

(Personnummer är inte obligatoriskt men krävs för att få skattereduktion på gåvor.)

Tack för din gåva!

Du kommer snart att få en bekräftelse skickad till din mejladress.

Ge en företagsgåva som räddar liv

Vi är på plats och kan garantera att pengarna går direkt till de som behöver dem. Stöd vårt arbete i katastrofer.

Uppgifter

Tack för er gåva!

Ni kommer snart att få en bekräftelse skickad till er mejladress.

  • I Jemen där bristen på mat och vård är akut sedan länge gör coronaviruset läget än värre. Miljontals riskerar att stå utan något att äta. Många av dem är barn som redan är undernärda.
  • I Syrien där 9 miljoner människor inte har råd att äta sig mätta har priset på bröd fördubblats de senaste veckorna på vissa platser i landet.
  • I världens största flyktingläger i Cox’s Bazar, Bangladesh, kämpas det för att covid-19 inte ska spridas bland de trångbodda flyktingarna. Hjälpbehoven är enorma.
  • Och i Somalia behöver samhället utöver coronaviruset hantera effekterna av pågående krig och översvämningar som de senaste veckorna tvingat en halv miljon människor på flykt.

– Jag brukade jobba i stan men nu är allt stängt på grund av covid-19. Vi får inte lämna våra hem och allt arbete har upphört för att den här smittan som kallas corona inte ska spridas, säger 43-åriga Habiba Haji i Somalia.

Kampen mot covid-19 leder till ökad utsatthet

43-åriga Habiba Haji är på flykt i sitt eget land och hennes situation är samma som för många andra personer som lever på fattiga och konfliktdrabbade platser i världen. Där är smittspridningen naturligtvis ett stort problem, men följdeffekterna är minst lika allvarliga. Karantänsregler gör att människor inte kan sälja sina varor på marknader eller ta tillfälliga dagsjobb i samma utsträckning som vanligt. Då de ofta saknar sparkapital räcker inte pengarna till för att köpa mat, betala hyra och sjukvårdskostnader.

FN:s livsmedelsprogram WFP varnar för en hungerkatastrof och bedömer att den ekonomiska kris som coronapandemin orsakat kan få som följd att antalet människor som lider akut matbrist i världen kan fördubblas i år, till 265 miljoner.    

Nedstängningen av samhällen och gränser gör också att sjukvård och medicin inte når fram till patienter. Rädsla för smittan gör också att många inte vågar besöka sjukhus och hälsocenter för behandling.

– De som betalar det högsta priset för pandemin är de som redan innan hade minst resurser, säger Röda Korsets internationella chef Sofia Calltorp.

Hjälpen ger hopp och gör skillnad

Vi finns på plats i 192 länder i världen. Dagligen kämpar vi för att minska spridningen av coronaviruset. Men vi glömmer inte alla andra behov som människor har - vi fortsätter att ge mat, rent vatten, vård och att ge stöd för att de ska kunna försörja sig.

Under förra året såg vi bland annat till att 5 miljoner människor i Jemen fick tillgång till rent vatten och sanitet, att över 4 miljoner fick mat i Syrien och att hundratusentals i Somalia kunde besöka hälsokliniker.

Med din hjälp kan vi rädda ännu fler liv!