Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Isolerad i coronatider? Tips och råd

Att tvingas ställa in efterlängtade planer kan kännas tungt. Våra tips kan hjälpa att få en bra, om än annorlunda tillvaro.
Att tvingas ställa in efterlängtade planer kan kännas tungt. Våra tips kan hjälpa att få en bra, om än annorlunda tillvaro.
Publicerad: 08 dec 2020
Lästid: ca

Coronakrisen har förändrat allas vår vardag. Vi uppmanas hålla avstånd och inte umgås med fler än nödvändigt. Särskilt ska kontakt med äldre och sköra undvikas. Allt för att stoppa spridningen av viruset.

Det är lätt att känna både frustration och sorg när ingenting är som vanligt och vardagar och helger kanske måste tillbringas i ensamhet och isolering. Men ge inte upp! Det går att hitta kreativa sätt att umgås på, även när vi måste hålla avstånd.

Tips för coronasäker samvaro 

  • Ät middag tillsammans, fast på distans. Kanske lagar ni samma rätter och njuter ihop?
  • Ta dig tid att ringa en släkting eller vän. Tänk särskilt på personer i riskgrupper, där ensamheten kan kännas jobbig.
  • Spela spel eller titta på film tillsammans med barnbarn eller vänner. Det finns digitala lösningar för det!
  • Brukar du gå på konsert? I år anordnas många musik- och dansföreställningar digitalt. Bulla upp och slå dig ned framför datorn.
  • Tycker du om att promenera, lyssna på musik eller meditera? Gör sådant du mår bra av!
  • Fika med grannen på distans. Ni kan hålla avstånd till varandra genom att sitta i varsin dörröppning i trapphuset eller på varsin sida staketet. Klä på er ordentligt bara!
  • Var aktiv eller rör dig regelbundet.
  • Skicka en hälsning till någon du inte kan träffa! I vår gåvoshop hittar du presenter som räddar liv och du får ett gåvobevis att skicka vidare på e-post.
  • Be om hjälp att hitta och installera digitala hjälpmedel som gör att ni kan umgås, trots att det inte blir som vanligt.

Försök acceptera att det är som det är och att det en dag är över. Du är inte ensam. Vi är i krisen tillsammans.

Gåvoshop

I vår gåvoshop hittar du presenter som räddar liv och ger hopp! Du får ett personligt gåvobevis som blir en fin present vid alla tillfällen.

Handla i vår gåvoshop