Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. 

Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Isolerad i coronatider? Tips och råd inför julen

Känns det tungt att inte få fira jul som vanligt? Vi har tipsen som gör julen rolig och fylld av gemenskap, även om det blir en annorlunda helg i år.
Känns det tungt att inte få fira jul som vanligt? Vi har tipsen som gör julen rolig och fylld av gemenskap, även om det blir en annorlunda helg i år.
Publicerad: 08 dec 2020
Lästid: ca

Coronakrisen har förändrat allas vår vardag. Vi uppmanas hålla avstånd och inte umgås med fler än nödvändigt. Särskilt ska kontakt med äldre och sköra undvikas. Allt för att stoppa spridningen av viruset.

För många är julen en högtid när vi möts över generationsgränser. I år går inte det. 

Det är lätt att känna både frustration och sorg när ingenting är som vanligt och helgerna kanske måste tillbringas i ensamhet och isolering. Men ge inte upp! Det går att hitta kreativa sätt att umgås på, även när vi måste hålla avstånd.

Tips för en coronasäker julhelg

  • Vad sägs om en digital uppesittarkväll? Sätt på datorn, drick glögg tillsammans och ha rimstuga. Eller utmana varandra på ett julquiz. Det finns många varianter om du söker på nätet.
  • Ät julmiddag tillsammans, fast på distans. Bestäm en tid, klä er i bästa julstassen och ses digitalt. Kanske lagar ni samma rätter och njuter ihop följt av julklappsutdelning?
  • Ta dig tid att ringa en släkting eller vän. Tänk särskilt på personer i riskgrupper, där ensamheten kan kännas jobbig. Julen är en tid då många är lediga och har tid att prata.
  • Spela spel eller titta på film tillsammans med barnbarn eller vänner. Det finns digitala lösningar för det!
  • Brukar du gå på julkonsert? I år anordnas många musik- och dansföreställningar digitalt. Bulla upp och slå dig ned framför datorn.
  • Tycker du om att promenera, lyssna på musik eller meditera? Gör sådant du mår bra av!
  • Fika med grannen på distans. Ni kan hålla avstånd till varandra genom att sitta i varsin dörröppning i trapphuset eller på varsin sida staketet. Klä på er ordentligt bara!
  • Var aktiv eller rör dig regelbundet.
  • Skicka en hälsning till någon du inte kan träffa! I vår gåvoshop hittar du presenter som räddar liv och du får ett gåvobevis att skicka vidare på e-post. Funkar också bra som julklapp!
  • Be om hjälp att hitta och installera digitala hjälpmedel som gör att ni kan umgås, trots att den här julen inte blir som vanligt.

Försök acceptera att det är som det är och att det en dag är över. Du är inte ensam. Vi är i krisen tillsammans.