
”Jag är väldigt glad att jag fick hjälp”
83-åriga Ann-Greta Tiefensee i Håbo har fått hjälp av Röda Korsets volontärer för att låna böcker på biblioteket, nu när hon inte kan gå dit själv.
– Det är positivt att Röda Korset visar medmänsklighet och att det finns volontärer som kan göra ärenden åt oss isolerade.
Röda Korset i Håbo hjälper även till med att handla mat och göra andra ärenden åt människor i riskgrupper. Den här servicen finns över hela Sverige, där mer än 8 000 matkassar hittills har delats ut. Den nyblivna volontären Linnea Kjellén berättar att hon får mycket uppskattning.
– Alla är väldigt tacksamma när vi kommer, säger Linnea.
Isolering och ensamhet har under coronakrisen kommit att prägla vardagen för många. Röda Korset arbetar för att sprida information och ge medmänskligt stöd till utsatta på olika sätt - precis som vi gör i kriser och katastrofer över hela världen.

Volontären Linnea Kjellén säger hej då till Anna-Greta Tiefensee efter att ha lämnat över boken från biblioteket i Håbo.
Marie Sparreus
Telefonsamtal bryter tystnaden
När coronakrisen började upprättade Röda Korset snabbt en stödtelefon dit människor kunde ringa om de kände stress och oro kopplat till sjukdomens spridning.
Under våren har fler än 1 000 samtal tagits emot. Nu är telefon stängd då vi bedömer att behovet inte är lika stort längre. Här finns information om hur man kan få stöd och råd på andra sätt.
Här på hemsidan finns också mängder av fakta, filmer och berättelser kring hur man kan ta hand om sig själv i coronakrisen och även hjälpa andra som har det svårt.

Utbildad personal som bemannar stödtelefonen har tagit emot över tusen samtal och gett råd och medmänskligt stöd.
Anna Bergén
Ger stöd vid sjukhus
I mer än 60 år har Röda Korsets sjukhusvärdar hjälpt besökare på sjukhus runt om i Sverige. Nu under coronakrisen har verksamheten flyttat ut i tält vid sjukhusentréer, där vi finns på plats för möta människor. Rödakorsvärdarna Nubbe Fransson och Bushra Yeasmin Esha är på plats vid Skånes unviersitetssjukhus i Lund.
– Vi hjälper besökare att hitta rätt och lyssnar på dem som vill prata om sin oro. Vi är helt enkelt medmänniskor, säger Nubbe.

Rödakorsvärdarna Nubbe Fransson och Bushra Yeasmin Esha vid Skånes unviersitetssjukhus i Lund ger stöd till patienter och besökare.
Foto: Andreas Hillergren
Information på olika språk
I Lindängens centrum i södra Malmö hänger röda hjärtan mellan träden och lappar med information på olika språk sitter uppsatta runt ett vitt tält. Här har Röda Korset och ett flertal andra organisationer varit på plats under hela våren för att informera och prata om coronaviruset.
– Frågorna är många, berättar Röda Korsets Sara Marklund. Mängden information kan vara överväldigande och vi hjälper till att navigera och hitta till rätt information, på svenska och på andra språk. Vi reder ut oklarheter tillsammans och försöker hjälpa till att minska människors oro.
Med hjälp av en QR-kod kan besökare hitta information från Folkhälsomyndigheten på persiska och arabiska i mobilen. Sara hjälper till att navigera på skärmarna och pratar bland annat med Kobra Mirzaee om hur man ska kunna undvika smitta i den gemensamma tvättstugan.
– Jag brukar spreja och torka av handtagen liksom torka av tvättmaskinen. Jag är inte rädd för att bli smittad själv. Men jag tänker på mina barn och min man, säger Kobra.

Kobra Mirzaee pratar med Röda Korset vid Lindängens centrum.
Ola Torkelsson
Våra volontärer fortsätter kämpa för att hjälpa i coronakrisen!
Hittills har:
- 8 000 matkassar delats ut till isolerade
- 1 000 samtal tagits emot av vår stödtelefon
- 1 500 sjukhusbesökare fått hjälp och stöd av våra sjukhusvärdar
- 3 700 personer fått information om hur de kan skydda sig mot smitta, på flera språk
- 2 800 nya volontärer anmält sitt intresse för att hjälpa till
- 207 lokala rödakorsföreningar ställt om verksamheten för att möta människors behov i krisen
Tillsammans gör vi skillnad!