Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Så hjälper våra volontärer i coronakrisen

Runt om i landet finns våra volontärer på plats. De handlar mat, stöttar oroliga och sprider information. ”Vi försöker göra vad vi kan för att förhindra smittan”, säger Margareta Öjebo i Nora.
Runt om i landet finns våra volontärer på plats. De handlar mat, stöttar oroliga och sprider information. ”Vi försöker göra vad vi kan för att förhindra smittan”, säger Margareta Öjebo i Nora.
Publicerad: 30 mar 2020
Lästid: ca

Hjälpen i siffror första halvåret 2021:

  • Vid 269 517 tillfällen har personer fått stöd av våra volontärer på vaccinationsplatserna.
  • Tillsammans har volontärer lagt 36 725 timmar på vaccinationsinsatsen.
  • 3 127 personer i socioekonomiskt utsatta områden har fått information om vaccineringen mot covid-19.
  • 5 260 har fått hjälp med matleverans till hemmet.
  • 2 827 har fått medicinleverans.
  • 1 536 har fått samtalsstöd.
  • Totalt har Röda Korsets lokalföreningar genom sin verksamhet gett stöd vid 349 466 tillfällen.

Läs mer om några av de insatser som vi gjort under coronkrisen hittills:

Hjälper riskgrupper att handla mat

På många platser i landet har våra volontärer hjälpt till att leverera dagligvaror hem till människor som tillhör riskgrupper. Ett av de ställen är Nora i södra Bergslagen.

Röda Korset i Nora har i flera år jobbat med lokal krisberedskap. Efter att coronaviruset (och sjukdomen covid-19) börjat sprida sig i Sverige dök det på Facebook upp initiativ om att hjälpa människor i riskgrupper. Det blev starten för arbetet.

– Jag sa att vi kan hjälpa till på ett organiserat och säkert sätt, säger Margareta Öjebo, ordförande i Nora rödakorskrets.

Den som behöver hjälp ringer till Röda Korset och berättar vad den vill ha inköpt. Volontärerna går sedan till affären och lämnar kassarna utanför personens ytterdörr. På så sätt slipper riskgrupper gå in i butiker och förhoppningsvis kan de undvika att bli smittade av viruset. Arbetet görs i samarbete med ICA.

– Folk som vi har handlat åt är väldigt tacksamma. Vi försöker verkligen göra vad vi kan för att förhindra smittan här, säger Margareta Öjebo.

Tillverkar skydd till sjukvården

När vi besökte Röda Korsets lokaler i Lindesberg i början av pandemin var det full fart. Volontärer sydde ansiktsvisir av overheadblad och levererade hundratals till bland annat intensivvårdsavdelningen på Lindesbergs lasarett och ambulansen. Allmänheten har skänkt både symaskiner och overheadblad vilket varit till stor hjälp.

Katarina Löwenbrink, ordförande i Lindesbergskretsen, konstaterar:

– Jag är så otroligt glad och tacksam över att se hur allmänheten sluter upp när det är krisläge.

Allt började med att de fick en förfrågan från verksamhetschefen på intensivvårdsavdelningen eftersom det inte fanns några visir att få tag på längre.

– Det var i princip slut uppe på intensivvården. Det är ju väldigt livsavgörande om man kan slippa få otäck smitta och stänk på sig när man arbetar. Kan vi hjälpa till så är det självklart att vi hugger in.

Region Västmanland har gjort en egen hygienkontroll innan användning.

Ge en gåva

Vi finns på plats världen över och kämpar just nu för att hjälpa människor som drabbas av pandemin, och hindra spridningen.

Fyll i valfritt belopp
Minsta belopp är 50 kronor
kr

Ge en gåva

Vi finns på plats världen över och kämpar just nu för att hjälpa människor som drabbas av pandemin, och hindra spridningen.

(Personnummer är inte obligatoriskt men krävs för att få skattereduktion på gåvor.)

Tack för din gåva!

Vi har skickat en bekräftelse till din mejl. Genom din gåva kan vi ge hopp och rädda liv i Sverige och världen!

Var med och rädda liv varje månad!

Bli månadsgivare

Ge en företagsgåva

Vi finns på plats världen över och kämpar just nu för att hjälpa människor som drabbas av pandemin, och hindra spridningen.

Uppgifter

Tack för er gåva!

Vi har skickat en bekräftelse till din mejl. Genom er gåva kan vi ge hopp och rädda liv i Sverige och världen!

Mötesplatsen blev drive in-café

I Växjö öppnade Röda Korset öppnat ett drive in-café för alla som utövar social distansering.

– Många slutade komma hit en period men när vi öppnade drive in-luckan kunde de hämta sina mackor som vanligt igen, säger Camilla Månsson Ejlertsson.

– Vi har fått ett väldigt positivt bemötande. Kunderna kommer i bil, på cykel eller promenerandes och knackar på.

Möter människors frågor och oro i Malmö

Röda hjärtan hänger mellan träden och lappar med information på olika språk sitter uppsatta runt ett vitt rött tält i Lindängens centrum i södra Malmö. Här är Röda Korset och ett flertal andra organisationer och samhällsaktörer på plats varje vardag för att informera om hur människor kan undvika att bli smittade av coronaviruset.

– Frågorna är många, berättar Röda Korsets Sara Marklund. Mängden information om corona kan vara överväldigande och vi kan hjälpa till att navigera och hitta till rätt information, på svenska såväl som på andra språk. Vi reder ut oklarheten tillsammans och försöker hjälpa till att minska människors oro.

Med hjälp av en QR-kod kan besökare hitta information från Folkhälsomyndigheten på persiska och arabiska i mobilen. Sara hjälper till att navigera på skärmarna och pratar bland annat med Kobra Mirzaee om hur man ska kunna undvika smitta i den gemensamma tvättstugan.

– Jag brukar spreja och torka av handtaget på hissen och dörren till tvättstugan liksom torka av tvättmaskinen. Jag är inte rädd för att bli smittad själv. Men jag tänker på mina barn och min man, säger Kobra.

En liten bit bort, inne i föreningslokalen Mötesplatsen Returen, kan de som studerar sitta och plugga.

– Här får jag studiero och det finns wifi. Det går även att få hjälp med läxorna om man vill. Jag hoppas att fler som tycker det är svårt att kunna sköta skolan hemifrån ska hitta hit, säger en av besökarna.

Ger stöd vid sjukhus

Utanför Östra sjukhuset i Göteborg slog vi upp ett informationstält. På plats fanns frivilliga som svarade på frågor från allmänheten.

– Vi får många olika frågor om coronaviruset och Covid-19. Vissa är oroliga och vi ger tips om hur man kan hantera sin oro. En del frågar om varför sjukhuset är låst just nu och var till exempel akuten ligger, säger Adam Gilborne, på Röda Korset.

På flera andra platser i landet finns våra rödakorsvärdar vid sjukhus för att ge stöd. Rödakorsvärdarna Nubbe Fransson och Bushra Yeasmin Esha är på plats vid Skånes unviersitetssjukhus i Lund.

– Vi hjälper besökare att hitta rätt och lyssnar på dem som vill prata om sin oro. Vi är helt enkelt medmänniskor, säger Nubbe.

Sprider viktig information om viruset

Vi hjälper på olika sätt till att öka kunskapen om coronaviruset och hur smittspridningen kan förhindras. Våra volontärer har bland annat varit i Skärholmen söder om Stockholm. På plats spred de information på olika språk om vikten av att stanna hemma när du har symptom på en förkylning och vad du ska göra om du skulle behöva vård.

Vi på Röda Korset hjälper även på många andra sätt i Sverige och runt om i världen. Ta reda på mer genom att klicka dig vidare på länkarna här nedan.