
Så hjälper våra volontärer i coronakrisen
Hjälpen i siffror
Hittills har:
- 34 844 mat/medicinpåsar delats ut till isolerade
- 2 000 samtal togs emot av vår stödtelefon
- 3 605 sjukhusbesökare fått hjälp och stöd av våra sjukhusvärdar
- 13 922 personer fått information om coronaviruset, på flera språk
- 7 033 nya volontärer anmält sitt intresse för att hjälpa till
- 333 lokala rödakorsföreningar ställt om verksamheten för att möta människors behov i krisen
- Vi har mottagit och levererat sjukvårdsprodukter till ett värde av närmare 3 miljoner kronor. (60 företagsdonationer och 38 förmedlade leveranser.)
Tillsammans gör vi skillnad!
Läs mer om några av de insatser som vi gjort under coronkrisen hittills:
Hjälper riskgrupper att handla mat
På många platser i landet hjälper våra volontärer just nu till att levererar dagligvaror hem till människor som tillhör riskgrupper. Ett av de ställen är Nora i södra Bergslagen.
Röda Korset i Nora har i flera år jobbat med lokal krisberedskap. Efter att coronaviruset (och sjukdomen covid-19) börjat sprida sig i Sverige dök det på Facebook upp initiativ om att hjälpa människor i riskgrupper. Det blev starten för arbetet.
– Jag sa att vi kan hjälpa till på ett organiserat och säkert sätt, säger Margareta Öjebo, ordförande i Nora rödakorskrets.
Den som behöver hjälp ringer till Röda Korset och berättar vad den vill ha inköpt. Volontärerna går sedan till affären och lämnar kassarna utanför personens ytterdörr. På så sätt slipper riskgrupper gå in i butiker och förhoppningsvis kan de undvika att bli smittade av viruset. Arbetet görs i samarbete med ICA.
– Folk som vi har handlat åt är väldigt tacksamma. Vi försöker verkligen göra vad vi kan för att förhindra smittan här, säger Margareta Öjebo.

Ambulanspersonal i Lindesberg får nysydda ansiktsvisir av Röda Korsets Katarina Löwenbrink.
Foto: Pavel Koubek
Tillverkar skydd till sjukvården
Det är full aktivitet i Röda Korsets lokaler i Lindesberg. Volontärer syr ansiktsvisir av overheadblad och har levererat hundratals till bland annat intensivvårdsavdelningen på Lindesbergs lasarett och ambulansen. Allmänheten har skänkt både symaskiner och overheadblad vilket varit till stor hjälp. Katarina Löwenbrink, ordförande i Lindesbergskretsen, ser nöjd ut.
– Jag är så otroligt glad och tacksam över att se hur allmänheten sluter upp när det är krisläge.
Allt började med att de fick en förfrågan från verksamhetschefen på intensivvårdsavdelningen eftersom det inte fanns några visir att få tag på längre.
– Det var i princip slut uppe på intensivvården. Det är ju väldigt livsavgörande om man kan slippa få otäck smitta och stänk på sig när man arbetar. Kan vi hjälpa till så är det självklart att vi hugger in.
Region Västmanland tar gärna emot gåvor och gör egen hygienkontroll innan användning. Kriminalvården har också visat intresse för ansiktsvisiren.
Stöd vårt arbete i coronakrisen
Vi finns på plats världen över och jobbar för att minska spridningen av coronaviruset och hjälpa människor som drabbas.
Ge en företagsgåva som räddar liv
Vi finns på plats världen över och jobbar för att minska spridningen av coronaviruset och för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.
Stöd vårt arbete i coronakrisen
Vi finns på plats världen över och jobbar för att minska spridningen av coronaviruset och hjälpa människor som drabbas.
Stöd vårt arbete i coronakrisen
Vi finns på plats världen över och jobbar för att minska spridningen av coronaviruset och hjälpa människor som drabbas.
Tack för din gåva!
Du kommer snart att få en bekräftelse skickad till din mejladress.
Ge en företagsgåva som räddar liv
Vi finns på plats världen över och jobbar för att minska spridningen av coronaviruset och för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.
Ge en företagsgåva som räddar liv
Vi finns på plats världen över och jobbar för att minska spridningen av coronaviruset och för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.
Tack för er gåva!
Ni kommer snart att få en bekräftelse skickad till er mejladress.

Camilla Månsson Ejlertsson i luckan till Röda Korsets drive in-café i Växjö.
Mötesplatsen blev drive in-café
I Växjö har Röda Korset öppnat ett drive in-café för alla som utövar social distansering.
– Många slutade komma hit en period men när vi öppnade drive in-luckan kunde de hämta sina mackor som vanligt igen, säger Camilla Månsson Ejlertsson.
Serveringen sker genom en fönsterlucka där man kan få sin beställning och betala direkt, utan att behöva gå in i caféet.
– Vi har fått ett väldigt positivt bemötande och märker att antalet kunder ökar hela tiden. De kommer i bil, på cykel eller promenerandes och knackar på.

Kobra Mirzaee pratar med Röda Korset vid Lindängens centrum.
Ola Torkelsson
Möter människors frågor och oro i Malmö
Röda hjärtan hänger mellan träden och lappar med information på olika språk sitter uppsatta runt ett vitt rött tält i Lindängens centrum i södra Malmö. Här är Röda Korset och ett flertal andra organisationer och samhällsaktörer på plats varje vardag för att informera om hur människor kan undvika att bli smittade av coronaviruset.
– Frågorna är många, berättar Röda Korsets Sara Marklund. Mängden information om corona kan vara överväldigande och vi kan hjälpa till att navigera och hitta till rätt information, på svenska såväl som på andra språk. Vi reder ut oklarheten tillsammans och försöker hjälpa till att minska människors oro.
Med hjälp av en QR-kod kan besökare hitta information från Folkhälsomyndigheten på persiska och arabiska i mobilen. Sara hjälper till att navigera på skärmarna och pratar bland annat med Kobra Mirzaee om hur man ska kunna undvika smitta i den gemensamma tvättstugan.
– Jag brukar spreja och torka av handtaget på hissen och dörren till tvättstugan liksom torka av tvättmaskinen. Jag är inte rädd för att bli smittad själv. Men jag tänker på mina barn och min man, säger Kobra.
En liten bit bort, inne i föreningslokalen Mötesplatsen Returen, kan de som studerar sitta och plugga.
– Här får jag studiero och det finns wifi. Det går även att få hjälp med läxorna om man vill. Jag hoppas att fler som tycker det är svårt att kunna sköta skolan hemifrån ska hitta hit, säger en av besökarna.

Rödakorsvärdarna Nubbe Fransson och Bushra Yeasmin Esha vid Skånes unviersitetssjukhus i Lund ger stöd till patienter och besökare.
Foto: Andreas Hillergren
Ger stöd vid sjukhus
Utanför Östra sjukhuset i Göteborg har Röda Korset slagit upp ett informationstält. På plats finns frivilliga som svarar på frågor från allmänheten och kan guida rätt.
– Vi får många olika frågor om coronaviruset och Covid-19. Vissa är oroliga och vi ger tips om hur man kan hantera sin oro. En del frågar om varför sjukhuset är låst just nu och var till exempel akuten ligger, säger Adam Gilborne, på Röda Korset.
På flera andra platser i landet finns våra rödakorsvärdar vid sjukhus för att ge stöd. Rödakorsvärdarna Nubbe Fransson och Bushra Yeasmin Esha är på plats vid Skånes unviersitetssjukhus i Lund.
– Vi hjälper besökare att hitta rätt och lyssnar på dem som vill prata om sin oro. Vi är helt enkelt medmänniskor, säger Nubbe.

Vi informerar om coronaviruset i Skärholmens centrum.
Röda Korset
Sprider viktig information om viruset
Vi hjälper på olika sätt till att öka kunskapen om coronaviruset och hur smittspridningen kan förhindras. Våra volontärer har bland annat varit i Skärholmen söder om Stockholm. På plats spred de information på olika språk om vikten av att stanna hemma när du har symptom på en förkylning och vad du ska göra om du skulle behöva vård.
Vi på Röda Korset hjälper även på många andra sätt i Sverige och runt om i världen. Ta reda på mer genom att klicka dig vidare på länkarna här nedan.