Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Utan vatten, tvål och vård i coronakrisen

Runt om i världen kämpar människor för sina liv - i krig, trånga flyktingläger och i fattiga länder. Nu sprids coronaviruset. Hur slår det mot världens mest utsatta?
Runt om i världen kämpar människor för sina liv - i krig, trånga flyktingläger och i fattiga länder. Nu sprids coronaviruset. Hur slår det mot världens mest utsatta?
Publicerad: 08 apr 2020
Lästid: ca

Coronaviruset och covid-19 har slagit hårt mot världen. I Sverige, Kina, Syrien, Somalia, Bangladesh och Fiji har människor en sak gemensamt – kampen mot viruset. I rika länder med välutvecklade sjukvårdssystem är krisen ett faktum. På platser med utbredd fattigdom och där det råder brist på sjukvård kan pandemins effekter bli katastrofala.

Vad är svårigheten i de allra mest utsatta områdena?

Människor lever ofta nära varandra på grund av överbefolkning och det kan saknas rinnande vatten, tvål, toaletter och sjukvård. I det läget är det svårt att tvätta händerna och undvika att träffa andra. Viruset kan komma att sprida sig snabbt. Det är viktigt att komma ihåg att många människor i krigszoner och flyktingläger levt i en svår situation under lång tid och med viruset blir situationen än värre.

Är det möjligt att förhindra spridning i krigszoner och flyktingläger?

Vi måste göra allt vi kan för att försöka. Det finns många saker som kan göras för att förhindra och fördröja spridningen av viruset. Att ta hand om de som smittas, sprida information, ge tillgång till rent vatten, hygienprodukter och att få människor i samhällena att jobba mot viruset är viktigt. För att kunna göra de livsviktiga insatserna är det viktigt att det finns resurser – just nu är behoven enorma och mer hjälp behövs.

Men det finns ändå hopp?

Ja. Vi har stor erfarenhet av att jobba mot sjukdomsutbrott. Och vi vet att saker som kunskap, handtvätt och sjukvård räddar liv. Tillsammans har vi tidigare lyckats bekämpa till exempel kolera- och ebolautbrott i områden där utsattheten varit stor.

Ge en gåva

Vi finns på plats världen över och kämpar just nu för att hjälpa människor som drabbas av pandemin, och hindra spridningen.

Fyll i valfritt belopp
Minsta belopp är 50 kronor
kr

Ge en gåva

Vi finns på plats världen över och kämpar just nu för att hjälpa människor som drabbas av pandemin, och hindra spridningen.

(Personnummer är inte obligatoriskt men krävs för att få skattereduktion på gåvor.)

Tack för din gåva!

Vi har skickat en bekräftelse till din mejl. Genom din gåva kan vi ge hopp och rädda liv i Sverige och världen!

Var med och rädda liv varje månad!

Bli månadsgivare

Ge en företagsgåva

Vi finns på plats världen över och kämpar just nu för att hjälpa människor som drabbas av pandemin, och hindra spridningen.

Uppgifter

Tack för er gåva!

Vi har skickat en bekräftelse till din mejl. Genom er gåva kan vi ge hopp och rädda liv i Sverige och världen!

Vad gör Röda Korset?

Vi är på plats i krigshärjade länder, i flyktingläger och områden som drabbats av svåra naturkatastrofer. Förutom att kämpa mot coronaviruset fortsätter vi med andra typer av hjälpinsatser som att ge människor mat, tak över huvudet och hjälpa folk att få en försörjning.

Här är några exempel på hur vi jobbar mot coronaviruset:

Bangladesh

I världens största flyktingläger i Cox’z Bazar har vi länge gett människor rent vatten och toaletter. Nu sprider vi även kunskap om hur smittspridning kan förhindras, delar ut tvål och sätter upp stationer där människor kan tvätta händerna.

Syrien

Miljontals människor är på flykt i Syrien och coronaviruset kan få katastrofala följder. Vi finns på plats för att förhindra och lindra effekterna av spridningen och hjälpa människor som drabbas. Samtidigt fortsätter vi hjälpa som vi alltid gjort till exempel genom att dela ut mat och andra förnödenheter.

Jemen

Det råder brist på det mesta som människor behöver för att kunna leva sina liv. Miljontals människor i landet lever i stor utsatthet. Vi ger mat, rent vatten och sjukvård. Nu jobbar vi också mot coronaviruset. Vi delar bland annat ut hygien-kit, filtar, mat och tält vid center där människor satts i karantän.

Somalia

Vi stöttar sjukvården bland annat genom att sätta upp tält för isolering av smittade patienter. Dessutom delar vi ut hygienprodukter, tvål, vattenreningstabletter och sprider kunskap om sjukdomen till över 100 000 hushåll.