Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Volontärerna gör vaccineringen trygg

De ser till att att allt flyter på smidigt och har tid att prata en stund och ge stöd till oroliga. Över 1 000 rödakorsvolontärer har hjälpt till i vaccineringen mot covid-19.
De ser till att att allt flyter på smidigt och har tid att prata en stund och ge stöd till oroliga. Över 1 000 rödakorsvolontärer har hjälpt till i vaccineringen mot covid-19.
Publicerad: 14 sep 2021
Lästid: ca

– Sjuksköterskorna gör själva vaccineringen. Men jag hjälper till så att det funkar bra för alla som kommer hit. Vi ser till så att folk mår bra och om någon är nervös inför sprutan pratar vi för att lätta oron, säger volontärstödjaren Elly Branhammar i Torsby.

Röda Korset var igång redan i vintras för att hjälpa till vid vaccineringar mot covid-19 i Torsby. Efter det kom ungefär 70 lokalföreningar i gång och i somras var cirka 1400 volontärer ute som vaccinationsstödjare.

Volontärer från söder till norr

I våras var det var fullt med folk på den stora hockeyarenan i Skellefteå när vaccineringen dragit igång. Margareta Carlsson som just har blivit vaccinerad är glad för Röda Korsets stöd.

– Det var jätteskönt att äntligen få vaccin. Att Röda Korset är här känns väldigt tryggt, det var skönt att få så mycket hjälp som jag fick, säger hon.

Nils Lundqvist (bilden ovan) är en av många vaccinationsstödjare som varit på plats i Skellefteå.

– Jag hjälper alla som kommer och ska få sin spruta i armen, så att de hittar rätt och känner sig välkomna. Alla är så glada och positiva, de har längtat efter det här.

Rödakorsvärdar i sjukvården_ikon

Du behövs – bli volontär nu!

I vår värld kan några timmar av din tid förändra en annan människas liv, här hemma eller på andra sidan jorden. Bli en del av vår värld!

Hitta uppdrag

Hjälper papperslösa att få vaccin

För att ge alla människor möjlighet till skydd mot covid-19 har vi på Röda Korset givit Sabbatsbergs mobila enhet i uppdrag att komma till Rödakorshuset i Kungens Kurva för att vaccinera även de papperslösa. Att bli vaccinerad kan betyda att undkomma risken att bli dödligt sjuk, eller att en ensamstående mor inte behöver vara orolig för att inte kunna ta om sina barn.

– Jag kom hit för att få skydd mot Covid 19. Jag är orolig för att inte kunna ta hand om mitt barn om jag blir sjuk i Covid. Det är jättebra för oss papperslösa. Jag vill verkligen tacka Röda Korset för den möjligheten, säger besökaren Mina.

Sprider information om vaccinering mot covid-19

Coronapandemin drabbar människor ojämlikt, både i Sverige och runt om i världen. En utmaning i Sverige är att information om vaccinering inte når fram till alla. Vi hjälper därför till med att sprida kunskap om vaccinet, så att så många som möjligt ska få chans att ta välinformerade beslut om de vill vaccinera sig eller inte.

Informationsinsatser har gjorts på flera hålla i landet. I Uppsala, Växjö och Malmö till exempel. Mubarik Abdirahman står på torget i Sofielund i Malmö och pratar med boende. Här har Röda Korset satt upp en tillfällig mötesplats och många kommer fram för att prata.

– Jag behöver att någon läser för mig och förklarar hur vaccinet fungerar, säger Amneh Hamarache, och får hjälp av Mubarik.

– Det är frivilligt att vaccinera sig, men alla har rätt till rätt information, säger Mubarik.

Röda Korset har nått över 4400 personer genom informationsinsatserna som gjorts under året.

Lång erfarenhet av att hjälpa till vid vaccinering

Röda Korset har lång erfarenhet av att hjälpa till vid vaccinationer, både i Sverige och internationellt. I Sverige deltar våra volontärer på många orter vid den årliga influensavaccineringen och i samband med svininfluensavaccinationen 2009 gav vi stöd till sjukvården. 

Under coronapandemin har Röda Korset redan hjälpt till på flera andra sätt – exempelvis genom att leverera mat och medicin till riskgrupper, ha en stödtelefon för den som känner oro, informera om hur man skyddar sig mot smitta, visa vägen vid sjukhus samt ge digital läxhjälp till elever.