
De talar tygernas språk
Feada Saleh kommer från Irak och har varit konstnär i 40 år. På en svart kimono har hon för hand målat ett mycket vackert irakiskt motiv, i glänsande guld.
Mohamad Noor kommer från Syrien. Hans pappa ägde en trikåfabrik där han tillbringade stora delar av sin uppväxt. I datorn har han designat mönstret till det som nu blivit en väggbonad i återvunnen denim och mocka.
Mahmoud Balid, också han från Syrien, har hunnit bli en mycket skicklig yrkesman under sina 16 år som skräddare. Han har precis sytt en sittpuff i denim som färdigställts till projektets första utställning på Rydals museum utanför Borås.
– När jag kom till Sverige för fjorton månader sedan trodde jag att skulle hitta ett jobb snabbt. Jag blev helt chockad när människor sa till mig att det inte fanns några sådana jobb här. Så jag är jätteglad för att ha hittat det här projektet, säger han.
Elva personer från fem länder
Gruppen, som i Jönköping består av elva personer från fem olika länder, har varit igång i ett par månader. Varje vecka träffas de i Röda Korsets lokaler på Klostergatan. Tillsammans med svenska handledare skapar de en kollektion kläder och inredningsprodukter av återvunnet material. Det är på samma gång ett miljö- och ett integrationsprojekt.
– Vi vill ta vara på och uppmärksamma all den kunskap som kommer med nya människor till vårt land och ge dem möjligheter att synas i Sverige. De är en enorm resurs, säger Matilda Maroti, som är projektledare och utbildad modedesigner.
Under den stora tillströmningen av flyktingar för två år sedan gav hon och hennes man tak över huvudet åt en syrisk fembarnsfamilj, med tvillingar i samma ålder som Matildas egen bebis.
– I det mötet insåg jag att jag ville förändra mitt liv. Jag kände mig färdig med modebranschen och ville få arbeta med att hjälpa nyanlända in i samhället.
Via en annons såg hon att Röda Korset i Jönköping sökte någon som på ideell basis ville arbeta med ett textilprojekt för människor på flykt.
– Jag kände direkt att jag ville att det skulle bli mer än en syjunta.
Och så blev det. Matilda, som är uppvuxen i Jönköping men numer är bosatt utanför Borås, är projektanställd på halvtid för att driva projektet Textil integration, som blev ett samverkansprojekt mellan Jönköpings och Borås rödakorskretsar.
Gemensam yrkesbakgrund
Deltagarna rekryterade hon via Migrationsverket, på asylboenden och i grupper på Facebook. Samtliga har en yrkesbakgrund inom textil eller design.
– Vi har en man som har drivit tre textilfabriker med 1 500 anställda, men som helt saknar papper på det. På det sättet blir projektet också en validering av kunskap som de kan ha med sig när de söker jobb, säger Matilda Maroti.
Några pratar ännu varken ett ord svenska eller engelska.
– Men på något konstigt sätt kan vi kommunicera ändå, kanske just eftersom vi har samma yrkesbakgrund. Det räcker att bara visa med händerna för att den andre ska förstå.
Stor vikt i projektet läggs vid att lära ut textil yrkesterminologi på svenska. Kardborrband, mönsterkonstruktion och passpoalficka är inte ord som förmedlas via SFI.
– Det är en nödvändighet att kunna om du ska kunna jobba i branschen, menar Matilda Maroti.
Möte mellan Projektet är också ett möte mellan olika textila traditioner, kulturella uttryck samt färg- och formspråk över gränserna. Integration på flera plan, helt enkelt.
– Det är så roligt, för man känner hur man själv förändras i sin smak. Du ser, säger Matilda och sveper med handen över sin skepnad.
– Jag är ju helt svartklädd och har ändå gått till att älska tusen färger!
Fakta:
- Projektet drivs av Röda Korset i Jönköping och Borås i syfte att integrera nyanlända, asylsökande och svenskar, och ge dem möjlighet att ta del av varandras kunskaper och sociala nätverk.
- Deltagarna kommer från sex olika länder och har mellan fem och 30 års erfarenhet inom modebranschen eller textil produktion.
- Genom samarbeten med modeföretag tar projektet vara på spilltyger och felproducerade varor samt textilier från Röda Korsets egna avfallsdepåer och skapar nya produkter.
- Projektets första utställning hölls på Rydals museum, söder om Borås. Fram till 21 maj pågår utställningen Textil integration på Vandalorum i Värnamo.
- Målet är att slutprodukterna också ska erbjudas till försäljning. All vinst går till en studieresa för att besöka potentiella arbetsgivare.
Text: Patricia Franzén/Jönköpingsposten
Foto: Robert Eriksson

Du behövs – bli volontär nu!
I vår värld kan några timmar av din tid förändra en annan människas liv, här hemma eller på andra sidan jorden. Bli en del av vår värld!