Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Jag känner mig behövd!

Varje tisdag tar hon tunnelbanan till Stockholmsförorten Rinkeby för att hjälpa elever i alla åldrar med krångliga läxor. Själv är Elsa Krantz 91 år.
Varje tisdag tar hon tunnelbanan till Stockholmsförorten Rinkeby för att hjälpa elever i alla åldrar med krångliga läxor. Själv är Elsa Krantz 91 år.
Publicerad: 03 jun 2019
Lästid: ca

Hon hinner inte ens in i läxläsningslokalen på biblioteket i Rinkeby innan hon får första frågan om hjälp. Elsa Krantz sätter sig med en kvinna som läser till barnskötare och har problem med begreppet ”socialiseringsprocess”, för att sedan gå vidare till en sjuårig pojke som vill träna på att läsa och skriva. Båda har utländsk bakgrund, i likhet med de allra flesta som söker sig till Röda Korsets läxhjälp i Rinkeby. 

- Det är angeläget att de här barnen får extra hjälp med sitt skolarbete eftersom många inte behärskar svenskan helt. Även vuxna studenter som kommer hit har problem med språket, säger Elsa Krantz. 

Varför? För att det behövs!

Det är snart två år sedan hon kontaktade Röda Korset och frågade vad hon kunde hjälpa till med. Sedan dess har hon tagit tunnelbanan från hemmet på Kungsholmen i Stockholm och åkt de åtta stationerna till Rinkeby en gång i veckan. Varför? För att det behövs helt enkelt. Det är ”behjärtansvärt, som hon själv säger, och inte märkvärdigare än så. 

- På måndagar hjälper jag till med svenskträning på Röda Korset i Bromma.

Det råder ingen tvekan om att Elsa Krantz är en ovanligt pigg 91-åring och hon har inte några planer på att dra ned på tempot. Före pensionen arbetade hon som jurist, bland annat på Konsumentverket och Boverket.

- Jag är inte någon lärare men svenska språket behärskar jag. Tyvärr är det aldrig någon som vill ha hjälp med tyska. Det är ju inte så populärt nuförtiden, konstaterar hon med ett leende.

Roligt att möta barnen

Frivilliguppdraget är inte bara behjärtansvärt och angeläget, utan också väldigt roligt.

- Det är kul att möta de här barnen och att se hur fina de är med varandra. De är så snälla och rara, säger Elsa Krantz.

Rödakorsvärdar i sjukvården_ikon

Du behövs – bli volontär nu!

I vår värld kan några timmar av din tid förändra en annan människas liv, här hemma eller på andra sidan jorden. Bli en del av vår värld!

Hitta uppdrag