Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

10 goda nyheter från 2022

Det var ett krisens år, 2022. Krig i Europa, klimatförändringar, inflation och hungersnöd. Men det hände också mycket bra som ger hopp om framtiden. Vi listar 10 goda nyheter från året som gick!
Det var ett krisens år, 2022. Krig i Europa, klimatförändringar, inflation och hungersnöd. Men det hände också mycket bra som ger hopp om framtiden. Vi listar 10 goda nyheter från året som gick!
Publicerad: 05 dec 2022
Lästid: ca

1. Enorm vilja att hjälpa Ukraina

Givarviljan såg inga gränser 2022. Kriget i Ukraina fick svenskarna att skänka nära 450 miljoner kronor till Röda Korsets insatser för drabbade människor. Bara i Ludvika fick Röda Korsets lokalförening snabbt in 50 000 kr på att sälja hembakat bröd och skramla med bössor på stan.

Engagemanget från svenska folket betyder mycket för människor i krigets Ukraina liksom för de miljontals som har tvingats fly utomlands. Pengarna kommer behövas under lång tid framåt, för att hjälpa människor att överleva och för att bygga upp det som har förstörts. 

Läs mer: Rapport från Ukraina

2. Många vill hjälpa med läxor

– Jag gillar att göra något som betyder något för någon annan. Att ge av sin tid är ett bra alternativ till att donera pengar. Det har jag gjort innan, men nu är jag läxhjälpare. Det ger så mycket energi och jag älskar att lära känna barnen här!

Klara Mahrs, 25, är en av Röda Korsets läxhjälpare i Bredäng, Stockholm. Här ökar intresset för att ställa upp som volontär och hjälpa till, inte minst bland unga.

– Som läxhjälpare får jag massor av energi, både av barnen och de andra läxhjälparna, säger Klara. Det är ju inte bara läxorna som vi finns till för att hjälpa till med. Ibland är det andra saker som barnen och ungdomarna vill prata om som är minst lika viktigt. Då kan det vara fint att det finns en vuxen som vill hänga med dem lyssna. Det kan vara kärleksproblem eller vad som helst.

Läs mer: Här har vi läxhjälp

3. Proteser till tusen

Visste du att Röda Korset driver alldeles egna protesverkstäder? I Afghanistan finns hela sju stycken spridda runt om i landet. Tusentals människor som skadats av minor eller behöver proteser av andra skäl får hjälp att gå igen. Bara under första halvåret i fjol tillverkades 16 000 proteser i Afghanistan.

Läs mer: Afghanistan – vi hjälper de som behöver det mest

Abdullah kan äntligen gå som sina vänner. Han är en av många som får hjälp på våra rehabiliteringscenter i Afghanistan.

Rädda liv varje dag!

Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Belopp
Personuppgifter
Signering
Minsta belopp är 50 kronor
kr

4. Allt fler friska i flyktingläger

Smutsigt vatten och brist på latriner sprider sjukdomar i många av världens flyktingläger. Men i Parolinya i Uganda, där många lever på flykt från Sydsudan, blir människor i stället friskare. Tack vare Röda Korsets satsning på att borra efter vatten, bygga latriner och sprida kunskap om hur man håller sig frisk har 13 000 människor fått bättre hälsa. Sjukdomar till följd av smutsigt vatten har gått ner med 44 procent på två år!  

Läs mer: Vatten och sanitet – livsviktiga insatser

5. Poppis med second hand

Att handla kläder och prylar second hand är hållbart, roligt och allt mer populärt. Samtidigt som försäljningen och intresset fortsätter att öka har vi nyöppnat många butiker för att möta kunderna i fina och fräscha lokaler. En ny butik som öppnat 2022 är den i centrala Rättvik.

Runt om i Sverige har vi nu över 250 butiker och under året har vi tagit emot omkring 1500 ton textiler från våra givare. Efter att vi sålt de inlämnade grejerna går överskottet till hjälpinsatser lokalt och internationellt. På så sätt kan second hand också rädda liv.

Läs mer: Kolla in våra second hand-butiker

6. Vaccin som räddar liv

Under 2022 kom äntligen nyheten att covid-19 inte längre klassas som en samhällsfarlig sjukdom i Sverige. Röda Korset har spelat en stor roll i att bekämpa viruset, både via samhällsinformation och genom att bistå med stöd vid vaccineringar.

Röda Korset ser också till att människor skyddas mot andra farliga sjukdomar. På våra mobila barn- och mödravårdskliniker i Somalia ges till exempel vaccin mot difteri, kikhosta, stelkramp, polio och mässling.

Läs mer: Sjukdomar och hur vi räddar liv

7. Får fler unga att må bra 

Bostadsområdet Tjärna Ängar i Borlänge förknippas ofta med kriminalitet, arbetslöshet och utanförskap. Men bakom de svarta tidningsrubrikerna pågår mycket annat, som Röda Korsets filmsatsning på unga och hur det mår. '

– Vi frågade ungdomar om deras behov och många ville prata om psykisk hälsa. Det har resulterat i flera kortfilmer om tabun kring att må dåligt och hur de kan brytas, berättar Sara Hedrenius på Röda Korset.  

Filmerna kommer spridas digitalt över hela landet.  

– Psykisk hälsa är ett viktigt ämne att prata om. Bara en liten konversation kan vara något som ändrar mycket, det kan börja med att någon frågar hur du mår, säger Nasro Omar Ibrahim, en av tjejerna som medverkar i projektet. 

Läs mer: Psykiska hälsa - tips och råd

8. Familjer kan kramas igen

Krig och katastrofer slår sönder familjer. Varje dag kämpar Röda Korset för att föräldrar och barn som har kommit ifrån varandra ska få återförenas. I somras gav många års efterforskningsarbete i krigets Kongo-Kinshasa ett fantastiskt resultat. 83 barn som hade varit försvunna från sina familjer i flera år kunde åka hem igen. Åratal av oro och ovisshet var över.

Läs mer: Familjeåterförening - så hjälper vi

9. Återbruk i tyfonens spår

Tyfonen Rai slog hårt mot Filippinerna förra vintern. Röda Korset bidrog snabbt med både pengar och experthjälp, bland annat för att ge människor rent vatten när vattensystemen kollapsade.

Tusentals människor har fått bra dricksvatten och sluppit bli sjuka av kolera och andra farliga sjukdomar. Vi lyckades reparera gamla mobila vattenreningsverk som använts vid tidigare katastrofer och kunde återanvända dem. Återbruk funkar alltså även i kriser! Det är klimatsmart och vi sparar pengar genom att vi inte behöver skicka ny utrustning, berättar Röda Korsets Daniel Aftonfalk från Filippinerna.

Läs mer: Vad är en tyfon?

10. Clowner som livar upp

Förra året kickade Röda Korset igång en rolig och viktig storsatsning på att få människor att må bättre och känna sig mindre ensamma i vårt samhälle. Tillsammans med Clowner utan gränser ska människor runt om i Sverige nås av kreativa och roliga aktiviteter som skapar gemenskap och minskar ensamhet. Satsningen är möjlig tack vare stöd från Postkodlotteriet och kommer att pågå till 2026.