Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Ljusglimtar som gjort skillnad 2021

Trots krig, naturkatastrofer och en coronapandemi som vägrar släppa greppet har vi kunnat göra många viktiga insatser. Vi listar 8 ljusglimtar som varit möjliga tack vare att vi alla hjälps åt!
Trots krig, naturkatastrofer och en coronapandemi som vägrar släppa greppet har vi kunnat göra många viktiga insatser. Vi listar 8 ljusglimtar som varit möjliga tack vare att vi alla hjälps åt!
Publicerad: 01 jul 2021
Lästid: ca

1. Frivilliga gör skillnad vid vaccinering

Viljan att hjälpa har varit stor under hela coronapandemin. Under våren och sommarens vaccineringar har över tusen volontärer runt om i landet ställt upp för att bistå vården och hjälpa till att sprida information om vaccin mot covid-19. 
Läs mer: Möt våra vaccinstödjare

2. Tusentals fick hjälp i Israel och Palestina

När våldet trappades upp i Israel och Palestina i maj ryckte våra kollegor snabbt ut. De evakuerade och hjälpte skadade att få vård. 7 600 personer i Palestina och 800 i Israel fick vård och psykiskt stöd. 
Läs mer: Vi fortsätter att hjälpa

Bidra till fler ljusglimtar

Ge en gåva som räddar liv och sprider hopp till människor världen över.

Fyll i valfritt belopp
Minsta belopp är 50 kronor
kr

Bidra till fler ljusglimtar

Ge en gåva som räddar liv och sprider hopp till människor världen över.

(Personnummer är inte obligatoriskt men krävs för att få skattereduktion på gåvor.)

Tack för din gåva!

Du kommer snart att få en bekräftelse skickad till din mejladress.

Bidra till fler ljusglimtar!

Ge en företagsgåva som räddar liv och sprider hopp till människor världen över.

Uppgifter

Tack för er gåva!

Ni kommer snart att få en bekräftelse skickad till er mejladress.

3. Ökat intresse för första hjälpen

En dramatiskt hjärtstopp på fotbollsplanen under EM fick ett lyckligt slut tack vare en rådig insats med hjärtlungräddning. Intresset för att lära sig första hjälpen tog fart i Fotbollssverige efter händelsen och först ut att utbilda sig hos Röda Korset var Djurgårdens IF. Lär dig första hjälpen du med!
Läs mer: Lär dig HLR

4. Katastrofstöd på Haiti

Under augusti drabbades Haiti av en kraftig jordbävning där 2 200 personer dött och 12 000 skadats. Hjälpbehoven är stora i landet och förödelsen har gjort det svårt att ta sig fram med nödhjälp. Röda Korset har hjälpt till i det akuta räddningsarbetet sedan dag ett. Våra räddningsteam har sökt efter och räddat människor bland rasmassorna. Vi har nått fram med över 200 ton nödhjälp så som hygienkit, köksutrustning, tält, filtar, myggnät och vattendunkar. Och vi har öppnat ett fältsjukhus för stötta upp sjukvården i landet.

Läs mer: Haiti hårt drabbat av jordbävning

5. Många får stöd vid oro, ångest och sorg

För ett år sedan öppnade vi en hjälpsida på webben, för att ge stöd vid oro, ångest och sorg i coronakrisen. Satsningen har varit välbehövd och uppskattad; hittills har 100 000 personer hittat till sidan och tagit del av våra råd. Vi har precis publicerat nya artiklar och filmer om att hantera ensamhet – allt för att bryta tabun och hjälpa kring sådant det kan vara svårt att prata om.
Läs mer: Kolla in hubben du med

6. Värmande måltider i Syrien efter 10 år av krig

Trots att kriget i Syrien inte är över efter tio år av strider finns ljusglimtar. Träffa kvinnorna som lagar mat till hungriga och samtidigt stärker kvinnors roll på ett soppkök i Homs och hör FN-diplomaten om vägen mot fred.
Läs mer: Stort reportage om Syrien

7. Medmänskligt stöd efter brand

När krisen inträffar är Röda Korset där. Under året har det brunnit på flera platser och våra kristeam har stått redo att ge medmänskligt stöd. Magdalena i Halmstad ryckte ut i april.
Läs mer: "Det är otroligt viktigt för människor i kris"

8. Röda Korset på Mount Everest

Han var 16 år och en av hjältarna som räddade liv när Indien drabbades av förödande översvämningar 2013. Nu är Manish en aktiv rödakorsare och för några månader sedan nådde han toppen på världens högsta berg – med rödakorsflaggan i handen!
Läs mer: Här är hela historien