Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. 

Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Goda nyheter från dystra år 2020

Trots coronavirusets härjningar och en lamslagen värld finns det en hel del ljusglimtar från året som gått. Vi listar 7 glada nyheter!
Trots coronavirusets härjningar och en lamslagen värld finns det en hel del ljusglimtar från året som gått. Vi listar 7 glada nyheter!
Publicerad: 23 dec 2020
Lästid: ca

1. Matkassar till tusen

Medmänskligheten i Sverige visade inga gränser i år. Under vårens coronautbrott anmälde sig snabbt 6 500 människor som volontärer hos oss, redo att hjälpa till i coronakrisen. Människor i behov, inte minst i riskgrupperna, har fått hjälp med att handla mat, hämta medicin, få böcker från biblioteket och mycket annat. Röda Korset såg till att 35 000 matkassar levererades i 102 kommuner.
Läs mer: Hjälper i coronakrisen

2. Afrika fritt från polio

I höstas kom den glada nyheten att Afrika är fritt från polio! För 25 år sedan förlamades 75 000 barn årligen av polio. Men massvaccinationer har ändrat på det vilket är stor framgång! 30 000 volontärer från Röda Korset har hjälpt till att vaccinera omkring 25 miljoner barn.
Läs mer: Polio – så stoppar vi sjukdomen

3. ...och Kongo fritt från Ebola

Det dödliga ebolaviruset har slagit svårt mot Kongo-Kinshasa och grannlandet Uganda de senaste åren. Flera tusen människor har dött. Men i november förklarades Kongo fritt från ebola, detta efter att har inga nya fall upptäckts på 42 dagar. Därmed råder det inte längre något utbrott i Kongo! Tusentals av våra volontärer har varit engagerade i att stoppa smittan, bland annat genom att desinficiera hem och sprida kunskap om hur människor kan skydda sig mot ebola.
Läs mer: Ebola i Kongo

4. Allt fler redo att rädda liv

Tusentals personer har lärt sig rädda liv i år! Vår kostnadsfria webbkurs Våga rädda liv lär ut första hjälpen på ett enkelt och interaktivt sätt. Sedan lanseringen 2019 har 150 000 personer gått kursen. Gör det du också!

5. Värre väder – men fler överlever

Runt om i världen ser vi att naturkatastroferna blir värre till följd av klimatförändringarna. Men samtidigt går dödssiffrorna vid katastrofer ner! Människor är helt enkelt bättre förberedda. Röda Korset finns på plats både före, under och efter katastrofer och gör stora insatser för att människor ska vara redo att agera när krisen kommer. När Bangladesh tidigare i år drabbades av de starkaste cyklonerna på årtionden hjälpte till exempel 70 000 volontärer till att sätta 2,4 miljoner människor i säkerhet innan ovädret drog in. Det räddade liv.
Läs mer: Naturkatastrofer

6. Läxhjälp når tusentals

Röda Korsets Ungdomsförbund var snabba med att erbjuda digital läxhjälp till elever när coronapandemin slog till. Redan i november hade 2 200 samtal kommit in till läxchatten – under 2019 var siffran bara 127 samtal (eftersom läxhjälpen då mest gavs genom vanliga möten). Många nya volontärer har engagerat sig för att hjälpa elever att online-plugga under coronakrisen.
Tips! Läxhjälpen är öppen även under jullovet.

7. Rent vatten räddar liv

Orkanerna Eta och Iota orsakade enorm förödelsen när de drog in över Centralamerika i november. I en svår katastrof är det ändå väldigt glädjande att se hur människor hjälps åt. Våra volontärer var på plats för att varna och rädda liv redan när orkanerna närmade sig land. Och vårt arbete fortsätter. Just nu är flera experter från Svenska Röda Korset i Honduras och jobbar med vattenrening. Genom att ge tiotusentals människor rent vatten, latriner och förbättrade hygieniska förhållanden kan vi rädda liv och sprida hopp.
Läs mer: Orkanerna i Centralamerika 

2020 var onekligen ett år med många utmaningar. Men var också ett år där medmänsklighet och hopp frodades bland människor i Sverige och världen. Tillsammans kan vi klara av de svårigheter som vi möter. Det är värt att tänka på när 2021 nu står för dörren.

Gott nytt år!