Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Hunger i södra och östra Afrika

Torka och hunger breder ut sig i flera afrikanska länder. Nödhjälpen till utsatta människor behövs nu.
Torka och hunger breder ut sig i flera afrikanska länder. Nödhjälpen till utsatta människor behövs nu.
Publicerad: 01 jul 2021
Lästid: ca

Tänk dig att du inte har något att äta, att du förlorat din inkomstkälla och det är brist på rent vatten. Det är just nu den hemska verkligheten för många barn och vuxna i södra och östra Afrika.

Torka på många platser i världen har lett till akut hungersnöd. På grund av den globala uppvärmningen drabbas människor nu så ofta att de varken hinner återhämta sig eller bygga motståndskraft innan nästa torrperiod slår till. Familjer på landsbygden som lever på sitt jordbruk förlorar boskap, skördar och därmed sin försörjning. Många har inte ens möjlighet att ge sina barn mat för dagen.

Bristen på mat drabbar barnen extra hårt då de behöver näring för att kunna växa och utvecklas ordentligt. I södra Afrika lider 11 miljoner människor av hunger på grund av torkan i regionen.

– Inte någon av alla åkrar ger mat idag vilket har inneburit ett ökat antal undernäringar på senare tid. Det gäller speciellt barn under fem år. Det berättar Realeboha Tlhari som är sjuksköterska med ansvar för ett hälsocenter för Röda Korset i byn Mapholaneng, Lesotho. Hon fortsätter:

– En gång i månaden tar mammorna med sig barnen hit då vi väger, mäter och kollar barnen. Och sen får mammorna Plumpy’nut, en väldigt näringsrik nötpasta, med sig till barnen. Månad för månad kan vi jämföra och se hur de utvecklas.

Så här hjälper vi

Vi i Röda Korset finns på plats för att hjälpa utsatta. Vi arbetar både med direkta insataser som att dela ut mat och rent vatten, men också mer långsiktigt som med lantbruksprojekt.

  • Vi delar ut mat och rent vatten till de som drabbats av torka och hunger. Över 4 miljoner människor i de drabbade områdena har nåtts av vår hjälp.
  • Vi arbetar med hälsofrågor. Vi driver hälsocenter, hjälper undernärda barn få näring och ger vård. I exempelvis Somalia, där många inte har tillräckligt med mat, driver vi mobila hälsokliniker där utsatta barn, gravida kvinnor och mammor kan få hjälp.
  • Vi jobbar också mer långsiktigt för att människor ska undvika hungerkriser. Det gör vi exempelvis genom att dela ut frön, odlingsverktyg och sprida hälsoinformation.
  • Vi jobbar för att stärka samhällen så att människorna som bor där bättre kan tackla klimatförändringar. Ett exempel är att vi hjälper till att odla grödor som bättre klarar extremväder.

Hjälpinsatserna måste fortsätta och mer hjälp behövs i de hungerdrabbade regionerna. Ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Ge en gåva som räddar liv

Vi är på plats och kan garantera att pengarna går direkt till de som behöver dem. Stöd vårt arbete i kris och katastrofer.

Fyll i valfritt belopp
Minsta belopp är 50 kronor
kr

Ge en gåva som räddar liv

Vi är på plats och kan garantera att pengarna går direkt till de som behöver dem. Stöd vårt arbete i kris och katastrofer.

(Personnummer är inte obligatoriskt men krävs för att få skattereduktion på gåvor.)

Tack för din gåva!

Du kommer snart att få en bekräftelse skickad till din mejladress.

Ge en företagsgåva som räddar liv

Vi är på plats och kan garantera att pengarna går direkt till de som behöver dem. Stöd vårt arbete i katastrofer.

Uppgifter

Tack för er gåva!

Ni kommer snart att få en bekräftelse skickad till er mejladress.