På rodakorset.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. 

Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor och frivillig riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Flicka i Zambia.

Akut hunger i södra Afrika

Hungern breder just nu ut sig i flera afrikanska länder. Människor riskerar att svälta ihjäl om inte mer nödhjälp når fram!
Hungern breder just nu ut sig i flera afrikanska länder. Människor riskerar att svälta ihjäl om inte mer nödhjälp når fram!
Publicerad: 17 dec 2019
Lästid: ca

Tänk dig att du inte har något att äta, att vattenkällorna torkar ut och att kor och andra boskap dör. Det är just nu den hemska verkligheten för många barn och vuxna i södra Afrika.

Den mycket svåra situationen har uppstått till följd av torka och andra klimatrelaterade kriser. Zimbabwe och Zambia är de länder där bristen på mat är som allra värst. I Zimbabwe får 90 procent av barnen, mellan sex månader och två år gamla, för lite mat.

Vi på Röda Korset kämpar nu för att rädda liv. I Botswana, Zimbabwe, Eswatini, Lesotho, Moçambique, Namibia och Zambia har vi trappat upp vårt arbete för att hjälpa de värst drabbade.

− Nu är det viktigt att agera snabbt. Människor lider redan svårt. Torkan är ett oroande exempel på effekterna av klimatförändringarna. Det är av yttersta vikt att människor får hjälp att anpassa samhället för klimatkrisens humanitära effekter. Annars lyckas vi aldrig utrota hungern, och det gäller inte bara för den här regionen, säger Sofia Calltorp, internationell chef på Svenska Röda Korset.

Röda Korset hjälper redan över 200 000 människor med förnödenheter. Men mer hjälp är på väg till hungerdrabbade i regionen. Ingen ska lämnas ensam i en katastrof.