Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Protesterna i Hongkong – så jobbar vi

För ett år sedan drog våldsamma protester igång i Hongkong. Röda Korsets volontärer spelar en viktig roll för människor som drabbas i samband med oroligheterna.
För ett år sedan drog våldsamma protester igång i Hongkong. Röda Korsets volontärer spelar en viktig roll för människor som drabbas i samband med oroligheterna.
Publicerad: 21 apr 2020
Lästid: ca

Allt började i mars förra året med ett kontroversiellt lagförslag om att brottslingar ska utlämnas till Kina, som Hongkong är en självstyrande del av sedan återlämnandet från Storbritannien 1997.

Lagförslaget drogs tillbaka men oron kring framtiden för Hongkong har därefter intensifierats och konflikten trappats upp. Vad händer när Hongkong helt uppgår i Kina 2047? Frågan är mycket infekterad och har delat Hongkong.

Dramatiska bilder av kravallpolis och massiva demonstrationståg har kablats ut från Hongkong, där över 1 100 volontärer från Röda Korset hjälper människor som drabbas i samband med oroligheterna.

I skrivande stund har fler än 6 000 människor fått hjälp, framför allt med första hjälpen och krisstöd.

Många invånare känner ilska

Carbo Leung är volontär och krisstödjare på Röda Korset. Han har varit med ända sedan protesterna startade.

– Det finns en stark rädsla och stor förvirring kring hur vi i Hongkong ska kunna ta oss igenom detta, och hur allt ska sluta. Många berättar inte ens för sina familjer vad de tänker och känner. Eftersom protesterna är så polariserade, har det blivit väldigt vanligt med slitningar inom familjer och släkt.

Carbo Leung möter mycket ilska i sitt uppdrag. Det är en konsekvens av att människor känner maktlöshet och frustration, menar han.

– Det är en ilska mot situationen överlag, mot regeringen, mot demonstranterna. Många är även arga på sig själva. De önskar att de kunde agera, men vet inte hur.

Röda Korset anpassar hela tiden hjälp-insatserna utifrån behoven. Insatsen efter demonstrationerna har fått namnet ”6-1-2” efter datumet för starten, 12 juni, berättar Betty Lau, biträdande generalsekreterare vid Röda Korset i Hongkong.

– Vi är en humanitär och neutral organisation som hjälper den som behöver hjälp, oavsett vem det är. Det är vi tydliga med. Vi använder oss inte av uttryck som medier och olika politiska läger använder. Allt för att undvika att det vi gör på något sätt kan tolkas som att vi tar ställning.

Viktigt med profesionellt bemötande

Betty Laus kontor ligger på åttonde våningen i ett högt hus, med utsikt över ett hamnområde. Hon har haft det svåra uppdraget att vara ytterst ansvarig för Röda Korsets insatser under det senaste året.

– Givetvis har vi alla som bor här tankar och känslor kring vad som sker i vår stad. Men vi inom Röda Korset måste vara lugna och samlade nog för att vara neutrala och ge alla ett professionellt bemötande.

Betty Lau betonar hur viktigt det är att ständigt förbättra krisberedskapen. Röda Korset har tagit lärdomar från den tidigare protestvågen 2014, som aldrig fick någon lösning.

– Jämför vi med 2014, har vi denna gång insett att vi måste vara betydligt mer mobila. Då erbjöd vi första hjälpen i våra dåvarande lokaler, som låg vid protesternas centrum. Nu sker demonstrationer över hela Hongkong, och vi anpassar oss efter det. Vår nuvarande insats är den största sedan vi bildades 1950.

Krisstödjare gör skillnad

Den som har behov av krisstöd kan boka tid för samtal med en av Röda Korset krisstödjare. Det sker via krypterade appar, och man har möjlighet att vara anonym.

– Främst mår människor dåligt för att de har sett eller själva upplevt våld. En del har drabbats av konflikter i privata relationer, säger Betty Lau.

Behovet av krisstöd har ökat markant. Många unga arresterade står inför besked om fleråriga fängelsestraff. Flera dödsfall har skett som indirekta eller direkta resultat av protesterna – två av olyckor och minst nio självmord. Hopplösheten är stor, berättar Carbo Leung, som själv också påverkas av att möta människor i kris.

– Innan jag bestämmer mig för att åka ut på en insats, frågar jag mig själv om jag är redo. Om jag känner mig instabil låter jag bli. Jag försöker påminna mig om varför jag började som volontär
i Röda Korset: För att hjälpa människor i nöd.

Vad handlar protesterna i Hongkong om?

1997 återlämnades Hongkong från Storbritannien till Kina. Sedan dess är Hongkong en delvis självstyrande administrativ region i Kina.

Detta gäller till 2047, då Hongkong ska bli helt kinesiskt. Fram tills dess har Kina utlovat ett oberoende rättsväsende och rättigheter som press- och yttrandefrihet.

Gradvisa förändringar och det faktum att Kina har stort inflytande över hur Hongkongs regeringschef väljs har skapat debatt och konflikt i Hongkong.

2014 lades det nuvarande valsystemet fram av Kina. Det resulterade i massiva gatuprotester i 80 dagar, den så kallade Paraplyrevolutionen.

Protesterna började igen våren 2019 efter ett lagförslag om utlämning av brottslingar till Kina.

Trots att lagförslaget pausats som respons på protesterna har de ändå fortsatt. Konflikten består även om demonstrationerna minskat som följd av coronavirusets spridning.