Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Skogsbränderna 2018 – så jobbade vi

Skogsbränder orsakade förödelse på flera platser i Sverige sommaren 2018. Här berättar några av våra frivilliga om sina upplevelser.
Skogsbränder orsakade förödelse på flera platser i Sverige sommaren 2018. Här berättar några av våra frivilliga om sina upplevelser.
Publicerad: 14 maj 2019
Lästid: ca

Kadriye Bakir är en av många som blev spontanfrivilliga i samband med att bränderna spreds.

– När det börjande brinna i skogen kände jag direkt att jag ville göra något. Jag drabbades inte själv men det kändes så hemskt. Att höra om eldsvådorna gjorde ont i mitt hjärta, jag vill inte att vårt land ska brinna upp, säger hon.

Kadriye hjälpte till vid Röda Korsets utdelningsstation utanför Färila i Ljusdal dit räddningspersonal kom för att få dryck och något att äta.

– De kom i en strid ström och vi lastade in påsar med mat och vattenflaskor på löpande band. Alla var supernöjda över att vi var på plats.

Att få i sig ordentligt med vätska och energi är jätteviktigt under sådana förhållanden.

– Får man inte i sig vatten då faller prestandan på oss ganska fort.

Under insatsen har Christian och många andra fått mat och dryck via Röda Korset.

– Det har fungerat väldigt bra. Tack till alla som är volontärer. Alla är väldigt nöjda med de volontärinsatser som sker, säger han.

Vi på Röda Korset har också funnits på plats för att stötta med förstahjälpare och krisstödjare.

Randi Svedberg var i Ljusdal för att hjälpa till med första hjälpen under släckningsarbetet i området.

Randi Svedberg, första hjälpen Röda Korset.

– Det kändes verkligen som att vi kunde göra stor nytta. Många var väldigt tacksamma över att vi och andra frivilliga var där.

De vanligaste skadorna hon stötte på under uppdraget var skavsår, uttorkning och utmattning.

– Det var varmt och många räddningsarbetare jobbade långa pass och fick inte mycket sömn. Vi fick bland annat plåstra om sår och ge vätskeersättning. Sen hade vi också en hel del samtal för att stötta, många tyckte det var skönt att få prata om sina upplevelser och hur de mådde, säger Randi.

Ge en gåva som räddar liv

Vi finns på plats i 192 länder världen över och kan garantera att pengarna går direkt till de som behöver dem, utan mellanhänder.

Fyll i valfritt belopp
Minsta belopp är 50 kronor
kr

Ge en gåva som räddar liv

Vi finns på plats i 192 länder världen över och kan garantera att pengarna går direkt till de som behöver dem, utan mellanhänder.

(Personnummer är inte obligatoriskt men krävs för att få skattereduktion på gåvor.)

Tack för din gåva!

Du kommer snart att få en bekräftelse skickad till din mejladress.

Ge en företagsgåva som räddar liv

Vi finns på plats i 192 länder världen över och kan garantera att pengarna går direkt till de som behöver dem, utan mellanhänder.

Uppgifter

Tack för er gåva!

Ni kommer snart att få en bekräftelse skickad till er mejladress.

Inger Malmström är en av våra krisstödjare som arbetade i Ljusdal.

– Människor tvingades lämna sina hem och räddningsarbetare och frivilliga jobbade väldigt intensivt. Tack och lov medförde bränderna i området inga allvarligare skador eller dödsfall, men många var omskakade, oroliga och trötta, säger hon.

Hon konstaterar att det i den situationen verkligen fanns ett stort behov av krisstöd.

– Det är viktigt med krisstöd eftersom det handlar om att sänka stressnivåer och främja återhämtningsförmåga främst för enskilda som drabbats, men också för räddningspersonal, frivilliga och hela bygden. Med den unika kompetens vi har inom området kan vi som kris- och katastroforganisation gå in och erbjuda detta före, under och efter en kris och utgöra ett komplement till samhällets övriga insatser, säger Inger.

Så arbetade vi på plats

Den 18 juli 2018 fick vi i uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att genomföra en stor insats med anledning av de många skogsbränderna över hela Sverige.

Uppdraget innebar att samordna alla frivilliginsatser och kanalisera allmänhetens vilja att hjälpa, både gällande frivilliginsatser och vad det gäller material och förnödenheter i bland annat Ljusdal, Älvdalen och Sveg. Över 6000 personer anmälde sig som spontanfrivilliga.

  • Vi hade krisstödjare och förstahjälpare på plats i Sveg, Särna och Ljusdal.
  • Våra förstahjälpare gjorde tillsammans över 100 omhändertaganden.
  • Vid behov bistod vi med fordon för upprättande av frivilligcenter och vid evakuering.

Utöver det stöd vi gett till de lokala räddningstjänsterna och MSB hade vi även vår egen frivilligorganisation igång. Hundratals rödakorsare öppnade bland annat platser där vi erbjöd mat och dryck till evakuerade och personal samt hjälpt till med transporter, logistik och eftersläckningsarbete.

Vi har sedan en tid tillbaka etablerat ett samarbete med flera företag med fokus på nationell kris- och katastrofberedskap. Några av de företag som har stöttat våra insatser med bland annat vatten, mat, sängar och sängpaket, drivmedel, första hjälpen-artiklar, transport samt finansiellt stöd inkluderar Bring, SJ, ICA, Preem, Hertz, Clas Ohlson, Carlsberg/Ramlösa, IKEA och Mellanskog.