Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Afghanistan – akut läge i krigshärjat land

Osäkert läge, torka och matbrist gör att många barn och vuxna kämpar för sina liv. Vi gör allt vi kan för att hjälp människor i den akuta situation som råder.
Osäkert läge, torka och matbrist gör att många barn och vuxna kämpar för sina liv. Vi gör allt vi kan för att hjälp människor i den akuta situation som råder.

Den senaste tidens oroligheter är ett hårt slag mot en befolkning som redan levde under svåra förhållanden. På de vårdinrättningar som Röda Korset stöttar har över 7600 personer fått vård under augusti. Många människor är på flykt samtidigt som det råder svår torka, matbrist och covid-19 sprids i landet. Miljontals behöver humanitär hjälp för att klara sig.

Vi finns på plats i hela Afghanistan. Läs vidare för att få koll på hur vi räddar liv och sprider hopp just nu.

Ge pengar varje månad

Vi finns på plats i Afghanistan och 191 länder till. Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Minsta belopp är 50 kronor
kr

Ge pengar varje månad

Vi finns på plats i Afghanistan och 191 länder till. Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Dina uppgifter
Felaktigt eller ogiltigt personnummer
Fältet är obligatoriskt.
Fältet är obligatoriskt.
Felaktigt telefonnummer

Ge pengar varje månad

Vi finns på plats i Afghanistan och 191 länder till. Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Varmt välkommen som månadsgivare!

En bekräftelse har skickats till din mejladress.

Nu är du med och ger hopp och räddar liv i katastrofer världen över, varje månad!

Vi kan hjälpa runt om i Afghanistan tack vare den respekt som Röda Korset och Röda Halvmånen har från de olika parterna i landet. Hjälpen består bland annat i detta:

  • Vård till de mest utsatta. Vi når ut i områden där det inte finns någon annan hälsovård, till exempel med mobila hälsoteam på landsbygden.
  • Familjer i torkdrabbade områden får bland annat mat och kontantstöd.
  • Barn och vuxna som skadats får hjälp med fysisk rehabilitering. Det kan till exempel handla om att få en protes för att kunna gå igen.  
  • Under pandemi har vi både vårdat sjuka och arbetat för att stoppa spridningen av covid-10, ett arbete som vi fortsätter med.
  • 280 000 människor beräknas få nödhjälp under de kommande 15 månaderna.
  • Vi har under lång tid stöttat utbildning av volontärer i lokalsamhället för att de i sin tur ska kunna bistå sina grannar med första hjälpen och hälsoråd. I situationen som denna, när det är extra svårt att nå kliniker, blir värdet av det extra stort.

 

Kan hjälpen komma fram just nu?

Ja. Röda Korset och Röda Halvmånen har arbetat länge i Afghanistan och har skapat ett omfattande logistisk system för att nå ut med humanitär hjälp och stödja sjukvården i landet. Alla våra 34 lokalkontor är i funktion. Utöver det finns sju regionala lager med mat, katastrofstöd (filtar, presenningar, vattendunkar) och hushållsartiklar. Om det behövs mer nödhjälp kommer vi flyga in den och vi har med i beredskapen att förseningar och logistiska utmaningar kan uppstå vid flygplatser, som alltid i kriser.

Krigshärjat land med stora hjälpbehov

I fyra decennier har väpnade konflikter plågat befolkningen i Afghanistan och den humanitära situationen är kritisk. Av landets cirka 38 miljoner människor har många en väldigt svår situation.

Den senaste tidens svåra torka, en av de värsta i landets historia, har gjort läget än värre och ökat risken för att ännu fler ska drabbas av hunger och undernäring. 11 miljoner människor har inte tillräckligt med mat och behöver hjälp. Många av de värst drabbade är barn.

Tiotusentals får vård på det sjukhus i Kandahar som vi stöttar.

Torka leder till hunger

Förutom de problem som konflikter orsakar så drabbas Afghanistan också återkommande av naturkatastrofer. Det senaste året har torka lett till brist på vatten och mat. Det kommer troligen att ha en långvarig effekt på ekonomin och hälsan hos de människor som drabbas. Humanitär hjälp är absolut nödvändig för att drabbade ska klara sig.

Våldet ökar och sjukvården attackeras

Civila har under lång tid drabbats av våldet i allt högre utsträckning i Afghanistan. 2019 dödades eller skadades mer än 10,000 civila.

Cirka fyra miljoner människor beräknas leva med fysiska funktionshinder. Brott mot internationella humanitära rätten (även kallad krigets lagar) och de mänskliga rättigheterna är vanligt förekommande med täta rapporter om godtyckliga avrättningar, kidnappningar och attacker mot civila mål som sjukhus, hälsoinrättningar och skolor.

Dessvärre är det också relativt vanligt att sjukvården behöver stänga ner på grund av hot, trakasserier och bortförande av hälsopersonal. Samtidigt som detta sker är det miljontals som behöver få vård i Afghanistan.

Hjälparbetare har en utsatt situation

Säkerheten har försämrats för hjälparbetare i Afghanistan. 25 hjälparbetare har dödats och 63 skadats under 2021, enligt FN.

Under senare år har Röda Korset utsatts för flera angrepp där volontärer och personal dödats. Det urskillningslösa våldet gör att det blir svårare för hjälpen att nå fram till utsatt människor. Internationella rödakorskommittén (ICRC) har i perioder fått dra ner på sin verksamhet i Afghanistan.

Men det är viktigt att påpeka att Röda Korset och Röda Halvmånen, som organisationen heter lokalt, fortsätter att ge omfattande humanitärt stöd i Afghanistan.

Migrationsfrågor om Afghanistan

Samlad information om asyl, efterforskning och familjeåterförening med anledning av situationen i Afghanistan.

Frågor och svar

Artiklar