På rodakorset.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. 

Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor och frivillig riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Läger för flyktingar i Bosnien-Hercegovina.

Bosnien-Hercegovina: Krisläge för människor på flykt

De sover utomhus i lera och har varken tillgång till vatten eller toaletter. Situationen för människor på flykt i Vucjaklägret i Bosnien-Hercegovina har utvecklats till en humanitär kris.
De sover utomhus i lera och har varken tillgång till vatten eller toaletter. Situationen för människor på flykt i Vucjaklägret i Bosnien-Hercegovina har utvecklats till en humanitär kris.

När andra länder stänger sina gränser uppstår nya flyktvägar för människor som söker sig till Europa undan krig, katastrofer och fattigdom. Bosnien-Hercegovina har blivit ett genomfartsland för många migranter på väg mot grannlandet Kroatien, som är med i EU. De kommer från Syrien, Sydsudan, Afghanistan och Somalia.

Sedan början av 2019 har 23 000 migranter kommit till Bosnien-Hercegovina. De är fullt på de mottagningscentrum som finns och tusentals migranter sover på gatan eller ockuperar tomma hus. Myndigheterna har inte möjlighet att ta hand om alla som behöver hjälp.

Växande kris i lägret

I utkanten av Bihac ligger Vucjaklägret, ett provisoriskt läger som fått öknamnet ”the jungle” av människorna som bor här. Det finns vare sig rinnande vatten, elektricitet eller toaletter utan endast mögliga, läckande, överfulla tält. En humanitär katastrof håller på att växa fram.

Det har bott allt från 700 till 2 500 migranter i lägret, trots att det bara finns 80 tält. Adnan Kurtagic, en av Röda Korsets volontärer, beskriver situationen som hjärtskärande och ohållbar.

– Människor kommer till mig för att prata. De gråter och gråter. De säger ’jag saknar mitt hem, min mamma är död, polisen gjorde så här’. Jag får höra många historier. Jag förstår inte varför jag inte har brutit ihop själv – de senaste två månaderna har jag bara kunnat sova 2-3 timmar per natt och även i sömnen drömmer jag om människorna här.

Adnan Kurtagic berättar att teamet från Röda Korset har ansvar för många olika saker i lägret. De städar, ger mat till hundratals människor varje dag och erbjuder första hjälpen och psykologiskt stöd. Hälsosituationen är särskilt oroväckande. Det finns människor som har obehandlade brutna ben och lemmar och 70 procent av invånarna har skabb.

"Lägret borde stängas"

– När det gäller hygien, hälsa och skydd är läget alarmerande. Här sover man på marken i leran, sex personer delar på en filt och det är minusgrader på nätterna. Det är oacceptabelt. Åtminstone hälften behöver medicinsk vård och många har inte ens skor på fötterna. Omständigheterna de lever under är redan nu omänskliga och om några veckor kommer det att vara snödrivor på marken. Det här är ingen plats för människor, lägret borde stängas, säger Nina Paulsen, katastrofrådgivare på Svenska Röda Korset och som besökt lägret.

Röda Korset i Bosnien-Hercegovina hjälper utsatta migranter med mat, vatten, kläder, filtar, psykologisk hjälp och första hjälpen. De varnar också om var det finns landminor kvar sedan kriget på 1990-talet. Hittills har 41 000 människor fått hjälp via Röda korsets mobila team.