Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Etiopien – hungersnöd i Tigray

Barn och vuxna har tvingats överge sina hem i norra Etiopien när strider rasar i Tigray. Bristen är stor på mat, vatten, vård och tak över huvudet – vi kämpar för att hjälpa.
Barn och vuxna har tvingats överge sina hem i norra Etiopien när strider rasar i Tigray. Bristen är stor på mat, vatten, vård och tak över huvudet – vi kämpar för att hjälpa.

Akut läge: För ungefär ett halvår sedan blossade strider upp i Tigray i Etiopien. Människor har tvingats fly sina hem och det råder akut brist på mat.

Ge en gåva som räddar liv

Vi är på plats och kan garantera att pengarna går direkt till de som behöver dem. Stöd vårt arbete i krig och katastrofer.

Fyll i valfritt belopp
Minsta belopp är 50 kronor
kr

Ge en gåva som räddar liv

Vi är på plats och kan garantera att pengarna går direkt till de som behöver dem. Stöd vårt arbete i krig och katastrofer.

(Personnummer är inte obligatoriskt men krävs för att få skattereduktion på gåvor.)

Tack för din gåva!

Du kommer snart att få en bekräftelse skickad till din mejladress.

Ge en företagsgåva som räddar liv

Vi är på plats och kan garantera att pengarna går direkt till de som behöver dem. Stöd vårt arbete i katastrofer.

Uppgifter

Tack för er gåva!

Ni kommer snart att få en bekräftelse skickad till er mejladress.

Risk för svår matbrist

Samtidigt som striderna i Tigray-regionen fortsätter så minskar tillgången till mat. Lokala bönder saknar både utsäde och gödsel för att försörja sig, och rädslan är hög.

– Vi lever i rädsla. Våra barn lider. Så fort vi hör ljudet av ett korrugerat järn så flyr vi upp i bergen i tron om att det är pistolskott, säger Endrias Kidane.

–  Vi kan inte odla grödor utan gödsel och de gödningsmedel som vi hade har plundrats, tillägger Weyzero Haregu Teshale.

Risken är stor att den livsmedelsbrist som redan finns i regionen kommer fortsätta växa och miljoner människor riskerar hungersnöd.

Svårt att få kontakt med anhöriga

Efter att de väpnade stridigheterna blossat upp i norra Etiopien i början november 2020 har många flytt från regionen Tigray, som gränsar till Eritrea och Sudan. Människor har sårats och sjukhusen klarar inte av att ta hand om alla.

Telekommunikationen har legat nere och det har gjort att människor inte kunnat komma i kontakt med familjemedlemmar. Över 63 000 människor har tagit sig över gränsen till Sudan, enligt FN. Behoven av att få mat, rent vatten och tak över huvudet är nu stora.

Så hjälper Röda Korset

Vi har länge gett stöd till människor i norra Etiopien och de områden som nu drabbas av stridigheter.

För att hjälpa människor att odla så delar vi ut frön och gödsel till tiotusentals familjer i Tigray-regionen.

Röda Korsets ambulanser har hjälpt hundratals skadade, vi har också delat ut medicin och utrustning till sjukhus. Dessutom hjälper vi människor att komma i kontakt med anhöriga, exempelvis har en telefonlinje har satts upp för de som saknar närstående.

I Sudan finns vi också på plats och hjälper de människor som nu har flytt. Svenska Röda Korset hjälper även med vatten- och sanitetsexperter i Sudan. Vi stödjer hjälpinsatserna i både Etiopien och Sudan via vår katastroffond.

Hur situationen utvecklas den kommande tiden i området följer vi noggrant. Mer stöd behövs och vi arbetar just nu för att kunna göra mer.

Långvarigt stöd i region med många på flykt

Rödakorsrörelsen har länge arbetat för att hjälpa människor i nöd i Etiopien och Sudan. Båda länderna är drabbade av extremväder, matbrist samt coronapandemin. Speciellt svårt är läget är de stora grupperna som är på flykt.

I Etiopien lever hundratusentals människor sedan tidigare på flykt undan våld och oroligheter men också på grund av torka, översvämningar samt invasioner av gräshoppor som äter upp allt i sin väg. Vi hjälper bland annat med nödmat, vatten, vård och vi jobbar även långsiktigt med försörjningsstöd och återuppbyggnad.