Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Etiopien – hungersnöd i Tigray

Barn och vuxna har tvingats överge sina hem i norra Etiopien när strider rasar i Tigray. Bristen är stor på mat, vatten, vård och tak över huvudet – vi kämpar för att hjälpa.
Barn och vuxna har tvingats överge sina hem i norra Etiopien när strider rasar i Tigray. Bristen är stor på mat, vatten, vård och tak över huvudet – vi kämpar för att hjälpa.

Akut läge: I slutet av 2020 blossade strider upp i Tigray i Etiopien. Människor har tvingats fly sina hem och det råder akut brist på mat.

Ge en gåva som räddar liv

Vi är på plats och kan garantera att pengarna går direkt till de som behöver dem. Stöd vårt arbete i krig och katastrofer.

Fyll i valfritt belopp
Minsta belopp är 50 kronor
kr

Ge en gåva som räddar liv

Vi är på plats och kan garantera att pengarna går direkt till de som behöver dem. Stöd vårt arbete i krig och katastrofer.

(Personnummer är inte obligatoriskt men krävs för att få skattereduktion på gåvor.)

Tack för din gåva!

Vi har skickat en bekräftelse till din mejl. Genom din gåva kan vi ge hopp och rädda liv i Sverige och världen!

Ge en företagsgåva som räddar liv

Vi är på plats och kan garantera att pengarna går direkt till de som behöver dem. Stöd vårt arbete i katastrofer.

Uppgifter

Tack för er gåva!

Mejlbekräftelsen kan tyvärr vara fördröjd just nu. Men er gåva har nått fram!

Konflikt och matbrist i Tigray

Striderna i Tigray-regionen i norra Etiopien har drabbat civilbefolkningen hårt. Flera års återkommande torka på Afrikas horn har gjort bristen på mat stor, och läget har i coh med striderna förvärrats ytterligare. Miljoner människor går hungriga. Lokala bönder saknar utsäde och gödsel för att försörja sig.

– Vi lever i rädsla. Våra barn lider, säger Endrias, en av lantbrukarna.

–  Vi kan inte odla grödor utan gödsel och de gödningsmedel som vi hade har plundrats, tillägger Weyzero, som också är beroende av sin odling för att överleva.

Risken är stor att matbristen kommer fortsätta öka, och drabba ännu fler människor.

Svårt att få kontakt med anhöriga

Efter att de väpnade stridigheterna blossat upp i norra Etiopien i november 2020 har många flytt från regionen Tigray, som gränsar till Eritrea och Sudan. Människor har sårats och sjukhusen klarar inte av att ta hand om alla.

Telekommunikationen har legat nere och det har gjort att människor inte kunnat komma i kontakt med familjemedlemmar. Många människor har tagit sig över gränsen till Sudan. Behoven av mat, rent vatten och tak över huvudet är mycket stora.

Så hjälper Röda Korset

Vi har länge gett stöd till människor i norra Etiopien och de områden som nu drabbas av stridigheter.

För att hjälpa människor att odla så delar vi ut frön och gödsel till tiotusentals familjer i Tigray-regionen.

Röda Korsets ambulanser har hjälpt hundratals skadade, vi har också delat ut medicin och utrustning till sjukhus. Dessutom hjälper vi människor att komma i kontakt med anhöriga, exempelvis har en telefonlinje har satts upp för de som saknar närstående.

I Sudan finns vi också på plats och hjälper de människor som nu har flytt. Vi stödjer hjälpinsatserna i både Etiopien och Sudan via vår katastroffond.

Hur situationen utvecklas den kommande tiden i området följer vi noggrant. Mer stöd behövs och vi arbetar just nu för att kunna göra mer.

Långvarigt stöd i region med många på flykt

Rödakorsrörelsen har länge arbetat för att hjälpa människor i nöd i Etiopien och Sudan. Båda länderna är drabbade av extremväder, matbrist samt coronapandemin. Speciellt svårt är läget är de stora grupperna som är på flykt.

I Etiopien lever hundratusentals människor sedan tidigare på flykt undan våld och oroligheter men också på grund av torka, översvämningar samt invasioner av gräshoppor som äter upp allt i sin väg. Vi hjälper bland annat med nödmat, vatten, vård och vi jobbar även långsiktigt med försörjningsstöd och återuppbyggnad.