Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Nya hus byggs efter katastrofen på Sulawesi

Rais och hans familjs hus förstördes av jordbävningarna. Efter att ha bott i tält i flera månader har de nu ett nytt hus som de fått hjälp med att bygga.
Rais och hans familjs hus förstördes av jordbävningarna. Efter att ha bott i tält i flera månader har de nu ett nytt hus som de fått hjälp med att bygga.
Publicerad: 24 sep 2019
Lästid: ca

På väg mot Sambo Village kantas den guppiga vägen av kakaoträd, risodlingar och kokosnötsträd. Men också av resterna av raserade hus.

Fick bo flera månader i ett tält

I byn, som ligger på den indoneisiska ön Sulawesi, har Rais, 35, och hans familj just flyttat in i ett av de 40 temporära hus som Röda Korset byggt. Intill står det gamla huset och han visar hur ena husets murade vägg buktar ut, och den stora sprickan som sträcker sig över hela gaveln.

Rais berättar att han, frun Ayu och sönerna Arif, 11, och Amar, 3, var inomhus när allt började skaka.

– Jag rusade ut, men skyndade sedan in för att hämta min fru och mina pojkar. Hela marken skakade, det var svårt att gå, jag kunde knappt stå. Vi ramlade flera gånger, berättar Rais och visar med händerna hur de kastades hit och dit.

När marken stillat sig var rädslan stor för att det skulle börja igen. Och huset gick inte längre att bo i. De bestämde sig för att ta sig den korta biten till Rais föräldrar. Deras hus var liksom i de flesta andra hus i byn skadat, men gick till skillnad från Rais hus fortfarande att bo i. I flera månader levde de i ett tält bakom föräldrarnas hus.

I dag bor familjen bättre i det 18 kvadratmeter stora gulbruna huset med två rum och en terrass. Men minnet av jordbävningen finns kvar.

– Man glömmer inte en sådan upplevelse. Vi har haft några efterskalv, så det är klart att jag är jätterädd, säger Rais.

Lokala hantverkare anlitas

Att bygga temporära hus är en viktig del av Röda Korsets arbete för att hjälpa människor att återgå till ett normalt liv efter en katastrof, när det akuta hjälparbetet har avslutats, berättar Reynold Marzuki på Röda Korset.

I Sambo Village bor 339 familjer. Här har Röda Korset byggt 40 hus på olika platser. De flesta husen byggs där de gamla stod. Många vill inte flytta, de har sin mark och odlingar som de lever av, och att hitta ny mark kan kosta mer än man har råd med.

– Röda Korset betalar ut en summa pengar, och de boende anlitar själva den som ska göra jobbet. Vill de bygga själva går det också bra. Tanken är att de boende själva tar ansvar för återuppbyggnaden av sina hus, säger Reynold Marzuki.

Han berättar att de nya husen byggs av lokala hantverkare, och att byggnadsmaterialet köps i närområdet.

– Vid en katastrof kan den lokala ekonomin påverkas, och det är viktigt att vi bidrar till att inte bara individerna utan hela samhället återhämtar sig.

Det finns planer på fler hus, och även toaletter till de 40 byggda husen. Just nu väntar man dock på besked från indonesiska staten som har huvudansvaret för att ordna ersättningsbostäder.

– Röda Korset är ett komplement och allt måste samordnas, men vi är redo att återuppta byggandet så snart vi får klartecken, säger Reynold Marzuki.

För Rais, som jobbar på ett lantbruk, har Röda Korsets hjälp betytt mycket:

– Det är viktigt att vi har ett nytt ställe att bo på, det gör att jag kan gå till jobbet utan att behöva oroa mig. Vårt nya hus gör att jag kan känna mig tryggare.

Katastrofen i siffror

2 830 människor har påträffats döda. 701 saknas fortfarande.

100 000 hus förstördes i katastrofen.

172 900 människor förlorade sina hem. De flesta bor fortfarande kvar i provisoriska tältläger.

1 448 volontärer från hela Indonesien har hjälpt till under och efter katastrofen.

11 miljoner kronor har Svenska Röda Korset bidragit med.