Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Kongo – miljontals behöver nödhjälp

Åratal av väpnade konflikter har lett till en av världens värsta humanitära kriser. Vi kämpar för att rädda liv och sprida hopp.
Åratal av väpnade konflikter har lett till en av världens värsta humanitära kriser. Vi kämpar för att rädda liv och sprida hopp.

Vi hjälper i coronakrisen

Just nu arbetar vi på Röda Korset för att förhindra spridningen av COVID-19. Samtidigt fortsätter vi att ge stöd till människor som lever i utsatthet på många andra sätt. I de hjälpprojekt vi genomför ser vi till att göra insatser som att exempelvis informera människor om coronaviruset och hur de kan skydda sig. Arbetet görs tillsammans med invånarna för att lättare förstå vilka behov de har, det ökar förtroendet och bidrar förhoppningsvis till minskade spridning av viruset.

Nya ebolafall upptäckta

Över 2000 personer dog i ebolautbrottet i östra delen av Demokratiska Republiken Kongo (även kallat Kongo-Kinshasa). I slutet av juni 2020 förklarades utbrottet vara över. Dessvärre startade ett nytt utbrott i en annan del av landet samma månad. Men den 18 november 2020 förklarades även det utbrott vara över. Vi har hjälpt till för stoppa smittan och vi stöttar människor.

I februari 2021 upptäcktes återigen flera fall av ebola i landet. På plats arbetas det för att förhindra vidare smitta.

Flyr undan våldet

Demokratiska Republiken Kongo är ett av afrikas största och mest befolkade länder. Under lång tid har landet präglats av väpnade konflikter och våld. Konflikter över kontrollen av naturresurser och makt har lett till allvarliga övergrepp på civilbefolkningen och att miljontals tvingats på flykt - särskilt hårt drabbade är kvinnor och barn.

Samtidigt drabbas Kongo också av sjukdomsepidemier och naturkatastrofer som översvämningar, jordskred och vulkanutbrott. Många människor är fattiga och har svårt att klara sig när en katastrof sker. Inte minst är situation svår för många som bor i städer. I huvudstaden Kinshasa - en jättestad med 12 miljoner invånare - leder överbefolkning till kaos, utsatthet och oroligheter.

Ge en gåva som räddar liv

Vi finns på plats i 192 länder världen över och kan garantera att pengarna går direkt till de som behöver dem, utan mellanhänder.

Fyll i valfritt belopp
Minsta belopp är 50 kronor
kr

Ge en gåva som räddar liv

Vi finns på plats i 192 länder världen över och kan garantera att pengarna går direkt till de som behöver dem, utan mellanhänder.

(Personnummer är inte obligatoriskt men krävs för att få skattereduktion på gåvor.)

Tack för din gåva!

Du kommer snart att få en bekräftelse skickad till din mejladress.

Ge en företagsgåva som räddar liv

Vi finns på plats i 192 länder världen över och kan garantera att pengarna går direkt till de som behöver dem, utan mellanhänder.

Uppgifter

Tack för er gåva!

Ni kommer snart att få en bekräftelse skickad till er mejladress.

5 fakta du behöver känna till

 • 83 miljoner människor bor i Kongo

 • 13 miljoner behöver hjälp för att klara sig.

 • 5 miljoner lever på flykt i landet.

 • 50% av hushållen har inte rent vatten.

 • 10,5 miljoner är behov av vård.

Dör i sjukdomar som kan behandlas

Bristen på sjukvård är stor och det leder i sin tur till att många människor dör i sjukdomar som det egentligen går att behandla. Vårdbristen bidrar också till att smittor sprider sig – de senaste åren har Kongo bland annat plågats av utbrott av kolera, mässling och polio. Samtliga dessa sjukdomar kan förebyggas och är sedan lång tid tillbaka mycket ovanliga i Sverige.

Hjälp som gör stor skillnad

Genom våra 150 000 lokala volontärer och internationella hjälparbetare når vi ut i hela landet. Vi gör bland annat det här:

 • Hjälper de mest utsatta med mat, förnödenheter, rent vatten och insatser för sanitet och hygien. Hundratusentals människor nås av vårt stöd. 

 • Arbetar för att skydda civila som drabbas av konflikter.

 • Ger sjukvård till sårade och lär ut första hjälpa i situationer med våld.

 • För att polio inte ska sprida sig stödjer vi stora vaccinationskampanjer.

 • Vi kämpar för att stoppa utbrott av ebola.

 • Vi hjälper i bostadsområden i Kinshasa som är speciellt utsatta både när det gäller fattigdom och risken för översvämningar. En betydande insats gör för att stärka beredskapen så att människor ska klara katastrofer bättre.

Artiklar