Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Läget i Beirut: Fortsatt stora behov

Explosionen i Libanons huvudstad påverkade hundratusentals människors liv. Hjälpbehoven är fortfarande stora, ett år efteråt.
Explosionen i Libanons huvudstad påverkade hundratusentals människors liv. Hjälpbehoven är fortfarande stora, ett år efteråt.
Publicerad: 13 aug 2020
Lästid: ca

– Jag hade en väldig tur. Jag bodde bara 500 meter från hamnen, men när explosionen skedde var jag inte hemma, säger Lana Kuduzovic på Röda Korset.

Hon fick trots det lättare skador i explosionen. Men hon har återhämtat sig bra och har kunnat stötta i de pågående hjälpinsatserna där inte minst Röda Korset är väldigt aktiva.

– Vår ambulansservice har varit oerhört central i att se till att svårt skadade kommit till sjukhus. Och vi fortsätter jobba för fullt med första hjälpen, blodgivningsservice och med att ge tak över huvudet, mat och annan nödhjälp till drabbade. Det ges även stöd för att människor ska kunna försörja sig själva igen samt hjälp med efterforskning för dem som inte kunnat få kontakt med sina anhöriga.

Så har vi hjälpt i Beirut

Hittills har Röda Korset bland annat gjort detta:

  • Över 250 000 personer har fått hjälp. Bland annat med matpaket och hygien-kit.
  • 125 ambulanser ryckte ut och 3 700 personer fick vård och transporterades av oss i det akuta skedet. Totalt gjordes 40 000 ambulansutryckningar.
  • Efter explosionen fick 9 800 hårt drabbade familjer varje månad hjälp med försörjning.
  • 20 000 hushåll har fått matpaket och hygienkit.
  • 15 000 personer har fått akutvård och ytterligare tusentals har fått psykosocialt stöd.

Vad vi gör mer i Libanon:

  • Varje år får 42 000 patienter blod från Röda Korsets blodcentraler.
  • Varje dag gör vår ambulanstjänst fler än 400 utryckningar.
  • Våra ambulanser har transporterat fler än 26 000 covid-19-patienter.

Ge pengar varje månad

Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Minsta belopp är 50 kronor
kr

Ge pengar varje månad

Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Dina uppgifter
Felaktigt eller ogiltigt personnummer
Fältet är obligatoriskt.
Fältet är obligatoriskt.
Felaktigt telefonnummer

Ge pengar varje månad

Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Varmt välkommen som månadsgivare!

En bekräftelse har skickats till din mejladress.

Nu är du med och ger hopp och räddar liv i katastrofer världen över, varje månad!

Utmaningarna och hjälpbehoven är enorma. Omkring 300 000 människor förlorade sina hem och många skadade har behövt uppföljande vård under lång tid. Dessutom har många förlorat sina jobb, vilket är extra kännbart då ekonomin i Libanon redan innan explosionen var i kris och hårt ansatt av den pågående coronapandemin.

En vecka efter katastrofen ser Lana tillbaka på en mycket speciell tid i Libanons huvudstad.

– Vårt kontor och platsen där jag bodde är förstörda. Vi gick dit dagen efter explosionen och det var en svår syn som mötte oss. Alla våra grannar har drabbats hårt. På bara några sekunder har människor förlorat anhöriga, hem och sina affärer, säger Lana och fortsätter:

– Just nu är vi i en slags städ- och återhämtningsfas. Mitt i allt kaos är det inspirerande att se hur mycket människor mobiliserar för att hjälp varandra och röja upp i staden. Många av de som erbjuder sin hjälp nu är själva rejält drabbade.

I Sverige och resten av omvärlden har många visat sin sympati och velat hjälpa till. Vad betyder det?

– När jag pratar med människor här i Beirut verkar det betyda mycket att världen visar solidaritet. I en sådan här tragedi är viktigt, både med donationer men också med stöttande meddelanden och engagemang, säger Lana.

Hur lång tid kommer hjälpinsatser behövas?

– Flera år. Röda Korsets så kallade katastrofappell är i gång och kommer ge särskilt stöd i två år till att börja med. Det kommer ta lång tid att bygga upp människors hem och se till att de får tillbaka sin försörjning, att skolor kan öppna och så vidare. Det är tyvärr inget som löser sig på bara några månader, säger Lana.