Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Pappan blev skjuten under flykten från Myanmar

Fembarnspappan Naimullah fortsatte att gå trots att han blivit skottskadad. Inget kunde stoppa honom och hans familj att fly.
Fembarnspappan Naimullah fortsatte att gå trots att han blivit skottskadad. Inget kunde stoppa honom och hans familj att fly.
Publicerad: 30 apr 2019
Lästid: ca

Samma dag som familjen bestämde sig för att fly från Myanmar födde Naimullahs fru Johora deras femte barn. Bara timmar senare gav sig hon och Naimullah iväg till fots tillsammans med det nyfödda barnet som de kallar Nursahera och de fyra äldre syskonen. Målet var att ta sig till andra sidan floden som utgör gränsen till Bangladesh.

Flykten blev allt annat än lätt. Under den tio dagar långa färden såg de döda kroppar och nedbrända hus längs vägen. Naimullah blev skjuten i axeln och två personer i gruppen som de flydde tillsammans med dog innan de nådde fram till floden som markerar gränsen till Bangladesh. 

Under veckorna på flykt fanns det inte mycket som pappa Naimullah kunde göra åt skadan. Men när han och familjen kom fram till flyktinglägret i Bangladesh fick han veta att Röda Korset har en sjukvårdsklinik i lägret.

När han kom dit hade såret efter kulan som gått rakt igenom hans axel börjat läka på ena sidan.

– Det är otroligt att det inte hade blivit infekterat, säger Naimullah.

Efter besöket hos läkaren bär Naimullah en grå mitella för att hålla armen på plats. Såret är rengjort och ovanpå det sitter nu ett bandage för att hålla smutsen borta.

– Innan gjorde det ont, särskilt på natten, säger han.

Naimullah är en av tusental fått hjälp av Röda Korsets mobila sjukvårdsteam i lägret där han bor.

- Att ha en klinik i lägret är bra, säger Naimullah som inte gärna vill lämna sin familj ensam när han ska gå tillbaka för att kontrollera att såret läker som det ska.