Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Palestina - stort behov av vård i Gaza

Vården i Gaza har nästan kollapsat samtidigt som många behöver hjälp. Vi är på plats för att rädda liv.
Vården i Gaza har nästan kollapsat samtidigt som många behöver hjälp. Vi är på plats för att rädda liv.

Intensiva våldsamheter utbröt i maj i år i Palestina och Israel. Många människor dog och skadades under de elva dagar som stridigheterna pågick. Den 21 maj blev det eldupphör.

I Gaza är nu skadorna stora och sjukvården riskerar att kollapsa. Bristen på vård är även stor på Västbanken och i östra Jerusalem. Våra volontärer och ambulansförare har jobbat dag och natt för att hjälpa.

Ger sjukvård till tusentals

Sammantaget har våra medicinska team och volontärer på plats i Palestina tagit hand om fler än 7 600 människor, varav cirka 91 döda. 28 ambulanser och över 400 förare var igång fram till eldupphöret.

Även i Israel har vi ambulanser som kan evakuera människor i behov av vård eller traumabehandling. Vi har 1 000 anställda och lika många volontärer som rycker ut för att hjälpa. Vi har hittills tagit hand om nära 800 människor i Israel som skadats fysiskt eller psykiskt i raketattacker och upplopp. 13 israeler har dött. Blodgivningscentraler har varit igång för att bistå vården.

Ge en gåva som räddar liv

Vi är på plats och kan garantera att pengarna går direkt till de som behöver dem. Stöd vårt arbete i kris och katastrofer.

Fyll i valfritt belopp
Minsta belopp är 50 kronor
kr

Ge en gåva som räddar liv

Vi är på plats och kan garantera att pengarna går direkt till de som behöver dem. Stöd vårt arbete i kris och katastrofer.

(Personnummer är inte obligatoriskt men krävs för att få skattereduktion på gåvor.)

Tack för din gåva!

Du kommer snart att få en bekräftelse skickad till din mejladress.

Ge en företagsgåva som räddar liv

Vi är på plats och kan garantera att pengarna går direkt till de som behöver dem. Stöd vårt arbete i katastrofer.

Uppgifter

Tack för er gåva!

Ni kommer snart att få en bekräftelse skickad till er mejladress.

Attacker mot civila förbjudet

Attacker mot civila är förbjudet enligt internationell humanitär rätt. Internationella rödakorskommittén. ICRC, vädjade i mitten på maj till FN:s säkerhetsråd att agera för att krigets lagar följs.

− Aktörer på marken måste stoppa våldsspiralen. Reglerna är kristallklara: Civila har alltid rätt till skydd. Vi vädjar till alla parter att proaktivt skydda civila, och tillåta oss att hjälpa människor, säger Robert Mardini, ICRC:s högsta chef.

Vi har arbetat länge i Palestina

Palestina ligger intill Israel, Jordanien och Egypten. Omkring 5 miljoner människor bor i områdena Gaza, Västbanken och östra Jerusalem.

Hjälpbehoven är stora, särskilt i Gaza. Redan före det uppblossande våldet var sjukvården i Gaza hårt belastad på grund av coronapandemin. Människor har inte tillräckligt med mat och vatten och arbetslösheten hög.

Omkring två och en halv miljon människor var i behov av humanitärt bistånd enligt FN, redan innan coronakrisen.

Rödakors- och rödahalvmånerörelsen har funnits på plats i Palestina sedan 1967. Palestinas Röda Halvmåne (PRCS) arbetar på Västbanken och i Gaza med tusentals volontärer och är en av de viktigaste humanitära organisationerna i regionen.

Vi hjälper bland annat så här:

  • Ger sjukvård, ambulansservice och förstahjälpen.
  • Skydd för civila.
  • Vi ser till att människor har tak över huvudet och förnödenheter i kriser.
  • Vi bistår människor med rent vatten, hygien och sanitet.
  • Vi stärker lokal beredskap inför hälsokriser.

Vi fortsätter att hjälpa.