Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Sydostasien – extrema oväder slår hårt

Stormar, kraftiga regn och översvämningar slår hårt mot miljontals barn och vuxna i Sydostasien. Vi ger nödhjälp just nu!
Stormar, kraftiga regn och översvämningar slår hårt mot miljontals barn och vuxna i Sydostasien. Vi ger nödhjälp just nu!

Ge en gåva som räddar liv

Vi är på plats och kan garantera att pengarna går direkt till de som behöver dem. Stöd vårt arbete i kris och katastrofer.

Fyll i valfritt belopp
Minsta belopp är 50 kronor
kr

Ge en gåva som räddar liv

Vi är på plats och kan garantera att pengarna går direkt till de som behöver dem. Stöd vårt arbete i kris och katastrofer.

(Personnummer är inte obligatoriskt men krävs för att få skattereduktion på gåvor.)

Tack för din gåva!

Du kommer snart att få en bekräftelse skickad till din mejladress.

Ge en företagsgåva som räddar liv

Vi är på plats och kan garantera att pengarna går direkt till de som behöver dem. Stöd vårt arbete i katastrofer.

Uppgifter

Tack för er gåva!

Ni kommer snart att få en bekräftelse skickad till er mejladress.

Akut läge:

I förra veckan drog cyklonen Tauktae in över Indiens västkust och dödade fler än 155 människor. Fler än 1,2 miljoner människor har evakuerats efter att cyklonen Yaas nådde Indiens östkust igår och konsekvenserna är ett hårt slag mot miljoner av människor som redan är hårt drabbade av covid-19. 

Röda Korset finns på plats i de 550 distrikten i Indien och kämpar mot klockan för att hjälpa utsatta familjer.

 

Vamco slog mot flertalet länder

Under oktober och november 2020 drog flertalet stormar och tyfoner in över länder som Filippinerna, Vietnam, Laos och Kambodja dessa kraftiga stormar kom att få namnet Vamco.

Ovädren orsakade stor förödelse med översvämningar och jordskred – miljontals människor drabbades.

– Mitt hus sveptes iväg av jordskredet som kom. Men jag och min familj hann evakuera innan det skedde, berättar Ho Van Sout, från provinsen Quang Tri i Vietnam.

Supertyfon slog mot Filippinerna

Tyfonen Goni drog in över Filippinerna med extrema vindhastigheter under oktober och november 2020. Goni var den mest kraftfulla storm som drabbat Filippinerna sedan Tyfonen Haiyan 2013 och den starkaste stormen i världen under hela 2020.

Förödelsen var stor. Många hem går inte längre att bo i, jordbruksmarker är översvämmade och grödor får kasseras. Provinserna Catanduanes och Albay är hårt drabbade och i vissa områden är uppåt 90 procent av husen skadade eller förstörda. 1,6 miljoner människor har redan drabbats, men det kan komma att bli ännu fler.

Situationen för många personer i Filippinerna var till råga på allt redan mycket svår på grund av coronapandemin. Landet har näst flest smittade av covid-19 i Sydostasien och smittspridningen riskerar nu att öka. Många bor trångt under evakuering och saknar tillgång till rent vatten. 

Våra kollegor är på plats för att hjälpa människor i nöd och vi kommer ge stöd under lång tid framöver.

– Tusentals människor är i desperat behov av hjälp, inte bara de kommande dagar, utan i veckor och månader framåt. Vi behöver vara förberedda på att öka stödet när vi vet mer om katastrofens totala konsekvenser, säger Robert Kaufman, på Röda Korset.

Drar in över redan drabbade Vietnam

Tyfonen Goni rörde sig sedan in över Vietnam. Vindstyrkan avtog lite men ovädret förde med sig stora mängder regn som orsakat fler översvämningar. Vietnam drabbades redan av flera kraftiga stormar och regn under oktober (bland annat tyfonen Molave). Över 200 människor dog och flera saknas fortfarande. Över 300 000 hem har översvämmats. 1,3 miljoner människor blev direkt drabbade och omkring fem miljoner påverkades av katastrofen.

Så här hjälper Röda Korset

Vi på Röda Korset var på plats i de drabbade områdena och tack vare vår beredskap och förbyggande riskreduceringsarbete kunde fler liv räddas. 

Våra volontärer jobbar hårt för att hjälpa i denna svåra situation. Röda Korsets så kallade katastrofappell är i gång och kommer ge särskilt stöd med nödhjälp som mat, ren vatten, hygien-kit, och tak över huvudet. Våra hälsocenter och mobila akutenheter är aktiva och vi bistår i evakueringscenter. 

För att drabbade människor ska kunna klara sig behövs det hjälp en bra tid framöver.

– De här obevekliga stormarna är ännu ett exempel på klimatförändringarnas förödande konsekvenser. Mer stormar innebär värre översvämningar och katastrofala skador för människor och ekonomin. Vi måste agera snabbt eftersom människor är i akut behov av snabb hjälp nu och långsiktig hjälp för livsmedelssäkerhet, försörjning och med att återuppbygga förstörda hem, säger Christopher Rassi, på Röda Korset.

Ett ovädrens år

Under 2020 har det förekommit flest namngivna oväder sedan 2005. Sydostasien är en av de mest drabbade regionerna, men även Centralamerika och Karibien är hårt utsatt.