På rodakorset.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. 

Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor och frivillig riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Kriget i Syrien - Röda Korset kämpar för att rädda liv.

Syrien – våldsamma strider rasar

Kriget har pågått i över åtta år och många barn i Syrien har aldrig upplevt fred. Hjälpbehoven är enorma – vi är på plats för att rädda liv.
Kriget har pågått i över åtta år och många barn i Syrien har aldrig upplevt fred. Hjälpbehoven är enorma – vi är på plats för att rädda liv.

Just nu: Akut läge i nordost

Läget i nordöstra Syrien har förvärrats och många människor flyr nu. Den militära upptrappningen riskerar att göra den humanitära situationen än värre. Vi arbetar på plats och ger stöd i form av mat, vatten och vård.

Ge pengar varje månad

Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Minsta belopp är 50 kronor
kr

Ge pengar varje månad

Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Dina uppgifter
Felaktigt eller ogiltigt personnummer
Fältet är obligatoriskt.
Fältet är obligatoriskt.
Felaktigt telefonnummer

Ge pengar varje månad

Som månadsgivare är du med oss varje månad, året runt och kämpar för att ingen ska lämnas ensam i en katastrof.

Varmt välkommen som månadsgivare!

En bekräftelse har skickats till din mejladress.

Nu är du med och ger hopp och räddar liv i katastrofer världen över, varje månad!

I Al Hol-lägret i nordöstra Syrien är situationen extremt svår för många. Barn och kvinnor har dött på grund av brist på mat, vård och till följd av kyla. Vi finns på plats för att hjälpa.

– Det måste till en politisk lösning så att det mänskliga lidandet kan få ett slut i Syrien, säger Margareta Wahlström, ordförande för Svenska Röda Korset.

Brist på mat, vatten och sjukvård

Kriget har förändrat allt i landet och stora delar av infrastrukturen har raserats. Det får stora konsekvenser för människors möjlighet att klara av vardagen. Miljontals människor är i behov av sjukvård, lever med osäkerhet om hur de ska få mat och saknar god tillgång till rent vatten. 

Världens största flyktingkris

Syrien är den största flyktingkrisen i modern tid. När kriget startade 2011 bodde det omkring 20 miljoner människor i landet. Nu befinner sig 11 miljoner på flykt – antingen inom eller utanför Syrien. De flesta som lämnat Syrien har flytt till grannländerna och situationen är svår i de tusentals flyktingläger som upprättats i exempelvis Libanon. 

5 fakta om krisen Syrien

6,7 miljoner har inte säker tillgång till mat. Detta är en ökning från 2017.

11,3 miljoner är i behov av hjälp inom sjukvård.

35 procent använder osäkra vattenkällor.

13,3 miljoner är i behov av skydd.

11-12 miljoner människor har flytt sina hem.

När behoven är som störst är vi på plats. På bara 24 timmar byggde våra kollegor i Syrien upp det här lägret för människor som flytt undan stridigheter i Östra Ghouta.

Civilbefolkningen får betala priset

Under hösten 2018 ökade spänningarna i området Idlib. Hälften av de 2,5 miljoner människor som bor i området har redan tvingats fly en gång. De riskerar att drabbas igen.
Strider i städer och tätbefolkade områden gör att befolkningen drabbas hårt. Över 200.000 civila har hittills dött i kriget. Förstörelsen i städer och byar får också förödande konsekvenser för de som överlever. En enda trasig vattenledning kan beröva 100 000 människor på rent vatten.

Extrem brist på sjukvård

Förstörelsen av ett enda sjukhus i regionen berövade en halv miljon människor på livräddande vård. Ytterligare sju sjukhus har helt slutat fungera. Det gör att det råder extrem brist på sjukvård i Syrien.
Enligt den internationella humanitära rätten är det förbjudet att attackera sjukhus och sjukvårdspersonal. Ändå sker det gång på gång i Syrien.

Vi hjälper nu – och imorgon

Vi har bara under 2018 bistått arbetet i Syrien med 27 miljoner kronor. På plats i Syrien har 13 miljoner människor fått assistans inom vatten, hygien och sanitet. Dessutom har 1,2 miljoner människor fått förbättrad tillgång till sjukvård och 6,7 miljoner människor fått hjälp med mat – hittills.

Vi stöttar också långsiktigt. Trots att våldsamma stridigheter pågår i vissa områden så har människor som flytt börjat återvända till andra mer stabila områden. Här kommer stöd behövas för lång tid framöver för att bygga upp det som raserats under den långvariga konflikten.