Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Gör insats för miljön – Skänk till second hand

Tänk, dina avlagda stentvättade jeans kan bli någon annans vintagefynd om du skänker till second hand! Samtidigt kan du göra en insats för miljön och medmänniskor.
Tänk, dina avlagda stentvättade jeans kan bli någon annans vintagefynd om du skänker till second hand! Samtidigt kan du göra en insats för miljön och medmänniskor.
Publicerad: 16 jun 2019
Lästid: ca

Tänkvärda textilsiffror

Om alla människor i världen skulle leva som vi gör i Sverige skulle vi behöva 4,2 jordklot. Därför uppmanar vi på Svenska Röda Korset dig att tänka mer hållbart och skänka till, och handla second hand.

  • Ett plagg som används dubbelt så länge minskar miljöpåverkan med 50 procent, enligt Naturvårdsverket.

  • För att göra en t-shirt, tillverkade av bomull, går det åt minst 2 500 liter vatten och cirka 0,5 kilo kemikalier.

Dessa resurser menar vi på Röda Korset skulle kunna användas på så många bättre sätt då textilproduktionen ofta sker i länder där det redan råder vattenbrist.

Så kan du bidra till hållbarhet

Enligt Världsbanken beräknas mer än 100 miljoner människor hamna i fattigdom och över 140 miljoner tvingas på flykt på grund av extremväder och klimatförändringar innan år 2030. 

Genom att handla hos oss på Röda Korset bidrar du till ett mer hållbart samhälle, både ekologiskt och socialt. Överskottet från second hand-försäljningen går till Röda Korsets sociala verksamheter såsom läxhjälp eller familjeåterförening, men också till organisationens katastrofarbete internationellt.

Kläderna säljs eller återvinns

Till Röda Korset kan du skänka kläder till vuxna och barn. Vi tar även emot skor och husgeråd som glas, vaser, tallrikar, och i vissa butiker även möbler. Det som inte säljs återanvänds och omvandlas till trasmattor, väskor eller städtrasor, alternativt att det återvinns och bryts ned till nya textilfibrer. Här kan du läsa mer om din närmaste Röda Korset second hand-butik.

Tänk på att det du ger till Röda Korset second hand är helt och rent, alltså sådant som du själv skulle vilja köpa.