Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Karin lär ut akutsjukvård

Svenska Karin Levenby Bovy är sjuksköterska och rödakorsdelegat. Här berättar hon själv om sitt uppdrag i Afghanistan där hon lär sjukhuspersonalen i Shebergan att hantera stora olyckor.
Svenska Karin Levenby Bovy är sjuksköterska och rödakorsdelegat. Här berättar hon själv om sitt uppdrag i Afghanistan där hon lär sjukhuspersonalen i Shebergan att hantera stora olyckor.
Publicerad: 11 jan 2017
Lästid: ca

"I morse hade temperaturen sjunkit rejält. Jag och min kollega Tina, som är narkosläkare från Tyska Röda Korset, skakade nästan tänder när vi åt frukost tillsammans på Afghanska Röda Korsets guesthouse där vi bor. Ute hade den första snön fallit.

Vår chaufför väntade utanför. Efter att ha svept med blicken runt omgivningen hoppade vi in i bilen. Säkerhetsläget har förvärrats den senaste tiden i Afghanistan. Jag är inte rädd, då hade jag inte varit här, men jag är vaksam och uppmärksam.  

På uppdrag i norra Afghanistan

Jag är på uppdrag i Shebergan i norra Afghanistan där Internationella Rödakorskommittéen bygger en ny akutmottagning. Vi håller utbildning i akutsjukvård så att personalen ska få både praktisk och teoretisk kunskap för att kunna hantera stora olyckor. Idag har andning stått på schemat. Vi har bland annat tränat på att hålla fria luftvägar och att ventilera patienter med mask och blåsa. Det var iskallt i rummet idag så vi fick ha massor med kläder på oss.

Vid ett-tiden åkte vi hem för att äta lunch. Städerskan hade fått fart på gasolvärmaren, så det var varmt och skönt i vårt rum. Efter maten for vi tillbaka till sjukhuset för att hjälpa till med vård och behandling av patienter. En skottskadad man hade precis kommit in och behövde opereras. Eftermiddagen och kvällen tillbringade vi därför på operationsavdelningen.  

För trötta för att laga middag

När vi äntligen kom hem var vi för trötta för att laga middag, så det blev frukt, yoghurt och några kex. Jag passade också på att skypa med min pappa hemma i Sverige. Jag berättade om min dag och han om sin. Som alltid pratade vi om vädret. Skype är verkligen toppen när det funkar. Fast han är långt borta så känns han nära."

Text: Karin Levenby Bovy/Röda Korset
Foto: Christine Barthulec och Marie Sparréus (bilden på Karin).