Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Våld mot civila och hjälparbetare i Afghanistan

Säkerhetsläget har kraftigt försämrats i Afghanistan de senaste åren. Röda Korsets är på plats för att hjälpa runt om i det konfliktdrabbade landet.
Säkerhetsläget har kraftigt försämrats i Afghanistan de senaste åren. Röda Korsets är på plats för att hjälpa runt om i det konfliktdrabbade landet.
Publicerad: 16 okt 2017
Lästid: ca

Det urskillningslösa våldet drabbar särskilt civila och antalet civila dödsoffer är högre än på många år. I Sverige diskuteras om det är rimligt att utvisa människor, framför allt ensamkommande, till Afghanistan med tanke på det försämrade säkerhetsläget. Ur ett humanitärt perspektiv har Röda Korset i dagsläget svårt att se hur någon med tvång skulle kunna skickas tillbaka.

Säkerheten har också blivit sämre för hjälparbetare. Röda Korset har utsatts för flera angrepp där volontärer och personal dödats.

– Hjälparbetare är mer utsatta och säkerhetsläget har blivit sämre. Men det är också viktigt att påpeka att Röda Korset inte överger de hjälpbehövande i  Afghanistan. Svenska Röda Korset stödjer till exempel mobila hälsoteam som ger vård ute på landsbygden, säger Melker Måbeck, Internationell chef på Svenska Röda Korset, som själv har arbetat i Afghanistan.

Tiotusentals volontärer hjälper på plats

  • Röda Korset och Röda Halvmånen har över 30 000 volontärer och anställda på plats. Vi hjälper människor i hela Afghanistan.
  • Genom vårt hälsoprogram når vi 1,5 miljoner kvinnor, män och barn varje år.
  • Efter attacker mot personal har nu Internationella rödakorskommittén, ICRC, dragit ned och omgrupperat sin verksamhet i Afghanistan. ICRC arbetar bland annat för att den humanitära rätten efterlevs i krig och konflikter.