Vi använder kakor för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. 

Läs mer om kakor
Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

En halv miljon människor fördes i säkerhet

Cyklonen Roanu orsakade förödelse. Men Röda Korsets beredskap gjorde skillnad. En halv miljon människor fick hjälp att ta sig till cyklonskydd eller andra säkra platser i Bangladesh.
Cyklonen Roanu orsakade förödelse. Men Röda Korsets beredskap gjorde skillnad. En halv miljon människor fick hjälp att ta sig till cyklonskydd eller andra säkra platser i Bangladesh.
Publicerad: 25 maj 2016
Lästid: ca

När cyklonen närmade sig var våra kollegor i Bangladesh redo att skydda befolkningen. 55 260 volontärer mobiliserades. De hjälpte till med att sprida varningsmeddelanden och att evakuera boenden i kustområdena. 500 000 personer fördes till cyklonskydd och andra säkra platser innan cyklonen drog in över land den 21 maj. Detta kunde göras mycket tack vare volontärerna.

Var redo när katastrofen slog till

En av dem som arbetade med beredskapen var Mohammad Alamgir Hossain, ledare i det lokala teamet för katastrofrespons på ön Char Patila i Bholadistriktet.

– Det var en signal sju-varning så jag koordinerade snabbt med resten av teamet och vi delade in oss i två grupper. Vi var utrustade med regnjackor, gummistövlar, flytvästar och megafoner. Vi sprang genom samhället och spred varningsbudskapet, säger han.

Cyklonen förde med sig kraftiga vindar, regn samt en tidvattenvåg. I Char Patila gjorde beredskapen stor nytta och inga människor ska ha omkommit. Men skadorna var betydande, till exempel läckte vatten in i rislager och boskap dog.

– Men, vi vet att det här är en del av våra liv. Vi jobbar tillsammans i samhället för att lära oss hur det här kan hanteras och i framtiden kommer vi kunna göra det bättre, säger Mohammed Alamgir Hossain.

Gigantiska skador efter cyklonen

Runt 700 000 människor drabbades och 80 000 hem förstördes i dyningarna efter cyklonen Roanu. 24 personer rapporteras ha omkommit.  

Den Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen tillgängliggör medel för att kunna stödja arbetet med nödhjälp och återhämtning.

Sri Lanka och Myanmar drabbades också av cyklonen Roanus framfart.