Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Barn dödade i attack i Jemen

Flera tiotals barn dödades och skadades efter en attack mot en buss. – Tyvärr ser vi regelbundet att militära attacker dödar och skadar civila i Jemen, säger Röda Korsets Melker Måbeck.
Flera tiotals barn dödades och skadades efter en attack mot en buss. – Tyvärr ser vi regelbundet att militära attacker dödar och skadar civila i Jemen, säger Röda Korsets Melker Måbeck.
Publicerad: 09 aug 2018
Lästid: ca

Under torsdagen 9 augusti 2018 skedde en attack mot en buss som körde barn på Dahyan Market norr om Saada i Jemen. Enligt uppgifter från Röda Korsets sjukhuspersonal har 29 barn dödats. 48 personer har skadats varav 30 är barn.

Efter attacken har vår sjukhuspersonal tagit emot skadade. Majoriteten av dessa har varit under 10 år gamla. Dessutom har vi skickat ut kirurgiskt material.

Kriget i Jemen har pågått sedan 2015. Jemen var redan innan dess ett av de fattigaste länderna i mellanöstern, men nu är läget katastrofalt för väldigt många människor.

– Jemen är den värsta humanitära krisen i världen just nu. Över två tredjedelar av befolkningen, omkring 20 miljoner människor, är i akut behov av humanitär hjälp. Det är allt från mat, sjukvård, rent vatten och tak över huvudet som behövs, säger Melker Måbeck, internationell chef på Svenska Röda Korset och fortsätter:

– Det finns också stora behov av skydd för civila vilket den här attacken tydligt visar. Respekten för den humanitära rätten är bristande, barn och andra civila ska såklart inte attackeras. Tyvärr ser vi regelbundet att militära attacker dödar och skadar civila i Jemen. Våldet måste upphöra och de stridande parterna måste respektera den humanitära rätten.

Vi på Röda Korset stöttar på många platser i Jemen och ser till att livsviktiga förnödenheter når fram till behövande. 2017 fick till exempel 714 000 personer matpaket genom oss.