Våra sajter

Här hittar du länkar till Röda Korsets övriga sajter. Visste du att Röda Korset har både en högskola och en folkhögskola? RedNet är vårt intranät. Kommunsidor riktar sig till dig som vill engagera dig i Röda Korset lokalt. Röda Korsets Ungdomsförbund finns för dig som är yngre än 30 år.

Hon har äntligen fått rent vatten!

Kim Su Hi och hennes barn brukade bli sjuka av smutsigt vatten. Men tack vare vårt stöd har familjen – och hela byn – fått nya förutsättningar.
Kim Su Hi och hennes barn brukade bli sjuka av smutsigt vatten. Men tack vare vårt stöd har familjen – och hela byn – fått nya förutsättningar.
Publicerad: 10 aug 2016
Lästid: ca

Kim Su Hi är en av många i byn Paeksan Ri i Nordkorea som berättar om hur livet blivit bättre sedan Röda Korset såg till att det finns rent vatten. Kim Su Hi har nu rinnande vatten i sitt hus. Tidigare fick hon och hennes familj ofta sjukdomar orsakade av smutsigt vatten vilka gjorde det svårt att arbeta. Barnen missade skolan och blev uttorkade när de fick diarré, vilket man kan dö utav. 

Färre blir sjuka

Så fort Kim Su Hi fick tillgång till rent vatten blev familjen friskare. På den lokala kliniken bekräftar personalen också att vattenburna sjukdomar minskat drastiskt i byn sedan de fick hjälp av Röda Korset. Tidigare var diarré den vanligaste orsaken till att man i byn skyndade sig till kliniken, men nu kommer bara en eller två personer per år dit av den orsaken.

Kan dryga ut matransonen

Förut var Kim Su Hi tvungen att gå långt för att hämta vatten. Nu slipper hon det och får mer tid över att arbeta i sin köksträdgård. Det ger bättre skörd och mer mat till familjen, vilket är välkommet då matransonen från staten nu är den lägsta på sju år. Maten räcker också till dotterns familj i huvudstaden Pyongyang. Där saknar många köksträdgårdar och är helt beroende av sin matranson. Stödet till Kim Su Hi hjälper alltså inte bara henne, utan hela familjen.

10 miljoner nordkoreaner utan rent vatten

Nordkorea byggde ett omfattande rörsystem på 1970-talet som gav en stor del av befolkningen rinnande vatten, men på grund av bristande underhåll saknar idag miljontals nordkoreaner tillgång till rent vatten. En del av vårt projekt i Nordkorea går också ut på att utbilda grupper i byarna så att de själva kan sköta underhållet av vattensystemet. Det har vi även gjort i Kim Su His by – med stor framgång – för att se till att hon och andra ska ha tillgång till rent vatten även i framtiden. Röda Korset gör dessutom uppföljningsbesök efter fem år för att säkerställa kvaliteten och komplettera med reservdelar om det behövs. 

Sin Yong Gum och hennes syster Sin Yong Bok förbereder kimchi, den koreanska nationalrätten. Nordkorea drabbas återkommande av naturkatastrofer och det är brist på mat och rent vatten.
Matbrist i Nordkorea – så hjälper vi

Mer än en tredjedel av Nordkoreas befolkning behöver humanitär hjälp för att överleva. Det är brist på både mat, vatten och ...

Matbrist i Nordkorea